hemmets gulnad

20160831_gulnaden_001

Som utlovat så har jag i går kväll jagat gula saker i hemmet. Här närmast kameran ser vi t.ex. en citron och två apelsiner som av okänd orsak torkat istället för möglat, vilka vi låter pynta serveringsvagnen som står i ett hörn av vardagsrummet. Tycker de blev så fina så därför fick de vara med i den här bildsamlingen, har i övrigt skippat dylika småsaker som är gula. Som en påse gullök, en trave National Geographic, och sånt. Inte direkt ”interiör” kanske, LITE band får en ju lägga på sig ändå. Insåg jag i efterhand efter att jag fotat både lök och tidningar.

20160831_gulnaden_002

Bredvid vagnen står en typisk Ikealampa i den en gång populära modellen ”Storm” som Alfred ville slänga men jag ville skvätta färg på. Jag vann! Färgvalet föll på olika nyanser av gult, samt lite rostigt orange. Funderar ännu på att skvätta ännu mer, skulle i så fall vilja göra riktigt stora, blöta blaffor med en rejäl pensel. Skärmens material är förresten rispapper och jag använde vanlig akrylfärg, för den som undrar.

20160831_gulnaden_003

Den här lampskärmen köpte jag för flera år sen och det är först nu, i den här bostaden, som jag äntligen lyckats hänga upp den. Mycket efterlängtat! Den är ganska stor, knappa femtio centimeter i diameter. I bakgrunden syns också galleriväggen som är för evigt under konstruktion som en hemsida på 90-talet.

20160831_gulnaden_004

I våras bytte vi från kallt rosaröda gardiner till dessa gul-orange-brun-grön-mönstrade och vardagsrummet blev direkt så mycket piggare, trevligare och på något vis mer genomtänkt men samtidigt mindre förutsägbart. Om ni frågar mig, då. Jag köpte dem från loppis för ett par år sedan, hade egentligen planer på att hänga dem på förra balkongen som var inglasad, men föga förvånande kom jag mig aldrig för det. Mönstret heter ”Lima” och är tillverkat av brittiska Cravendale. Har försökt hitta information om dem på internet men det är en väg med många villovägar, ty det finns också ett företag med samma namn, även det brittiskt, som specialiserar sig på mejeriprodukter. (Det är förresten det företaget som hade den trevligaste reklamfilmen någonsin — Cats with thumbs.) De flesta Cravendaletyger jag ändå lyckas hitta är från 60-talet och jag gissar att mina gardiner kan vara det med.

Annan gul detalj på bild: Tavlan med leoparderna härstammar från 70-talet och köptes på Juthbackamarknaden för några år sedan. Den är tryckt på sammet och ska ha en fluorescens-effekt under blacklight. Misstänker dock att den detaljen bleknat bort med årens gång, har nämligen testat lysa på den med en sådan lampa men utan att hitta något självlysande. Bonustrivia: Köpte den inramad och allt för 8€. Hittade den senare på Ebay för typ $100.

20160831_gulnaden_005

I köket har vi en oval, smått förvrängande spegel som Alfred ärvt/räddat från soptippen. Nedanför är kattvärldens finaste hängare, även den en pryl som Alfred ärvt/räddat från soptippen. Båda sakerna har hittat till vårt hem från samma avlidna släkting till honom. Bra smak! Tycker för övrigt att katten är SÅ Selma, som att den vore gjord i hennes avbild. Vi använder naturligtvis krokarna för kattkoppel och -leksaker.

20160831_gulnaden_006

På köksbordet ligger denna löpande duk. Vasen är egentligen brun men ser mycket gul ut här, solen sken rakt igenom den. Jag har i förrgår tryckt ett par tygkassar och inte ännu orkat städa upp efter mig så det ligger också lite textilfärg på ett — passande nog — gult plastlock, samt annan pysselrekvisita.

20160831_gulnaden_007

På en vägg i köket hänger den här fina maskrostavlan som jag fått av mamma i födelsedagspresent. Mattan, som är mycket dammig och skräpig eftersom att katterna härjar på och under den nonstop, är ett nytt inköp och innehåller den också en del gula inslag.

20160831_gulnaden_008

Det gula i det här tyget försvann i bildredigeringen men jag blev för lat för att göra om det. Postar bilderna ändå eftersom att de dokumenterar att jag äntligen fått nånting gjort åt två problem vi haft i köket.

Så, under diskbänken/spisen finns då ett skåp men det saknar dörr. Istället finns en lina där, men vi har inte haft något lämpligt tygstycke att hänga på den. Vi har haft en kökshandduk där men det har inte varit helt ultimat, den har varit för liten och en helveteshärva av konservburkar och plastpåsar har alltid skymtats där bakom. För ett par veckor sen rotade jag igenom min tygbitssamling, hittade det rosa-orange-gul-guldblommiga, klippte av en lämplig bit och fållade den (snett) och hängde den på linan. Annat jag har gjort, utav samma tyg, är att sy en liten säck att sätta den där helveteshärvan med plastpåsar i! HA! Har vikt ihop påsarna till trianglar och då ryms det många i säcken, försöker dock minnas att ta med en shoppingväska då vi går och handlar så att vi inte samlar på oss fler.

20160831_gulnaden_009

Här ser vi två olika gardiner. De till vänster i ena tamburen, där vi främst hänger tvätt som vi sedan flyttar över till en kökssoffa som står där och låter tvätten ligga i den i ett par veckor. De till höger i ”mitt rum” (i verkligheten ett slags genomgångsområde mellan tambur och vardagsrum), i fönstret till min datavrå. Båda gardiner förstås från loppis.

20160831_gulnaden_010

Fler detaljer ur mitt så-kallade rum, en loppad matta i gult, brunt, rosa och mörkaste midnattsblått, och en hattvägg samt för många väskor som hänger på krokar. Väggarna är alltså gula här, och samma varmgula spräckliga tapeter har även den där tamburen där vi hänger tvätt. Och när jag ändå pratar om gula väggar, så har badrummet på nedervåningen också sådana, men där i en ljus målarfärg.

20160831_gulnaden_011

Går vi upp till övre våningen så finns ett fönster bredvid trappans slut. Där har jag hängt en gul gardin, även den från loppis. Tyvärr saknas gardinstång så jag har hängt gardinen på ett rep jag spänt mellan två gardinstångsfästen — det är en helt fungerande provisorisk lösning, men helhetsintrycket är inte jättesnyggt. Men Selma, f.ö. gulögd, tycker att det duger fint.

20160831_gulnaden_012

Och utsidan av huset? Att ni ens undrar.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

13 reaktioner till “hemmets gulnad”

 1. Fint! Läste nånstans att en inredning inte är komplett utan en gul detalj. Det tipset har fastnat även om det inte är något jag brukar hänga upp mig på. Och nu saknar jag de gula vardagsrums- och arbetsrumsväggarna vi hade i Åbo. Underligt nog så verkar gult funka med de flesta andra färger. Fast det kanske har något att göra med ljuset som följer med det gula och att det är en grundfärg? Hmm.

  1. Tack Kaka! Ja, har funderat på samma sak jag med, och jag undrar om det är så att ögat/hjärnan ”översätter” det till varmt solljus, på nåt sätt. För inte tycker jag att rött och blått funkar lika bra med allt annat som gult gör, primärfärger till trots. (Fast det kan kanske också bara vara en uppfattningsfråga, andra kanske tycker tvärtom att blått funkar med allt t.ex.?)

   Kul grej det där med gul detalj. Kan ligga nånting i det!

   1. Tänkte också på det där – att rött och blått inte alls är lika enkla att passa ihop med andra färger. Kanske för att de är så markanta och inte har det där ”ljuset” på samma sätt som gult? Eller om det bara är som vi uppfattar det, kulturellt betingat eller något.

  1. Tack Ellen! 🙂 Vagnen är också ett arv från samma släkting till Alfred, hon tycks ha haft stil den damen. Var först ganska tveksamt inställd till den, är inget fan av varken guld- eller glasmöbler, men på något sätt har jag ändå blivit mycket förtjust i den. När vi fyllde den med spritflaskor kom den liksom till sin rätt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s