bokklubbsragget

Processed with VSCO with acg preset

Förra veckan gick jag in på Twitter, något som inte händer varje dag nu för tiden, och tur var det för där noterade jag att Jonna twittrat att hon drömmer om att ha en bokklubb. Jag tyckte förstås genast jag med att det lät som en dröm att vara del av en bokklubb, och ikväll träffades vi för att planera hur vi ska gå till väga för att förverkliga denna drömska idé.

Därför är detta ett ragginlägg! Bor du i Vasa? Platsar ditt litteraturintresse in nånstans på skalan mellan måttligt till maniskt? Gillar du att läsa böcker och sedan diskutera dem? Vill du göra det kollektivt med oss?

Rent praktiskt skulle det gå till så att vi alla turas om att träffas hemma hos varandra och då diskuterar vi boken vi har läst och väljer en ny för nästa gång. Vi skulle börja med att träffas utan att ha läst någon utvald bok och då välja den första, komma överens om hur ofta vi ska träffas (varje eller varannan månad, funderade vi), klura på eventuella detaljer så som maxlängder på böcker enligt vad som är rimligt (och okrävande) för att vi alla ska hinna läsa dem, och sådant dylikt. Jonna hade t.ex. ett bra förslag om att böckerna vi väljer måste ha kommit ut som pocket, så att det inte ska bli dyrt att skaffa dem ifall att kön på biblioteket är lång. Själv är jag en latmask som rätt sällan läser böcker med ögonen, och hörslar istället ljudböcker. Blir därför oftast engelska versioner, men det gör ingenting. Att prata om litteraturen går ju ändå, hur och i vilket format den än tas in.

Låter vår bokklubb som något som du skulle vilja vara med på? Då ska du absolut kommentera, mejla till linnea.portin snabel-a gmail.com eller kontakta mig på facebook.com/limeamaria! Låter vår bokklubb som något du skulle vilja vara med på, men du känner dig för blyg/skygg/obekant? Då vill jag säga att jag och Jonna hade nog egentligen aldrig pratat ansikte-mot-ansikte förrän ikväll, så utav den nuvarande klubben är 100% av medlemmarna ännu ganska främmande för varandra — du passar alltså in fast du inte känner oss, hehe. Så låt inte den saken stoppa dig! Jag tänker också att fördelen med att gå med i en bokklubb är ju just det att vi kommer alltid ha ett specifikt ämne att prata om, så det är inte alls samma sak som att gå in i ett rum fullt med främlingar och förväntas göra något så hutlöst ofinländskt som att mingla. (Huu!) Tror också det går ganska automatiskt att lära känna varandra om vi pratar om böcker och våra förhållanden till litteratur — Jonna och jag hittade t.ex. massor med gemensamma litteraturhistorier i våra uppväxter, knappast ovanligt alls men varken mindre trevligt eller roligt att prata om för det. Vi tänker oss att en handfull personer skulle vara en lagom stor grupp, siffrorna sju-åtta nämndes som övre gräns för antalet klubbmedlemmar.

Ska bli så sabla litteralt (tihi, kan ej motstå det bokstavliga ordskämtet) ROLIGT! Sjukt bra idé av Jonna. Och sjukt bra att sätta ut det på Twitter eller någon social mediekanal över huvud taget! Det tycker jag du ska göra, om du inte bor i Vasa. Bor du i Vasa ska du joina oss, förstås.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

8 reaktioner till “bokklubbsragget”

  1. Jag är gärna med, ifall man får vara med fast man inte rent fysiskt bor i Vasa (men hänger där väldigt ofta). Ni får ju förstås gärna komma hit till Oravais någon gång, men om det känns för problematiskt kan jag köra till Vasa. 🙂

    1. Ett av våra få kriterier är att alla medlemmar måste bo i Vasa så att cirkulationsträffarna ska gå att ordna så smidigt som möjligt och så att det verkligen blir så att vi turas om att agera värdar, meeeen… du har inte övervägt att flytta? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s