maness

Jag brukar ibland tänka på ord vars grundform avser någon av manligt kön och där motsvarigheten för en kvinna beskrivs genom en tillagd ändelse, typ lärare/lärarinna, prins/prinsessa, eller varför inte dude/dudette, öhöh. Många av den typen är ju numera ganska förlegade, tack och lov.

(Har däremot stött på bloggande kvinnor som seriöst kallar sig BLOGGERSKOR. Alltså jag fattar att det låter kokett och charmigt men fan lägg av.)

Sen brukar jag försöka fundera på ord där det är helt tvärtemot. Att ordet i dess grundform avser en kvinna och med en ändelse till en man.

Allt jag kan komma på är änka/änkling. Och det är så jäkla dubbelsorgligt.

Fast jag missar antagligen något. Förslag?

Skojade en gång med Alfred om att jag inte var en woman utan en MANESS och det visar sig att ett sådant ord har också funnits. På riktigt.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

7 reaktioner till “maness”

 1. Och VÄNINNA! Inget som jag skulle använda men jag måste medge att jag alltid har tyckt att det låter lite charmigt. Kanske för att min mormor använder det och kanske för att det känns lite som Jane Austen med homoerotiska undertoner. 😉

  Håller med om att könsspecifika ord för yrken är fel men annars är jag ganska chill med bloggerska och prinsessa och sånt. Däremot brukade jag tycka att det är hemskt att så många NAMN funkar såhär – att Henrika är den kvinnliga versionen av Henrik, Johan/Johanna osv, för Henrik och Johan verkar ju vara ”grundformen”. Men även om det inte syns i historieböckerna så har det ju trots allt funnits Henrikor och Johannor precis lika länge som de där manliga versionerna av namnen så… kanske inte så farligt ändå.

  1. Ack ja, jag är också svag för väninna! Tycker att det låter som att det avser en allierad på något sätt, en sann trosförvant(inna, ehe).

   Mjo, är ju också okej med prinsessa och värdinna och sånt. Men bloggerska känns så bakåtsträvande, tycker jag, att en sådan nymodighet (gud, låter 80) ens differentieras kön emellan över huvud taget, samt att det är underligt att vi kvinnor som trots allt är i majoritet bland bloggarna ändå inte ska vara de som behåller grundformen, s.a.s. Att vi alltid ska avsägas normen, eller vad jag ska säga. Har också tänkt på det där med tilltalsnamn! Undrar om det finns någon motsatt variant där, känns tveksamt. Mvh hon vars förnamn härstammar från ett frickin’ EFTERNAMN av en man, hihi.

   1. Sant att det är dumt med könsspecifika versioner av helt NYA ord! Med tilltalsnamn så tänker/hoppas jag att det inte är så enkelt som att den kvinnliga versionen alltid härstammar från den manliga (i vissa fall är det säkert direkt så men inte alltid) utan att båda versionerna härstammar från samma ord. Typ att Henrika kommer från orden ”hem” och ”rik” på samma sätt som Henrik. Vi bara ser det som att den manliga versionen är grundform pga… tja, patriarkatet and shit. 😉

 2. Själv stör jag mig sjukt mycket på att sjuksköterska blev sjukskötare så snart det blev vanligare med män i branschen. Förutom i det förlovade landet Svärrji då där det, om jag förstått saken rätt, talas om sköterska oberoende av kön.

  1. Så har jag också förstått det! Såg också en man i Vem vet mest som jobbade som flygvärdinna, alltså han tyckte att sådan var hans titel, inte flygvärd, och det tyckte jag var trevligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s