självständighetsdagen

20151008_alfredselma

Säg, har inte denna bild ungefär allt? Ursäkta mitt skryt men alltså 1) snygg karl 2) i säng med 3) söt katt d.v.s. 4) kombinationen karl+katt plus att karlen är en 5) läsande karl som dessutom läser om 6) jämlikhet ur en 7) 50-år-gammal tidning i vilken 8) Olof Palme figurerar. Är GAAAANSKA nöjd med den här kompositionen, vars uppställning jag förstås inte hade så mycket att göra med själv, men ändå.

Hembytet är på riktigt igång nu och jag expanderar mitt sambopartnerskap, som ju tidigare innefattat Selma (katt) och från och med flytten även Alfred (karl). Vi kom nyss tillbaka från den nya bostaden efter att ha fört några grejer dit och trots att det ännu är 99% tomt där så kändes det hemtrevligt, på något sätt, rofyllt. Det är ett trähus vi flyttar till och för mig som bott de senaste 10+ åren i diverse betongklossar är det en oerhörd skillnad. En välkomnad sådan.

20151206_huset

Jag har varit väldigt nyfiken på det nya huset och tidigare i veckan tycktes äntligen mitt googlande ge resultat — det verkar mycket troligt att det uppfördes år 1896. Tycker det här är hemskt spännande och skulle så gärna veta någonting om de som bodde där då, men har inte hittat någon info. Däremot vet jag ju en del om årtalet, då Vasa ännu hette Nikolaistad och Finland blev självständigt först 21 år senare, Hugo Simberg målade en av mina favoriter ”Dödens Trädgård”, de finländska kvinnorna skulle ännu vänta tio år på rösträtt och tio år tidigare hade min morfars morfar blivit dräpt (!) på ett bröllop (!!) i Esse.

Ska dra dit igen snart med ett lass lådor och grejer. Känns som ett bra sätt att fira självständighetsdagen det här, att flytta till ett självständigt hus, så som Alfred uttryckte det.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

9 reaktioner till “självständighetsdagen”

  1. Hoppas och tror det! 🙂 Vi pratade om att vi lite hoppas att det spökar där, så det var lustigt att du sa att det verkar ha ”själ”. 😀 VAD VET DU SOM INTE VI VET?!

 1. Jag drömmer ju sen länge om att bo i trähus så det här ser väldigt lovande ut tycker jag. Men vad hände med din morfars morfar?!

  1. Du får komma och gästa nångång! 🙂

   Min morfars morfar, ja, han befann sig alltså på ett bröllop dit oinbjudna personer hade kommit (finskspråkiga, om jag förstått det rätt — tolkar det som att det också var p.g.a. språkskillnaderna som konflikten uppstod), och folk var fulla och det blev slagsmål. Någon drog kniv och skadade min morfars morfar i armen så pass illa att han förblödde, 38 år gammal. Mamma har släktforskat och skickat mig en antavla, ganska spännande saker! I den står det bl.a. om min morfars farfars farfars farfars farfar, som brändes ihjäl över öppen eld under Stora ofreden år 1714. Lär ha varit för att fienden försökt tvinga ur honom var gårdens sädförråd fanns gömt. Huu.

 2. Det har släktforskats en del i min familj, men hittills har ingen hittat något mera intressant än att någon av våra förfäder anklagades (vi utgår förstås ifrån att det var ogrundat) för att ha stulit en ko. Men spännande (och förstås) tragiskt det där om bröllopet i esse. Ska höra mej för om släktforskaren där hemma vet något om saken. Det kan ju inte ha hänt varenda dag att de dräpte folk på bröllop i Esse (hoppas och tror jag).

  1. Vet du han hette faktiskt Nygård! Anders Nygård, född 26 november 1847 i Esse, och bröllopet var i Kiisk läser jag. Hittar dock inte dig i mammas rapport men det KAN ju vara mycket troligt att på någon avlägsen väg har vi släktband. 🙂 Är t.ex. också släkt med vår vän Sandellasas Karin, men det är så långt bortifrån att inte hon heller dyker upp i antavlan jag har till hands.

   Hahaha det där med kon!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s