the lottery, 1948

shirleyjackson_thelottery

Idag är det den 27:e juni, vilket är särskilt nämnvärt eftersom att det är datumet då Shirley Jacksons ökända lotteri inträffar. I novellen The Lottery befinner vi oss i en tämligen tidlös småstad någonstans i USA, det är förmiddag, och på torget har alla invånare på cirka 300 personer börjat att samlas. Vad samlingen väntar på är lotteriet som ska ta plats. Som det har gjort och ska göra varje år, denna dag.

Novellen publicerades den 26:e juni år 1948 i The New Yorker och väckte stor uppmärksamhet och förfäran. Många sade till och med upp sin prenumeration av tidskriften i protest mot den, medan andra nöjde med sig att skicka hatbrev.

Detta är svårt att föreställa sig, när en läser den första meningen som andas idyllisk bekymmersfri sommar.

The morning of June 27th was clear and sunny, with the fresh warmth of a full-summer day; the flowers were blossoming profusely and the grass was richly green.

Att detta ska vända så under de knappa 3500 ord berättelsen utspelar sig, att den ska kunna utvecklas åt ett håll som är så upprörande och störande att den t.ex. bannlystes i Sydafrika, känns alltså avlägset. Ändå gör den det. Den blir en jäkligt kuslig, otäck grej.

Än idag hör den till läslistan i många amerikanska high schools och jag förstår helt och hållet varför, den kan sannerligen öppna tillfället för intressanta diskussioner om.. ja, jag vill inte bli för exakt. Omsvepande kan vi säga om mänskligheten och dess relation till tradition.

”It’s not the way it used to be.” Old Man Warner said clearly. ”People ain’t the way they used to be.”

Ni hittar den t.ex. här i .pdf-format om ni vill läsa den, dagen till ära. I slutet av samma fil hittar ni förresten också förslag på diskussions- och analysfrågor, om det är nåt ni är intresserade av.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s