schrödingers våldtäktsman

20160208_semlor
Inte Schrödingers katt!

Ni har väl säkert hört om Schrödingers katt? Det vill säga tankeexperiementet i vilket en katt placeras i en låda tillsammans med livshotande saker och katten är samtidigt både levande och död så länge lådan är sluten, men när den öppnas kommer katten att vara endera levande eller död. Mer om detta på exempelvis Wikipedia, det var egentligen inte det jag ska skriva om.

Schrödingers våldtäktsman, är vad jag ville komma till. Snubblade över begreppet alldeles nyligen och det etablerades i ett blogginlägg år 2009, eller där tycks det åtminstone ha dykt upp på nätet för första gången, och det känns som att det verkligen på tiden att jag fann det. Äntligen nånting att slänga tillbaka åt mansplainande #inteallmänister! Har nämligen fått intrycket av att de generellt tycks älska tankeexperimentella övningar. (Säg det med mig: INTE ALLA MANSPLAINANDE INTEALLAMÄNISTER!)

Schrödingers våldtäktsman är alltså mannen som kvinnan möter. Han både är och är inte en våldtäktsman så länge — bildligt talat — inte locket lyfts.

When you approach me in public, you are Schrödinger’s Rapist. You may or may not be a man who would commit rape. I won’t know for sure unless you start sexually assaulting me. I can’t see inside your head, and I don’t know your intentions. If you expect me to trust you—to accept you at face value as a nice sort of guy—you are not only failing to respect my reasonable caution, you are being cavalier about my personal safety.
Schrödinger’s Rapist: or a guy’s guide to approaching strange women without being maced

Och på tal om sånt har jag igen skrivit en krönika om våldtäktskultur, fast mest om makt, men lovar likväl att i nästa ska jag byta ämne. Försökte verkligen styra in på andra banor även denna gång men nä, det gick bara inte ännu, våldtäktskulturen är överallt överallt överallt. Ni hittar texten på Sevendays som vanligt — Kvinnan och makten.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

En tanke på “schrödingers våldtäktsman”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s