tgifriedan

tgifriedan

Betty Friedans bok Den feminina mystiken (1963) anses i allmänhet vara vad som startade den andra vågen feminism. I den pratar hon främst om hemmafrusjukan, som hon menar att var resultatet av det då rådande hemmafruidealet som gjorde att kvinnor tappade bort sina egna identiteter då samhället tutade i dem att de skulle/borde finna lyckan i enbart hemmafruandet. Det var radikalt då att påstå att epitetet ”hemmafru” inte nödvändigtvis beskrev en fullständig människa. Jag har gillat Betty Friedan SÅ sedan jag läste denna bok. 💕

Friedan säger bland annat att det enda sättet för en människa att finna sig själv, att lära känna sig själv, är genom eget kreativt arbete. Jag tycker det låter helt rimligt faktiskt, och det måste knappast vara avancerat för att det ska kännas både avslappnande och berikande — att slänga ihop ett litet #tgif-kollage kan säkert också vara till nytta. Ha en kreativ fredag allihopa! 🎨 ✂ 🎸

Ursprungligen postat på instagram.com/sevendays.fi.

P.S. Har tidigare bloggat om Betty Friedan här och om hemmafrusjukan här.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

En tanke på “tgifriedan”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s