a doormat or a prostitute

rebeccawestcitat

”I myself have never been able to find out what feminism is; I only know that people call me a feminist whenever I express sentiments that differentiate me from a doormat or a prostitute.”

Så skrev Rebecca West år 1913 och ännu år 2015 stöter vi ofta på citatet. Detta för att West satte för 102 år sedan fingret på en attityd som än idag är igenkännbar.

Fast ofta saknas den sista snutten, ”or a prostitute”. Jag tror att detta har att göra med att vi inte vill tala nedsättande om kvinnors sexuella aktivitet. Men när vi slopar den sista delen av citatet så undrar jag om vi inte avslöjar oss — vi förkortar citatet eftersom vi uppfattar ”a prostitute” som en nedvärdering, men att vi läser in något sådant beror antagligen mer på oss än på Wests ordval. Vad jag tror att West syftade på i sin formulering är själva akten att behaga män, hur än en sådan akt ser ut i praktiken. Oberoende av huruvida kvinnan beter sig som en dörrmatta eller en prostituerad, så agerar hon utgående ifrån motivet att vara mannen till lags. Något som helt definitivt var en stark norm vid 1900-talets början, och som det finns spår kvar av än idag. Annars hade kanske citatet blivit ganska bortglömt redan, vem vet!

Rebecca West (1892-1983) var f.ö. en brittisk framstående journalist, författare och kritiker. Och jodå, även feminist!

Usprungligen postat på instagram.com/sevendays.fi.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s