kamerahyllan, fotolistan, klicksägandet

20160709_kamerahyllor

Omorganiserade kamerahyllorna i lördags och fyllde ut med fler pynt som inte är kameror, d.v.s. en vas med krukväxt (eventuellt gullranka) som gick av för länge sen men nu har utvecklat nya rötter i vatten men som jag är säker på att jag kommer ha livet av om jag planterar i kruka så den får hänga med som vattenväxt istället, ett creepy massivt trähuvud jag köpte för 1€ och säkert kunde tova hattar på om jag riktigt riktigt ville, och en kattfigur i trä som stått i skymundan på frysen. Den turkosa kaninen är en pennvässare från H&M och skolplanschen fick jag av mamma ifjol då hon köpt den på auktion på min gamla lågstadieskola.

I alla fall, för att matcha denna bild har jag nappat tag i en fotolista jag hittade på Heidis blogg.

När började du fotografera?

Var intresserad redan i barndomen och tog gärna bilder då. Fick en egen kamera som konfirmationspresent. På nian vågade jag börja närma mig min fars systemkameror och experimentera med dem, fast oftast ganska misslyckat. Gick en kort fotokurs med min kompis Karin ett år senare, där vi fotade i svartvitt och sedan framkallade negativen själva samt fick göra en papperskopia av ett fotografi. Mer aktivt började jag fotografera då jag fick min första digitalkamera runt år 2000, och mer avancerat när min första DSLR (en Canon EOS 300D) kom in i bilden några år senare. Men, ja, det sa alltså klick för länge sedan. Hoho hihi.

Vad har du för utrustning?

Har väldigt många kameror men mest använder jag min Canon EOS 100D med ett pannkaksobjektiv på 40mm f2.8, förutom telefonkameran då. För analoga bilder har jag främst använt en Yashica MF-2 på sistone, en enkel 35mm kompaktkamera.

Hur skulle du beskriva din stil?

Dammig, matt, kornig. Gillar när fotot ser ut att ha nån slags textur. Inspireras ofta av gamla fotografier — t.ex. de där halftone-artade räfflorna i plasthinnan som en ofta hittar på gulnade fotografier från 60-talet, eller de absolut underbara färgtonerna i gamla autokromer från tidigt 1900-tal.

Vad är ditt favoritmotiv att fota?

Det här är lite larvigt och tråkigt men tror att det är blommor, bara för avslappnings skull. Jag satsar ju inte riktigt på fotograferandet nu mera. Hur som helst, tycker också om att ta bilder då jag har ett ändamål med dem, och då menar jag inget stort men typ bara att jag har hittat någon grej på loppis och då tar jag bilder på den grejen för bloggen. Det känns otippat givande, faktiskt. Fotograferar sällan porträtt men tänker emellanåt att jag borde göra mer sånt.

Var fotar du helst?

Utomhus och gärna ute på landsbygden. Är svag för skogar och parker.

När fotar du helst?

När det är bra ljus, t.ex. solsken bakom ett tunt molntäcke. D.v.s. precis som alla andra som föredrar att inte använda blixt.

Vad skulle du aldrig fota?

Tja, vet inte vad jag ”aldrig” skulle fota men skulle överlag knappast tacka ja till fotojobb där min stil/smak inte fick komma fram. Känner t.ex. inget intresse för sterila produktfotograferingar i lightbox eller sådant som känns väldigt kommersiellt och/eller stämningslöst. Är inte heller så intresserad av porträtt i studiomiljö, vilket till stor del är vad jag redigerar varje dag på jobbet, så kanske är det dels därför som jag känner att jag får tillräckligt av den världen där via. Jag tror inte heller att jag skulle vara bra på att fotografera främlingar, vet inte om jag skulle kunna få dem att slappna av. Vet för den delen inte heller om jag själv skulle kunna slappna av, hah. Blir faktiskt lite nervös av att tänka på det, så njä, knappast för mig.

Vilken är din favoritfotoblogg?

Följer inga. Tycker att det brukar kännas på nåt vis otillfredsställande att scrolla igenom ett inlägg med många bilder och knappt någon text alls. Vet inte om jag tycker det är sant det där att en bild säger mer än tusen ord, i sådana fall. Har alltså inte riktigt fastnat för formatet. Däremot följer jag ju vanliga text-och-bild-bloggar vars innehavare tar svinsnygga fotografier, t.ex. Fia och Julia.

Vilket är ditt bästa minne från en fotografering?

Kommer inte på något specifikt. Det har varit ganska kul att i tonåren fota kompisars otaliga blackmetalband, men själva utförandet har inte varit så kreativt. Allra roligast har jag nog haft med min kompis Anna på femman/sexan, då vi brukade klä ut oss till olika karaktärer och ta bilder av varandra. Bilderna är långt ifrån några mästerverk och ganska pinsamma att se på p.g.a. vår totala avsaknad av självdistans och koll på vad som ser snyggt ut, men gud så roligt vi hade.

Vilka tre saker kan du inte vara utan på en fotografering?

Eeh. Har inga sådana. En kamera är förstås tämligen nödvändig men utöver det så vet jag inte. Visst låter jag hemskt proffsig?

Vilket är ditt bästa fototips?

Det vanliga, att sikta på att få raka linjer. Horisonten, husväggar, trä- eller tegelfasader, bordsskivor, staket, lyktstolpar, träd, et.c. Beskärningen tycker jag också att är viktig, ojämna marginaler retar mig, som när det är för tajt på en sida och bra med utrymme på den motsatta, eller när något kapas av så att det syns att det inte är avsiktligt. Det syns banne mig alltid om något är avsiktligt eller inte i kompositionen. I denna digitala tidsålder så hänger ju också mycket på redigering inom foto, så ett annat tips är att försöka hitta en slags redigeringsstilbas som är din. Detta betyder inte att du inte borde testa på olika redigeringstekniker och -stilar i ditt fotande, men det löns att ha en egen grund att stå på. Folk kommer märka att du hittat något eget att plocka in influenser på, istället för att bara haka på den nuvarande stora trenden.

Den här listan skulle ha varit så mycket trevligare att scrolla igenom om jag bara fyllt ut med några fotografier. Meeen jag blev (föddes) lat.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s