det var då på den senaste tiden

20160710_191828

Denna slitna tant gick igår kväll till Ollis och hade dessutom kul där? Kors i taket, som vi tanter säger. Men innan den sena timmen tillbringades flertalet av tidigare sådana med att städa och stöka här i hemmet. Någon städbacill måste ha varit på vift här för vi smittades båda två av den under tidig eftermiddag och blev så inne i städandet att vi strök vår idé om att bege oss till Jakobstad. Istället har jag t.ex. duschat alla grönväxter, söndrat en glasburk som agerade kruka åt den ena, men det var egentligen lika så bra för då kunde jag lätt plantera om den i en större kruka. Har också gett den där växten på bilden en ny kruka och ampel och Alfred skruvade upp en krok i taket för den. Eldfackla, Aeschynanthus radicans ‘Rasta’, på engelska ‘Twisted Lipstick plant’. Den var halvt uttorkad då jag köpte den till nedsatt pris på Plantagen för ett par månader sen, men den återhämtade sig superkvickt och har t.o.m. hunnit knoppa och blomstra sen dess.

Det blev en sen natt igår och sen huvudlöst många timmar sömn på det. Känns väldigt tonårigt, men led som resultat av detta inte av mer än en huvudvärk som en dubbel dos Treo botade. Skönt med en rejäl bit sömn, ändå, fast den här dagen blev kort. Nu sitter jag här och äter en avokado med örtsalt, svartpeppar och citronpeppar och för en stund sen åt jag ett skivat hårdkokt ägg med rågnachos och hummus, samt drack en smoothie på banan, jordgubb, basilika, ingefära, naturellyoghurt, kvarg och några nypor chiafrön ovanpå. Helt tvärtemot från vad en oftast en sugen på dagen efter, men fan om jag inte mår bättre än jag brukar. Alfred är ute och springer, vilket är helt bisarrt egentligen. Vi har försökt äta hälsosammare här i huset på sistone, det hade blivit en hel del pasta och pizza, och fullkorn kan only do so much. Istället har vi mest levt på grönsaker, frukter, bär, nötter, bönor och sånt. Strimlad zucchini istället för pasta. Fröknäcke med hummus istället för vanligt bröd med smör och ost. Sockerberoendet har minskat avsevärt, vilket var ganska häftigt att märka, för det märktes häpnadsväckande snabbt. Redan efter några dagar så tänkte jag inte ens på godis fast jag gick förbi godishyllan på butiken — vilket i och för sig har vacklat av och an nu som då sen dess, men ändå. Det är först nu som jag inser vilket enormt godissug jag måste ha haft tidigare, ganska många vardagar hörde det till att köpa nån liten chokladstång för att lyxa till eftermiddagskaffet på jobbet. Särskilt trötta dagar, för att jag tänkte att jag behövde sockret för att orka. Hah! Vindruvor funkar bättre, även om inte till kaffet direkt. När vi efter en vecka utan sötsaker beslöt ha godisdag med varsin Daim apelsinchoklad så var den förvisso god, men också onödigt söt. Otroligt spännande att smaklökarna avvänjs så pass mycket så snabbt, tycker jag.

Ska bli intressant att se hur länge allt sånt här håller i sig, hoppas på att det ska bli sånt där som bara sker automatiskt, liksom att det oftare ska kännas mer naturligt att tänka ”ja, sallad!” än ”mm, pizza!”. Och redan tycker jag nog att det går mycket mer simpelt än det gjorde i början, det är inte så svårt att hitta på idéer för vad en kunde äta och det är ganska sällan egentligen som jag tänker att jag vill ha nånting som jag inte ”borde” äta. Har läst nånstans att det tar 21 dagar för en rutin att bli en vana. Så, vi får se.

Äh, hur hamnade jag in på detta? Inte var det ju alls sånt jag skulle dilla om. Tänkte istället berätta lite om gårdagen som innefattade Strampen, Laituri, Little Pub, Ollis och efterhäng hos Jans, men… äsch. Sammanfattningsvis: Den var rolig, mycket rolig. Har haft riktigt bra utekvällar på sistone, gick också ut då jag hade semester i en vecka. Skulle ta en drink på en onsdag och snubblade bara på mer och mer folk och helt plötsligt var det FEST. Mycket bra. Och nästa helg blir det feministmingel! Tror det blir mycket bra det med.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s