det största hyckleriet under 1800-talet

statueofliberty

Women’s Liberation-demonstration vid Statue of Liberty år 1970 på bild. Men vi ska köra igång ca hundra år tidigare med lite suffragetthistoria! Suffragetterna var de feminister som kring sekelskiftet från 1800- till 1900-tal engagerade sig i kvinnors rättigheter, främst rösträtten.

När Frihetsstatyn invigdes år 1886 skedde också demonstrationer, och då var det suffragetterna som protesterade. (Typiskt feminister, va? Alltid så missnöjda!) För i USA år 1886 fanns det inte mycket frihet, inte för de som inte var vita män från viss klassbakgrund. Segregation och diskriminering var vardag, lynchmobbar var verklighet, arbetslöshet och fattigdom var hög, invandrare från fel länder var ej välkomna. Och, förstås, kvinnor hade inte rösträtt. Men ändå representerades friheten av en kvinna, i ett land där inte en enda kvinna var fri på riktigt.

Med det i åtanke är det lätt att förstå varför suffragetterna kallade statyn för ”det största hyckleriet under 1800-talet”. Och SÅNT sysslade suffragetterna med, samhällskritik! De var kinkiga och jobbiga då många andra tyckte att ‘vi kan väl ha det lite trevligt bara’ — en tradition som är stark inom feminismen, och som vi har mycket att tacka för. Men ibland är det trevligt med lite okritiska tillbakablickar också! 😘 ✌

Usprungligen postat på instagram.com/sevendays.fi.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s