snabb spenatmat i kvadrat

Tänkte jag skulle dela med mig av två spenatiga maträtter som jag ätit i veckan. Som vanligt är det lättlagat och vegetariskt utan recept som gäller.

20150510_spenatmat

Variationer på den här rätten brukar vi ofta ta äta till middag här i huset, pasta med kikärter. Kan mycket bra hända att jag tidigare bloggat om någon variant av den, men i så fall gör jag det igen, då.

Denna gång började jag med att hälla en burk kikärter (minus spadet) i en stekpanna med olja. Satte också med tre frysta spenattärningar som fick tina upp. När tärningarna smalt och kikärterna fått lite färg hälldes en burk Creme Bonjour Cuisine med smaken vitlök & örter på. (Sådana burkar kommer ganska ofta till användning här hemma, tycker de är så behändiga och goda.) Smulade ner ungefär en fjärdedels grönsaksbuljongtärning. Hällde på en skvätt vatten. Knipsade några blad färsk basilika och smulade ner dem. Lät det puttra tills såsen fått en lagom tjock konsistens.

Under tiden kokade vi spenatfärskpasta i en kastrull och gräddade en djupfryst baguette med vitlökssmör i ugnen. Garnerade pastan och såsen med riven parmesan och basilikablad.

20150511_spenatmat

Nästa kväll var jag ensam hemma och lat som jag är orkade jag inte gå och handla så jag kollade vad som fanns i kylskåpet och försökte göra en rätt utav det.

Jag började med att tina upp tre spenattärningar i olja i en stekpanna. Sen knäckte jag på tre ägg och en skvätt mjölk och vispade om ordentligt. Strödde på örtsalt. Hittade en rökt ost i kylskåpet som jag skar några skivor av och hackade i mindre bitar. Strödde dessa ovanpå. Hackade lite färsk basilika, pressade en vitlöksklyfta och försökte få ut dessa ingredienser jämnt över omeletten. Strödde riven parmesan över den också. Stekte bara omeletten på en sida och på medellåg värme, när den inte längre var rinnig på ovansidan så bestämde jag att den var klar. Och den var god! Så förvånansvärt god att jag gjorde den igen nästa kväll åt oss båda här hemma. Det stör mig att den ser så tråkig ut på bilden, låt den inte lura er. Omeletten såg faktiskt ganska luxuös ut på riktigt.

Älskar att allt blir så läckert vårigt grönt när spenat är involverat.

Vi har förresten köpt några ”nya” (gamla) tallrikar i varierande modeller och gyllenbruna nyanser, och jag gillar dem alla så. Känns direkt mycket roligare att sleva upp maten på dem än på mina högblanka chokladbruna och petroleumblå KoKo-tallrikar. Tyckte den serien var hemskt snygg då jag var i tjugoårsåldern men den är ganska obehändig i.o.m. att den lätt vippar ut på kanten, och jag har väl tröttnat. Gjorde egentligen det redan bara efter ett några år, men det är först nu som jag känt att jag haft skäl att ta tag i saken. Nu föredrar jag textur, att nånting snarare är t.ex. tydligt 1970-tal än ”stilrent modernt” eller va fasen än KoKo eftersträvade, samt att saker inte matchar så himla bra. Skulle antagligen aldrig få för mig att börja samla på en serie.

Och på tal om att (inte) samla på serier — jag fyllde aldrig i den där evighetslistan som cirkulerade i bloggosfären nyligen, men ifall nån undrar om min åsikt om Muminmuggar så antar jag att detta också borde svara på den. Har inget emot dem, men de är inget för mig. Hade en gång en grå Stinky-mugg, som jag gillade mycket för att jag fått den till födelsedagen av en god vän samt för att han stjäl ju sprit på den (what’s not to like?), men den gick sönder i den stora hyllkraschen 2011. Sörjer den men skulle aldrig köpa en ersättare, eller någon annan. Däremot har jag och Alfred påbörjat en samling av kattmuggar. Men vi är ganska kräsna med vilka vi inkluderar, så den är inte särskilt stor. Kan ta upp detta en annan gång med bild och allt! Cliffhanger!!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

En tanke på “snabb spenatmat i kvadrat”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s