feminism är den radikala idén att kvinnor är människor

feminismardenradikalaidenattkvinnorarmanniskor

”Feminism is the radical notion that women are people.” — citatklassiker av Marie Shear, 1986.

Av vad jag har kunnat iaktta så blir få aktuella ideologier bemötta med samma aversion som feminismen. Nånting som regelbundet stör mig är tendensen att tycka att rörelsen torde vara homogen. När en uttalad feminist säger någonting, då tycks det tala för alla andra uttalade feminister också. Sen anklagas vi 1) för att tycka så, och 2) för att inte vara överens. Inte inom någon annan grupp förväntar vi oss samma sak. När ex. påven uttrycker sin åsikt om något förstår vi att alla medlemmar av den katolska kyrkan inte nödvändigtvis håller med.

Jag undrar om detta hänger ihop med en generell kvinnosyn som genomsyrar samhället — trots att det allmänna medvetandet VET att det finns ändlösa variationer kvinnor emellan så förväntar det sig ändå att kvinnor ska vara på ett visst sätt, enhetliga. Att kvinnor har (individuell) frihet är, trots allt, en jäkligt ny idé. Män har t.ex. kunnat engagera sig politiskt hur länge som helst, för oss kvinnor är det bara snäppet över hundra år sedan vi kunde börja rösta och ställa upp i val. Hur länge tar det att förändra en hel (dessutom s.g.s. världsomspännande) kultur? Längre än ett sekel, tror jag.

Andrea Dworkin om kvinnohat & antifeminism:

”Feminismen är hatad för att kvinnor är hatade. Anti-feminism är ett direkt uttryck av kvinnohat: det är ett politiskt försvar av kvinnohatet.”

För andra aversioner gentemot feminism bottnar naturligtvis i annat än relativt omedvetna och tämligen passiva ärvda normer och traditioner. Skippar djupdykningar i det för det kan ändå bara resultera i konstaterandet att en del människor är bortom mitt förstånd.

Lämnar er istället med ett mer peppande citat:

”Om feminismen inte var så kraftfull, om feminismen inte hade så mycket inflytande, skulle folk inte ägna så mycket tid åt att nedvärdera den.” – Jessica Valenti

Förbli radikala, människor! Det leder oss framåt. 💪

Ursprungligen postat på instagram.com/sevendays.fi.

P.S. Har på tal om att vara radikal också skrivit om det en krönika här.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s