födelsedagen

20151228

Idag har jag fyllt år och i morse serverades jag kaffe på sängen och överräcktes sedan ett paket som beskrivits som ”en liten sak”. Öppnade paketet och det visade sig innehålla en viktoriansk utgåva av Tusen och en natt, så jag började naturligtvis gråta. På den första sidan är ett par namn överstrukna men ett är ännu läsbart, och således vet jag att boken har tillhört en man vid namn Richard (kanske Zobel i efternamn?) som verkar ha fått boken i sin ägo den sjätte oktober 1909. Jag läste den här berättelsesamlingen som barn och förälskade mig i den, och i flera år har jag kikat efter en fin utgåva på loppisar. Jisses så Alfred har smusslat med den här boken — han har visat mig en nyutgåva på AdLibris och låtsats att den dykt upp på förstasidan för att kolla min reaktion för att få ett hum om vad jag var ute efter, bland annat. Håhhå!

Senare på dagen så fick jag en present av mamma och pappa, en skolplansch föreställande maskrosor. I våras ordnades det auktion på min gamla lågstadieskola och min mamma frågade inför det om jag hade några önskemål. Jag efterlyste planscher, endera föreställande ormar, eller blomster som tillhör den vilda floran runt hemknutarna i Katternö. Hon köpte då tre (!) planscher föreställande ormar, reptiler och fladdermöss (!), men tydligen hade hon lagt det där om växtriket bakom örat också för nu hade hon letat reda på maskrosen och köpt den av någon som ropat in den på auktionen. Så den är från min gamla lågstadieskola, och så oerhört mitt i prick på alla sätt och vis. Maskrosor är i allmänhet nånting jag associerar med barndomen och hemgården, kanske det är så för alla, att sitta ute på gräsmattan och knyta maskroskransar och att akta sig för att få fläckar av mjölken på kläderna och att med tummen sprätta iväg maskrosblommorna på kompisen och att plocka de utblommade och blåsa iväg frökapslarna (och alltid var det nån tråkig viktigpetter som sa ”du sprider ogräs”), och via lågstadiet får det ju en extra sådan anknytning till mina rötter.

Fantastiskt fina och perfekta presenter, är vad jag vill komma till.

I övrigt en fullspäckad dag, har t.ex. hunnit ta mig till Stormossens återvinningsstation i Dragnäsbäck och bara kört lite vilse, skaffat ett kundkort där och varit förtjust i att jag får sex gånger i året föra så gott som vilka grejer som helst åt dem helt avgiftsfritt och så tar de hand om miljön, sådant gör mig glad bara och dessutom jobbade världens trevligaste tjej där som hade stenkoll på läget och skrattade då jag virrigt sa ”Hej, jag är ny här” och gratulerade mig sedan på födelsedagen då vi fyllde i mina kunduppgifter. Har också målat en vardagsrumsvägg klart så det börjar ta sig. Det är mest Alfred som har jobbat där, han målade väggarna ett första varv i helgen och innan hade vi också grundmålat, tidskrävande det där, och med ett andra får det väl fasen räcka, tänker vi. Äsch, jag babblar. Summa summarum: Fullrullig födelsedag, men en bra en. Sover jag inte som en stock inatt kommer jag aldrig göra det.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

6 reaktioner till “födelsedagen”

  1. Grattis på din dag! Åh älskar såna där riktigt välplanerade presenter, men de är assvåra att styra ihop! Boken ser ut att vara helt i din smak 🙂

    1. Tack så mycket! Jaa jag fattar inte hur en del människor GÖR det, hur de sätter saker på minnet och tänker att DET DÄR ska jag plocka fram när födelsedag vankas. Brukar försöka göra sånt men det slutar alltid med att jag glömmer och kommer ihåg för sent för att få ihop det.

  2. Å, såna fantastiskt fina presenter. Vilken tur du har som har nära & kära som känner dig så väl 🙂 Grattis i efterskott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s