som två ärt(hjärn)or i en kapsel

20160106_kapseln_1200

Som ni säkert kunde gissa utgående ifrån förra inlägget så var det ju förstås så att vi hållit på med att få igång en podd. Den har vi döpt till Kapseln och ni får såklart utomordentligt gärna gilla den på Facebook och/eller följa den på Soundcloud ifall ni vill hänga med då det första avsnittet släpps på måndag!

Var och varannan finlandssvensk internaut gör ju podd nu för tiden och vi hoppar på det tåget. Själv är jag nybörjare, har medverkat i ett endaste poddavsnitt tidigare och det var händelsevis i Alfreds gamla podd, som jag gästade i fjol höstas. Tyckte då att det var heeemskt, eller att jag var hemsk, och led av ångest flera dagar efteråt men den har jag nu lämnat bakom mig, tror jag. Alfred å andra sidan har sysslat med poddsändningar av och an i ett par år, samt att han har erfarenhet från diverse radioprogram och sånt. Vår gemensamma kapsel har vi pratat om nu som då i nästan ett års tid, säkert, fast aldrig särskilt seriöst och mer som något vi skulle göra verklighet av ”inte riktigt ännu men sen nångång”, och det var vid något skede här i somras/höstas då ankdammen tycktes fullkomligt explodera i poddar (nå, viss överdrift där, men ni fattar) som jag kände ungefär FAN, vi hann inte med. Tss. Urlöjlig reaktion, insågs ganska snabbt, och med det nya året tyckte vi att det var dags att komma igång med ett nytt projekt och — för fan — en PARHOBBY. Känns nytt! Och kul!

Vill passa på att fråga vilka era favoritpoddar är! Och jag undrar också vad ni gillar i en podd och framför allt vad ni INTE gillar! Det är jag verkligen nyfiken på. Jag är liksom mer okej med att nånting är halvbra än halvstörande, så att säga. Har ärligt talat inte lyssnat på särskilt många poddar så den världen är egentligen ganska främmande för mig, och det känns som att jag kaaanske torde försöka plugga lite. Vet bara inte var jag ska börja i så fall?!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

9 reaktioner till “som två ärt(hjärn)or i en kapsel”

 1. Lycka till! Det blir så himla bra detta tror jag! ATT jag ska lyssna 🙂 Försökte ju själv göra en podd med Hanna nån gång i tiden, men det eehhhh, var så attans svårt såhh… kom inte förbi känslan av att vem fan orkar nu lyssna på mej och, ja – det är ju det som är det svåra – att vara engagerande och intressant, lite skilja sig från mängden och att inte tappa fokus. Om vi nu kommer till vad jag gillar så är det, hör och häpna, folk som har nåt kunskapsområde som är medryckande och intressant och som sådär bedårande riktar sig till lyssnarna. Och vad jag sen inte gillar är poddhostar som inte riktar sig till lyssnarna utan som liksom skämtar o håller på och bollar med varandra med nån slags vriden uppfattning om att det räcker, att de liksom är så intressanta att höra på så de inte ens behöver fokusera.

  1. Tack tack, jättebra kommentar! Det känns ganska spretigt ännu i början trots att vi har ett skilt tema för varje avsnitt — i efterhand känns det här första temat inte riiiiktigt som det bästa första temat, eller vi borde i så fall ha gått djupare in på det tänker jag, nu, efter att allt är inspelat och klart haha. Läste nånstans att en bra podd är en sådan vars samtal lyssnarna vill kasta in sig i, men då krävs det ju nästan att det handlar om Ämnen Som Berör. Och, pust, jag vet inte, jag tror inte jag är skapt för det. Det är ju för övrigt HEMSKT att höra sig själv prata och jag känner nog likadant om det där att hur ska nån orka med att jag svamlar jättefrickin’ styltigt och avbryter Alfred typ 29637 gånger och säger ”Precis” femtio gånger emellan varje avbrytning. Fördelen är att nu vet jag ju vad jag får jobba på, hah.

   1. Ja men nu lyssnade jag och det var precis så att jag ville kasta mig in i diskussionen, även om rymden faktiskt intresserar mig föga. Fantastiskt! Fan vad ni österbottningar kan alltså, blir nästan lite sådär sur att jag inte själv är en. Inte för att mitt nylänningsskap hindrar mig från något, men ibland känns det så! O jag märkte ingenting av de där detaljerna du så självkritiskt drar fram, fortsätt i samma anda vetja!

 2. fasiken vad roligt! Är säker på att ni kommer att vara svinbra. Så här tycker jag: Viktigt att ljudet är bra, annars orkar man inte lyssna. Också att det finns nån nytta av att lyssna på snacket, alltså inte bara fniss och känslor (tror inte att det här kommer att vara ett problem för er). Fokus på ett visst område och regelbunden utgivning.

  Jag lyssnar på ungefär En varg söker sin podd (trots dåligt ljud), Stuff you should know, Radiolab, Here’s the thing, Snap judgement, Hidden Brain, Medierna i P1, Note to self, Slate’s double X podcast, Mystery Show, P3 Dokumentär, Altadottir Bjurwald och Bra Snack.

  1. Tack så mycket, suverän kommentar den här också! Jag trooooor att vi (eller jag) kan bli bättre med tiden, det känns redan lite som att jag börjar få ett litet större hum om vad jag ska tänka på och vilken typ av prat som blir RIKTIGT gräsligt att lyssna på, hah. Nå, får se det som en experimentell erfarenhet.

   Tack för tipsen också! Har inte hört EN ENDA av dem!!

 3. Jag håller med Peppe här ovan, jag vill gärna att en podd ska vara behaglig att lyssna på. Och det klarar ni galant, ni har båda så bra röster! Jag märkte inte att du skulle ha upprepat ord eller avbrutit, det lät bara hur bra som helst. Och jag gillar era ljudeffekter. Gällande innehållet så skulle jag gilla det om ni var lite mer personliga, hade mer skit under naglarna. Men som sagt, ett bra första avsnitt och jag ska fortsätta lyssna!

  1. Tack så mycket Helena! Vilken bra feedback, härligt peppande och konstruktiv. Gillar! Jag tänker ju att jag låter på ett visst sätt och sen hör jag mig och så låter jag bara… jaa, inte HELT annorlunda ändå, men ibland definitivt en bit ifrån vad jag förväntat mig/hoppats på! Antar att det hör till för oss nybörjare, hih. Har efterklokt funderat att rymdtemat kanske var ganska otympligt för ett debutavsnitt och håller fullständigt med om att vi kunde ha varit personligare! Vi har i efterhand kunnat konstatera att vi borde ha fokuserat på att endera få igång någon ordentlig Diskussion (istället hölls det ju tämligen småpratigt alltigenom), eller på att gå in på ett mer personligt djup. TROR att nästa avsnitt torde komma att innehålla en skvätt mer av båda två. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s