ögonblicksåret som gått

Återigen har årsväxlingen signalerat en nystart och vad gör vi om inte blickar bakåt? Har en mer genomgående bloggbaserad resumé på gång men då jag håller på med den så inser jag att jag har bloggat så väldigt fattigt om sådana händelser som utgör livet utan att för den delen kunna klassas som så kallade livshändelser. Jag funderar på ögonblicken 2015, de alldagliga och vardagliga men som ändå plussat ihop året. Instagram är inte heller världens mest tillförlitliga källa för att få reda på de sakerna, men det är det närmaste jag har till hands, eftersom jag trots allt använder det ganska flitigt som en bilddagbok. Så jag har plockat ut åtta bilder från varje månad därifrån, har valt de fyra med flest gillningar från varje månad, med undantag för throwbacks och sådant jag också publicerat i bloggen, samt fyra tämligen slumpartade bilder till men med någon slags förkörsrätt för sådana jag tycker om rent estetiskt eller för att de dokumenterat en situation jag tyckt om. Enligt sådana regler har mitt tjugohundrafemton sett ut så här —

JANUARI

2015_ogonblick_01

Katten Lenny bodde hos mig en tid och han valde att nonchalant lo-fivea kameran när jag försökte ta en bild på oss. Fick ett halsband av min far, föreställande en månskära och en planet/en bit rymd, efter att min systerdotter hade fått likadana och jag satt in en förfrågan på ett eget. Tillbringade en suverän lördagskväll tillsammans med mitt gäng från konstskoletiden och tack vare att vi ALLA — jag, Agneta, Karin, Tina, Karolina — fick knäppa självlysande demonögon på den där bilden så tänker jag alltid på kvällen som Ghouls’ Night Out. Samma kväll delade Karolina ut julklappar och vi fick bland annat varsin chokladtomte, Agneta öppnade sin och vi höll på att skratta ihjäl oss åt tomtens jävla floppfejs, så vi döpte den naturligtvis till Santa Close Enough. De första blommorna jag fick av Alfred var en kvartett fina röda nejlikor. Besökte Brando med Rosanna, Erik och Alfred, på bild sjunger Iso-G ”Rekkamies” och det är såklart omöjligt att inte gilla en karaokesångare med artistnamn. En dag på jobbet underhöll jag mig med att knäppa dubbelselfies så länge jag väntade på att kaffemaskinen skulle göra sitt. Lunchade med tigerfejset som följde mig till jobbet.

FEBRUARI

2015_ogonblick_02

Var stirrig en arbetsdag. Gick på revy för första gången någonsin, d.v.s. på premiären för Byarevyn i Oravais tillsammans med den blomster-och-slickepinnesbelönade regissören. Hälsade på Chandler ute i snön i Pensala. Fick en vändagspresent, ”I got 99 problems and society’s attitude towards things such as sexual orientation and gender identity is, like, 98 of them.Senare gjorde vi snuttiga maträtter alla hjärtans pizzadag till ära. Belönades med saft efter min hälsokontroll med tillhörande blodprov. Tog ett ”studioporträtt” på jobbet, hah. Katterna flyttade in hos mig några veckor och Caspian och Alfred tog en siesta på soffan.

MARS

2015_ogonblick_03

Esmeralda övade på sina telefonskills, ”Hello yes this is cat?” (och hon använde förstås naturligtvis en Furphone, ifall någon undrade). Stora vattenpölar formades på arbetsplatsens innergård. Den internationella kvinnodagen pysslade jag med tygblommor. Smög omkring i trapphus i rädsla för att bli upptäckt med att göra nånting så skämmigt som att ta selfies (fattar fortfarande inte varför det alltid är pinsamt att bli sedd då en tar dem, men sällan att efteråt publicera dem på nätet). Den lyxigaste hotdogmåltiden någonsin sammanställdes, med sojakorv förstås och sallad med halloumi, groddar och annat smarrigt. Esmeralda och Caspian förberedde sig på att hämtas tillbaka till landsbygden av mina föräldrar som semestrat på Cypern. Åkte upp till Katternö och där var det kaffedags för oss tanter. Tunga snöflingor föll en dag då jag var på jobbet och jag hoppades att det var den sista snön, men kan inte minnas om den var det.

APRIL

2015_ogonblick_04

På långfredagen på väg till loppis hittade vi texten ”Katt:” under en tunnel, vilket naturligtvis krävde ett försök till illustration. Åkte till Katternö en sväng igen, Esmeralda var förmiddagstrött. Skogsvandrade en bit utanför Vasa där vi hade ostbrickepicknick på en sten. Fortsatte finna sätt att underhålla mig själv t.ex. så länge mikrovågsugnen värmer min mat. Lunchade på Sweet Vaasa och där hade de såna fina små blommor i vas på borden. Alfred var ute och reste och saknade i alla fall någon medlem av min familj. Trevliga färger i slitna texturer på jobbets innergård, här en dörr tillhörande någon som prenumererar på Pohjalainen. Alfred tillredde en skollunch åt mig, grönsaksbiffar och potatismos!

MAJ

2015_ogonblick_05

Tillbringade första och andra maj i Oravais ute på Alfreds villa, vi hade massor med mat att grilla och bland annat det fick oss att känna oss lite äckligt myspysiga. En skogsselfie med tämligen intressant hårfäste. Alfred lämnade blommor utanför min dörr när han skulle iväg och spexa i de södra delarna av landet. The Ginger Sisters uppträdde på Doo-Bop och det var så knäppt bra stämning med så knäppt bra stämmor. Pyntade en skjortkrage med mån- och stjärnnitar som jag köpt på H&M. Hängde med Caspian på trappan till den ena stugan ute på gården i Katternö en bra stund. Gjorde en ny sovrumslampa utav grenar jag plockat från en fejkbenjaminfikus som skulle slängas. Barhoppning på tumis var svaret en gång då Alfred och jag inte hade några planer men ville hitta på något, hade så jävla roligt!

JUNI

2015_ogonblick_06

Sjuttiotalet ringde och sa att det ville ha tillbaka sina kläder. Besökte Jakobstad där Karolina sjöng ”Ååh så härligt när det blir sommar” när vi invigde Skolparkssäsongen och det var 10 grader på plus, TIO. Hängde på Laituri en kväll och där var Frank med sin egenhändigt byggda cykel. Köpte en köttätande växt som dog lite senare, hittade aldrig nå jäkla flugor att mata hen med. Två kråkor hade hittat in i Alfreds fars fähus men inte ut tillbaka, så jag fick springa omkring på höskullen och jaga ut dem — en kollapsade uppgivet tio centimeter från friheten och jag hann knäppa denna bild innan den flög ut. Vi nattbadade på midsommaraftonen och efteråt hälsade en trevlig katt på oss. Morfars och mormors gamla fähus insvept i grönska beundrades i Katternö. Hittade en diskett i mitt barndomsrum innehållande Sim City — nostalgin flödade.

JULI

2015_ogonblick_07

På väg norrut tillsammans med Alfred, först middag i Östensö tillsammans med goda vänner och senare fest i Jakobstad med andra goda vänner, en sån fruktansvärt bra dag. Klädde mig i PASTELL i det offentliga för första gången på, jag vet inte, femton-sexton-sjutton år?! Gick till Sweet Vaasa för en bit kaka med kaffe, en liten olycka hände men det såg i alla fall snyggt ut. Pysslade med Alfreds skivomslag, här hade vi gjort potatistryck och det kan jag rekommendera åt allihopa att prova, det var jätteroligt. Spöktimmesnattbad i Sandåsdimman. Hippiknik på Sandön tillsammans med en fiskögelins till telefonen. Besökte Skansen där vi bland annat såg sälar. De som jag kallar ”vi” i detta senaste scenario var alltså min Stockholmske vän Anders och min Stockholmsbosatta syster Charlotta, samt Alfred och jag själv då.

AUGUSTI

2015_ogonblick_08

Befann mig i Warszawa på krigsmuseum och fick en smärre chock då jag gick förbi en monter innehållande en rustning, hemskt stilig riddare där va! Omkring 30 grader de flesta dagarna vi vistades i det polska landet och Alfred och jag varvade ihärdig vandring med bänkpausande. Mellanlandning i Riga på hemvägen och för mig var det min tredje visit där, och fler lär det bli — den här senaste var nog alldeles för kortvarig, från sen kväll till tidig eftermiddag följande dag. Bytte till espresso istället för vanligt kaffe på jobbet (hemskt dokumentationsviktigt, jag vet). Provade sovmasker på H&M och kände mig som någon slags bak-och-fram-superhjälte, Linnea by day — asleep by night, typ. Alfreds skiva anlände från tryckeriet och omslaget hade jag gjort. Gick på Sevendaysmiddag på Faros och hade kul iklädd min mest smaklösa blus som jag likväl uppskattar storligen. Klättrade in i en fårhage och det är bland det bästa jag gjort under hela året, så jäkla meditativt och glädjande, krävdes dock att jag bräkte lite innan guldtackorna vågade komma fram till mig.

SEPTEMBER

2015_ogonblick_09

Loppade en tröja med fem katter på framsidan, och på baksidan deras fem baksidor. HÄMTADE SELMA (!!!) och bedårade ihjäl mig. Lyxade till en tisdag med kladdkaka med toffeelikör och Dumle. Selma väckte mig tidigt en morgon och tur var det för jag hade krönika att skriva, under tiden jag skrev låg hon och spann på fönsterbrädet. Upptäckte att Selma gillar att åka bil så länge hon får vara i famnen eller på armen. Träffade Anna och Elliot hemma hos mina föräldrar. Hittade finfint glimmer utanför det nya loppiset Combi som Alfred och jag besökte, och jag tänkte på det Carl Sagan sa, ”The nitrogen in our DNA, the calcium in our teeth, the iron in our blood, the carbon in our apple pies were made in the interiors of collapsing stars. We are made of starstuff.” och hur självklart det känns ibland, inte när en tittar upp mot himlen, men ner på jorden. Spanade höstens hetaste konsumtionstrend, morotsbyxorna.

OKTOBER

2015_ogonblick_10

Tyckte att Vasabladet var lite väl elaka med mig. 😦 Fick en souvenir av Alfred äääääända från Rys….k butik i Helsingfors. Esmeralda bodde hos mig temporärt igen och jag lurade de två katterna att posera för en bild med mig. Loppade ett Harry Potter-brädspel som Alfred och jag testade till Selmas stora nyfikenhet. Åkte ner till Helsingfors på gala och på väg upp igen dokumenterade jag hur det är att resa med en komiker. Tossade omkring utanför Konsthallen en lunchpaus och förevigade trottoaren. Såg ut som en flerbarnsmorsa under tidigt 90-tal som just släppt av barnen på hockeyträning och ska själv iväg på Tupperwareparty. The Rouges spelade på Oktober Filmfestivalens eftersläpp på D.O.M.

NOVEMBER

2015_ogonblick_11

Halloweenpynten hängde kvar i nattklubbsfönstren. Efter en lång period av gråa himlar brast den ut i rosa-violetta-blåa nyanser en solnedgång då jag ännu befann mig på jobbet. Lunchade med Alfred. Umgicks med Esmeralda, som ännu bodde hos mig. Selma hittade serpentiner och tyckte de var ytterst kalasiga. Träffade en förvirrad och gigantisk fluga. Den första snön anlände men stannade inte länge. Både Selma och Esmeralda poserade som de drottningar de är och förväntar sig av er alla att kyssa deras (imaginära) ringar, men på något vis så känns det bara som att den senare katten hånhärmar den förstnämnda.

DECEMBER

2015_ogonblick_12

Satt vid mitt skrivbord i allsköns ro då jag plötsligt blev DRÄKTIG! Firade självständighetsdagen med Alfred och med att flytta saker till huset vi senare också flyttade oss själva in i. Hittade lappar i mina gamla fabriksjobbsbyxor, på den ena hade jag svamlat om ”Som eldflugor irrar vi om natten, fördruckna på nektar och med tända aktrar” i olika formuleringar och med numrerade ord oooooch jag har inte den blekaste jäkla aning om vad jag hållit på med. En av mina krönikor publicerades i Vasabladet. Sov första natten i huset som Alfred och jag insett att kommer att heta Gulnaden för det var något som dök upp i mitt huvud tidigt och vi tänkte att kanske hittar vi på någon bättre benämning men icke, Gulnaden fastnade. Blev fullkomligt överförtjust i kombinationen delfinglitterglob och boken Bli inredare på samma loppishylla, bara ÄLSKAR det. Avhanterade inflyttningsgrejerna enligt en alkoholromantisk prioriteringsordning, mina karaffer fann en värdig plats på Alfreds ärvda serveringsvagn och tack vare samma känner jag mig i positiv bemärkelse som en jäkla Forrester för fan en FORRESTER, #veryglamour. Stannade i Vasa över hela julhelgen eftersom jag var helt överstressad, beundrade himlen på juldagen och kunde andas lite lättare.

Det här hade jag tänkt att skulle vara roligt och trevligt men det blev ju bara jobbigt och ganska tråkigt. Tänker att det är så mycket av det här som jag borde ha dedicerat ett eget inlägg åt istället för att endast nämna det i förbifarten på Instagram och senare i en sådan här sammanfattning. Får kanske bli ett slags nyårslöfte det då, att bli bättre på att blogga om ögonblicken.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

5 reaktioner till “ögonblicksåret som gått”

  1. Tack gör resumén! Inte alls tråkigt eller jobbigt. Tvärtom. För här sitter jag och orkar läsa och titta på bilder ännu vid midnatt och trött efter en programfylld och uttröttande skidsemester.

    1. Tack så mycket Magdalena, du är så snäll! Jag satt faktiskt och omformulerade en del saker efter att jag publicerat inlägget för att göra det mindre tradigt, kanske det hade nån liten effekt i alla fall, hehe. Hoppas du hade en kul skidsemester!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s