internetlistan

Ratata.fi publicerade en internetlista och nätromantiker som jag är måste jag förstås fylla i den.

20010816_nattugglare

Internaut, nattugla och sjuttonåring på bilden. Mycket retro.

Vad är de tre första hemsidorna du surfar in på när du öppnar din webbläsare?
Är så pass tråkig att Facebook är antagligen en av dem, även om jag sällan interagerar med någon där. Tycker också om att kolla vad som har hänt i den del av bloggosfären jag följer, så där är det Bloglovin’ som gäller. Visar min Gmail-ikon att jag har mejl som väntar går jag in dit, fast sen är jag av någon orsak jättedålig på att faktiskt öppna och läsa mejlen också.

När började du surfa aktivt på nätet?
Var elva eller tolv då pappa skaffade en internetuppkoppling dit hemma. Då skedde all surfning via modem, så jämfört med dagens standardliga konstanta uppkoppling skulle det knappast klassas som ”aktivt surfande”, men under dåtidens förhållanden så ville nog mina räkningsbetalande föräldrar gärna hävda att det tenderade bli rent av överdrivet aktivt.

Nämn tre hemsidor du besökte regelbundet för 5 år sedan (som du inte besöker längre).
Livejournal, dagbokscommunity. För fem år sedan främst för mindre subcommunities, särskilt ett som kretsade mycket kring feminism och smink. Dess medlemmar lärde mig om intersektionalitet, kulturell appropriering och att inte måla nagellacket ända ut i sidorna av nageln, till exempel. Tror jag också använde mig av Tumblr relativt flitigt då. Utöver det så skulle jag säga att det nog är ganska samma sajter jag besöker idag som jag besökte då. Kan faktiskt inte komma på en enda till.

Nämn tre hemsidor du besökte regelbundet för 10 år sedan (som du inte besöker längre).
Oj, kanske communityn Helgon, var det en grej då fortfarande? Livejournal igen, fast då ”bloggade” jag där men så hette det inte just där. För tio år sedan var det förstås 2005 och det året berättar mitt bloggarkiv att jag började på att skriva svensk dagbok igen efter ett par års paus, och det skedde på Blogger/Blogspot. Så… antar det får vara mitt tredje svar, då.

Vilka internetfenomen/memes kommer du bäst ihåg?
Alltid då jag hör ordet ”meme” så tänker jag först på meta-Xzibit. ”Yo dawg” et cetera. Som fenomen så minns jag hur mycket snack det var om 4chan förr i tiden, om hur gräsligt det var men också om THEN WHO WAS PHONE och sånt. Hörs inte så mycket om den sajten numera. För riktigt RIKTIGT länge sen, alltså under 90-tal, så var den där bonsai kitten-sidan som var på allas läppar. Eller fingrar. Vad nu än tangentbordsmotsvarigheten är. Och hamsterdance, men den var mindre oroväckande.

Vad är det bästa/sämsta med internet?
Bästa: Att det aldrig förut varit så lätt att knyta kontakter och vänskapsband. Sämsta: Att det gör så mycket annat så mycket lättare också. Utöver elakheter, aggressivt trollande och näthat och sånt tänker jag exempelvis på sådant som det ryktas att gör the deep/dark web så populär.

Vilka kanaler följer du på youtube?
Är inte aktiv alls på Youtube och följer bara en, och det är klaatu42. D.v.s. Talking Animals. För sådana vill jag inte missa.

Vad var det första du någonsin köpte på nätet och vad handlar du idag på nätet?
Oj, jag minns verkligen inte. Beställde min andra digitalkamera från nätet (den var en nätt liten Fuji Finepix F410), men den betalade pappa. (För jag är fi-fi-fi-fi-fi-fi-fi-fi-fifinlandssvensk.) Nu för tiden rör jag mig oftast inom samma område då jag beställer något på nätet, d.v.s. tekniska prylar. Ibland kläder. Det är ganska sällan jag handlar saker på nätet egentligen, i medeltal kanske 1½ gånger i året som jag beställer något.

Vilket är det första internetcommunityt du blev del av?
Skunk! Gudars, det var tider det.

Vilka sociala medier använder du?
Den jag använder mest är Instagram, och ibland delar jag saker på Facebook men det är främst blogginlägg. Har tappat det mesta intresset för Twitter och glömmer allt som oftast att det finns. Är medlem på jäkligt många olika sociala medier men det är sällan jag använder mig av dem.

Vilka appar klarar du dig inte utan på din smartphone?
Klara mig skulle jag utan dem, förstås. Men skaffade mer eller mindre smartphone bara för att alltid ha en okejig kamera tillgänglig och kunna posta bilder på Instagram, och fortsättningsvis tycker jag väldigt mycket om Instagram och den är fortfarande min favoritapp. Bilddagbok! Jag hjärtar sånt.

Lista 10 bloggar du följer.
Kakan Karin, Nässlorna är alltid grönare på andra sidan, Livet & Helsingfors/L.A., Koltrast, Anna Lindholm/Projekt Ines, Marina v.2, A deo a libertate, Mama’s got the magic, Nanó och Alfreds blogg (som jag med jämna mellanrum påpekar att ju gärna kunde uppdateras snart). Totalt fri association i den här listan, exempel på fler bloggar jag följer hittas såklart i menyspalten under rubriken ”Andra bryggerier”.

Vad är dina favorithashtags?
#justgirlythings, SKOJAR. Jag är egentligen för gammal för det här. Har ingen favorit. Gillar bara ironiska hashtags i spartansk mängd. Vill ni höra ett föreställt skräckscenario lagom tills Halloweentider? Tänk er att en dejtar någon person en tid och det går jättebra och en fattar Tycke med stort T, och sen på Instagram ser en att hen hashtaggar sina självisar med #finnishboy eller #finnishgirl. Alltså fy. EDIT HISTORY SELECT ALL UNDO.

Vad saknar du på internet?
Tja, nja, jag vet inte. Jag tänker att det finns inte så mycket mystik längre, vilket definitivt har sina klara fördelar. På många plan tycker jag ju att vi borde se mindre mystik (anonyma kommentarsfält på nyhetssajter, I’m looking at you), men samtidigt kan jag sakna den ibland. (Det var förresten den totala avsaknaden av mystik på Facebook som jag uppskattade mest till att börja med. Har visst nästan glömt det redan.) Måste också tillägga, efter att jag läst Julias svar på den här listan, KÄLLKRITIK! Naturligtvis.

Vad är din favoritmeme?
Such old very too wow much age.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s