warszawa, dag ett

20150802_warszawa_analog_001

Har äntligen kommit mig för att gå igenom bilderna från Warszawaresan i somras. Jag knäppte en endaste analog bild den första dagen, och det var sent på kvällen då jag kom på att jag ännu inte dokumenterat dagen ”på riktigt”. (Mobilbilder känns aldrig lika giltiga som en bild tagen med en kamera utan telefonfunktion.) Det var mörkt så jag ställde ner kameran på ett broräcke och knäppte av, och monumentet i bild är Kolumna Zygmunta, d.v.s. Sigismunds Kolumn till minne av Sigismund III Vasa (sonson till Gustav Vasa) som flyttade Polens huvudstad från Krakow till Warszawa år 1596. Monumentet står på torget utanför det kungliga slottet som inte syns i bild, men till höger ser ni utkanten av centrumet av den gamla stan.

Fast vi ska nog inte börja där, egentligen, det är fel ände. Vi spolar tillbaka —

20150802_warszawa_digital_001

Flygresan, och då särskilt att gå ner för landning över polskt land, markerar förstås början på exkursionen. Jag antar att det är floden Wisła som också rinner igenom den polska huvudstaden som fångats på bild.

Alfred och jag hade tillbringat ett par dagar i Stockholm innan vi flög vidare till Warszawa, och det jag minns av den här dagen är mycket diffust. Hade som vanligt inte kunnat sova knappt alls under resan som vid det skedet pågått i fyra dagar, vilket började märkas mycket tydligt då på eftermiddagen. En alldeles överjävlig huvudvärk rev igång ungefär fem minuter efter att planet landat, och utöver ett bultande huvud så var jag darrig i kroppen och klarade knappt av att stå upprätt då vi väntade på busshållplatsen vid flygfältet. Väl på bussen kändes det bättre men sen följde förstås utmaningen att hitta rätt på en främmande plats, och vi blev tvungna att vandra en ganska bra bit och hoppas på det bästa innan nånting började mejka sens. Vi hittade till sist den gamla stan och rätt adress, och där tog våra hyresvärdar emot oss. Kvinnan följde med oss upp till lägenheten och var mycket hjälpsam och ritade ut olika saker på kartor, frågade om våra intressen, gav rekommendationer, visade böcker, berättade lite historia om olika platser, förklarade lägenhetsgrejer, och allt hade varit frid och fröjd om jag bara hade haft huvudet i tillräckligt i skick för att kunna lyssna, hah.

Jag var livrädd för att hela resan skulle vara på det där sättet, att min huvudvärk skulle utvecklas till en ihållande migränepisod eller att jag aldrig skulle lyckas sova ut och därmed fortsätta må lika jävla skit varje dag, men så gick vi ut för att leta en butik, handlade bl.a. bröd och hummus och gick tillbaka till lägenheten (försökte först gå in till grannhuset dock), drack en Treo till, bredde hummussmörgåsar, åt, tupplurade, och då jag vaknade var min huvudvärk borta. En sån jäkla lättnad. Efter tuppluren var hungern tillbaka och vi promenerade iväg ut från gamla stan för att lokalisera en vegansk restaurang vi googlat fram tidigare, Vege Miasto. Rekommenderas! Vi bänkade oss på uteserveringen och medan vi åt varsin äggplanterätt med massa goda ingredienser så sänkte sig mörkret över stan.

20150802_warszawa_digital_002

Tillbaka inne i gamla stan såg vi en hjärtepyntad vägbeskrivning. Den visade sig leda till en platå som erbjöd panoramavy över floden och staden på andra sidan av den, komplett med ett räcke som förälskade par hade fäst hänglås på. Försökte ta ett par bilder av vyn därifrån men de blev förstås väldigt mörka så de var inte mycket att visa.

20150802_warszawa_digital_003

Men hjärtepilen pekade händelsevis också mot denna söta krabat som jag hittade på vägen dit, och den visar jag istället mycket gärna. Första dagen och redan en ny kompis! Nöjd.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “warszawa, dag ett”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s