warszawa, dag tre

20150804_warszawa_01

Den tredje dagen i Warszawa hoppade vi på bussen och åkte ut till Cmentarz żydowski, en av de största judiska begravningsplatserna i världen. 210 år gammal och 33 hektar stor med 200 000 märkta gravar samt massgravar för offren från Warszawas getto under andra världskriget.

20150804_warszawa_0220150804_warszawa_03

Vi var så gott som ensamma där och Alfred tyckte det var en sorglig plats men jag tyckte den var fridfull och harmonisk, mer än andra gravgårdar jag besökt. Gillar hur naturen växte så fritt — livet var på det viset så närvarande där.

20150804_warszawa_0420150804_warszawa_05

Tyckte den var så obeskrivbart magnifik. Jag är inte mycket för öppna hav, soliga skyar och sandiga stränder, men det här, åh det här. Lummiga skogar, ohämmad flora och fläckiga ljusspel som sipprar in genom de skuggande lövverken. Spår efter människan som sa ”Jag var här” och naturen som svarar ”Välkommen” och långsamt sveper in spåren i en grönskande slöja. Jo, sånt gillar jag.

20150804_warszawa_0620150804_warszawa_0720150804_warszawa_08

Vi hade till sist vandrat igenom den största delen av begravningsplatsen, och den gjorde stort intryck på mig. Skrev förresten också lite om den i en krönika efter att jag kommit hem igen.

20150804_warszawa_09

Vi slarvade så med fotograferandet resten av denna dag att jag inte riktigt har koll på hur vi tillbringade eftermiddagen och kvällen efter gravgårdsbesöket. Vi strosade i centrum en stund i alla fall, stack in på ett Green Caffè Nero och främst kommer jag ihåg detta för att jag minns att jag instagrammade ett par gravgårdsbilder där. Men här hade vi kommit tillbaka till hemtrakterna igen, och Alfred tog i alla fall bild på mig när jag…

20150804_warszawa_10

… tog en bild på utkanten av gamla stan. Monumentet i mittpartiet är Kolumna Zygmunta, samma som jag tog bild på den första kvällen. Den rosa byggnaden längst ut till höger är det kungliga slottet, dess originalversion fanns redan år 1596 då Sigismund III Vasa (a.k.a. Zygmunta då) flyttade landets huvudstad från Kraków till Warszawa, men jämnades med marken under det andra världskriget. Slottet återuppbyggdes under 70-talet. Till vänster om bilden finns en trappa som leder till viadukten där…

20150804_warszawa_11

… det istället var Alfreds tur att fastna på bild!

20150804_warszawa_12

I kvällssolen fångade jag kanske samma gamla dam som jag sett dagen innan.

Skulle gärna fortsätta med dag fyra nu då jag ändå är inne i nåt slags flow men i två analoga kameror har vi fortfarande oframkallade filmrullar från den resan, vi laddade i dem dag fyra, femte augusti, dessutom har de ännu några tomma bildrutor kvar på var. Så det får vänta tills jag fotat, framkallat och skannat!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

3 reaktioner till “warszawa, dag tre”

  1. Jag gillar hur du har kunnat förmedla din känsla av fridfullhet och harmoni på begravningsplatsen, det var exakt det jag kände när jag såg bilderna. Skulle kännas ganska jees att få sin sista vila på en sån plats (alltså historien är ju hemsk men sådär taget ur sammanhanget).

    1. Roligt att höra, tack! 🙂 Och ja jestas, önskar verkligen att begravningsplatserna i Finland kunde ta efter detta. Lite mindre geometrisk gräsmatteperfektion, lite mer tilllåtelse och frihet för natur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s