bloggarmän? jojajjemen!

Det är ju mycket välkänt att i bloggosfären är män i minoritet. Jag brukar ofta fundera på att bloggosfären är ett matriarkat, och trots att den eventuella könsmaktsordningen vi erfar här är en tämligen neutral och oskadlig en, så tänkte jag att det ändå kunde finnas orsak att lyfta de i underläge. Inte minst för att det finns så många ickebloggande män som inte tycks förstå att bloggosfären är precis vad en gör av den. Och det råkar sig att jag har minsann sajter att visa och låta föregå med goda exempel, gärna åt just sådana bloggskeptiker! Så tillåt mig presentera några bloggar jag gillar, som alla drivs av män.

AXEL · sevendays.fi/axelsmusikblogg

blogg_axel

Som titeln säger så är denna en blogg nischad inom musik, och jag är en sådan som gillar att läsa om kultur väldigt mycket, ibland nästan mer än vad jag gillar att uppleva själva kulturen, så denna kombination av blogg, musik och analys/recension lämpar sig ypperligt för mig. Att min musiksmak ofta rör sig i samma områden som Axels är en bonus, men oavsett så är hans texter så bra att jag tror att vem som helst kan uppskatta dem. Som ett självklart exempel på detta står Världens sämsta musik i vilket han går från att obarmhärtigt såga en del av dagens barnmusik, till att lyfta annan kontemporär dito, till att dyka ner i barndomens nostalgi. Bara ett sånt jäkla bra inlägg. Ett annat favoritinlägg är Jag lyssnar på män — musikhistoria, kvinnohistoria och analytiskt. Fint som snus.

ELIAS · bringthenoise.ratata.fi

blogg_elias

Det drog ihop till storm kring Elias blogg för en tid sedan då han ratade frukostbilder, bl.a., och det var då jag hittade hans blogg. Var först lite vresigt inställd (a la ”suck, ännu en man som kritiserar kvinnors bloggande”), något som hastigt svalnade! Hans stil kan säkert lätt provocera — dels för att han inte tycks dra sig för att utfärda kritik, men också att hans uttryck är rakt på sak, men ändå inte…?? Jag har ofta den här känslan av att jag borde läsa något mellan raderna, eller att kanske han skojar, eller att jag måhända inte fattar, men detta bidrar till mitt intresse så it’s all good. Syrligt ironisk (TROR JAG?!) och festligt kaxig. Erfor världens aha-upplevelse tack vare hans tredje punkt i inlägget Saker som i teorin kunde göra mig frustrerad, och överlag har jag fnittrat åt mycket där i bloggen. Kul!

EMIL · ryktenomflykten.tumblr.com

blogg_emil

Denna blogg hittade jag idag (!) och den är också den bakomliggande orsaken till den här listan. Det gjorde mig så glad och ivrig att se en ytterst välskriven och estetisk blogg — något som alltid gör mig glad och ivrig, men i all synnerhet då det är en man som ligger bakom den. Den skiljer sig direkt ur bloggmängden på två sätt där. Det är nånting definitivt särskilt med att kunna skriva om vardagen så som Emil gör, som i Framme. Fängslas också av I detta nu, av simpliciteten som befinner sig ljusår ifrån att vara simpel. Han har en klart stark berättartalang, något som t.ex. kommer fram alldeles suveränt i inlägget Syster. Ser mycket fram emot att läsa mer, mycket mycket.

JONAS · sevendays.fi/bq

blogg_jonas

I Jonas blogg får vi bokstavligt bakom kulisserna-material, från exempelvis Wasa Teater där han är skådespelare. Han är också en begåvad fotograf och bjuder på många humoristiska inslag i sin blogg som faktiskt kan tänkas innehålla allt mellan himmel och jord och herregud varför låter jag som nån som skriver för en byatidning? Nåja. Många läste glatt hans smått vredgade inlägg Det här med familjeparkering för runt en månad sedan (mig inklusive), men jag fastnade för den här bloggen redan i.o.m. inlägget Plugga text, om skådespelarknix för att såväl memorera repliker som leverera dem trovärdigt. Intressant och häftigt, tyckte jag!

LARS · sevendays.fi/nollhinder

blogg_lars

Här har vi den andra nischade bloggen på denna lista, denna om funktionsnedsättning och vad vi alla bör tänka på inom det området. Hur vi diskuterar, hur vi bemöter, hur vi betraktar. Vård är även ett återkommande tema. Lär mig så oerhört mycket av Lars blogg och varje inlägg är viktigt, oavsett om han i det lyfter fram personer med funktionsnedsättningar, berättar om sin egen hörselnedsättning eller om sin bror Noffe. Jag fängslades totalt av inlägget Känd tavla får äntligen diagnos om målningen Christinas Värld av Andrew Wyeth. Megagillade inlägget ”Fan jag älskar handikappade, ni är så jävla söta!”, om förmyndade attityder. Blir ofta rörd då jag läser den här bloggen. Hemskt angelägen och sympatisk.

ROLF · kaffepausen.ratata.fi

blogg_rolf

Om ni är svaga för djupgående, insiktsfulla och omfattande analyser inom exempelvis pedagogik, jämställdhet och genusvetenskap — och ofta i kombination — så är Rolfs blogg utan tvekan en blogg för er. Själv tycker jag att det är hiskeligt intressant att läsa om sådant ur en mans perspektiv (och häftigt att dessutom finna att en håller med, men det är visst en parentes, hehe), och synvinkelns könskodning åsido så är den alltid mångsidig och givande. I det senaste inlägget Om pojkar och flickor och deras hjärnor (vilka jag inte vet något om) exemplifieras händelsevis detta helt perfekt, för att ge er ett provförslag. Mycket bra!

Har ni förslag på fler bloggar av män?

Tycker för övrigt att det är superintressant att fundera på manlighet/mansroll + bloggande, men vet naturligtvis ytterst litet om det. Har i alla fall kunnat konstatera att väldigt få av de män jag frågat har skrivit dagbok som små. Så gott som alla kvinnor jag frågat har däremot gjort det. Det är ganska spännande att i princip varje gång det låga antalet män i bloggosfären diskuteras, så dyker ”ytlighet” upp som skäl till det. Men självuttryck är aldrig ytligt, hörni. Och framförallt, återigen: Bloggosfären är vad en gör av den.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

7 reaktioner till “bloggarmän? jojajjemen!”

  1. Oj, det här är nog bland det finaste någon skrivit om min blogg. Tack så mycket! Ska med intresse kika på de andra bloggarna (som är helt nya för mig).

    1. Jag kände mig lite dum som inte ens kommenterat innan jag postat det här inlägget! Sen tänkte jag att jag skulle kommentera och berätta att jag bloggat lite om din blogg, men så började det också kännas dumt. (Det är tydligen svårt att fungera för vissa i sällskapet här.) Så, kul att du såg! Och mycket kul att hitta din superba blogg.

  2. Lite off topic, men kände igen mig i det du skrev om att gilla att läsa om kultur nästan mer än att själv konsumera den. Har inte riktigt identifierat den känslan innan jag läste om det här. Och tack för nya bloggtips!

    1. 😀 För det mesta brukar folk bara skaka på sina huvuden lite roat då jag nämner det där. HÄRLIGT med igenkänning, SOM JAG HAR VÄNTAT. Och såklart att den kom från dig, det känns i efterhand självklart att du skulle just get it.

  3. Är ofattbart lat med att ta reda på andras bloggar, men ditt inlägg ”konsten om att dra ett skämt” var bra! Roligt att bli nämnd och troligen den bästa tolkningen på vad jag håller på med! Bra dessutom att få tips utanför ratata eftersom det blir lite snävt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s