gör ditt eget typsnitt

20151024_typsnittmall

Hallå fontfnattar! Jag tänkte tipsa om hur du kan göra ett eget typsnitt från bokstäver som skrivs för hand på papper. Det finns en del olika sajter där ute som låter en göra typsnitt på olika sätt, och den jag har använt mig av är paintfont.com. Vad du behöver är en skrivare, en skannare och en penna.

Först måste du skapa en mall på paintfont.com, så välj ”Create and download template”. Där visas en standardmall med rutor för ett amerikanskt/engelskt alfabet i både gemener och versaler, siffror samt de vanligaste skiljetecknen. Klicka i rutan ”Nordic” för att få med å, ä, och ö. Som du ser så dyker också en del bokstäver upp som vi svenskspråkiga inte använder, om du vill kan du ta bort dem genom att klicka på rutorna de är i. Du kan också sätta till flera tecken manuellt i textfältet. (Jag satte t.ex. naturligtvis med en hjärtesymbol på så vis.) När du har de tecknen du vill ha så är det dags att klicka på ”Create template” och skriva ut sidorna.

Om du tittar på utskriften så ser du att mallen är gjord i ett rutnät i vilka tecknen syns svagt i ljusgrått. De här ska du alltså skriva över med en mörkare penna. Jag använde en svart mellantjock tuschpenna som blödde igenom vanliga kopieringspapper väldigt kvickt, så kom ihåg att sätta ett skyddspapper under — ha absolut inte andra sidor av mallen rakt under den du fyller i. Undvik också att rita bokstäverna utanför linjemarkeringarna, det misstaget gjorde jag på en del bokstäver och de delarna utanför kapades helt enkelt av. Det är också en bra idé att ha ett klottpapper tillgängligt som du först testar skriva dina tecken på, eller att du skissar upp dem med svag blyerts på mallen innan du tar till den permanenta tuschen.

Är allt ifyllt? Då får du sätta igång din skanner, och sajten rekommenderar att du skannar i gråskala. Vad det gäller upplösning så är t.ex. 300 dpi lagom. Du kan ladda upp både .jpg, .png och .pdf-filer på sajten, använder du dig av enskilda bilder och din mall består av flera filer så är det inga problem, du kan ladda upp flera filer samtidigt. Själv tycker jag att .pdf går smidigast, då innehåller samma fil alla sidor av mallen.

När du har skannat och sparat din typsnittsmall klickar du på ”Upload your completed templates”. Där ska du också namnge ditt typsnitt, min rekommendation är att du väljer något som påminner lite om formen på typsnittet. Det gör det lättare för dig att komma ihåg ”vad fasen den där fonten hette” när du sitter där och skummar igenom den oändliga listan i Photoshop. De tecken som ni ser på mallen på bilden överst i det här inlägget bestod av en hel del öglor, och därför beslöt jag att döpa typsnittet till Fnurra. Skulle jag göra en av min handstil skulle jag kanske istället helt enkelt döpa den efter mig själv. (Det är också oftast lätt att komma ihåg.)

Sajten låter dig välja ifall du vill göra ditt typsnitt till Truetype eller Opentype. Truetype (TTF) är standardinställningen på sajten, så jag brukar köra på det. Undrar du vad skillnaden är så kan du läsa mer om det exempelvis här. Om du klickar på ”Show advanced options” på uppladdningssidan så finns det ett fåtal fler tilläggsuppgifter som inte är nödvändiga, så dem kan du strunta i. ”Basis font file” är för att förändra eller utöka ett typsnitt du redan gjort — m.a.o. kunde jag göra så för att fixa de bokstäver som jag ritat utanför linjerna på Fnurra. Den valmöjligheten kan säkert vara behändig!

Starta uppladdningen, och när typsnittet är sammanställt kommer där kommer en förhandstitt i klassisk ”The quick brown fox…”-uppsättning. Är du nöjd kan du ladda ner, installera och ta i bruk! Ingen annan kommer ha samma typsnitt som du.

Och hur blev Fnurra då? Nja, inte så bra. Till saken hör att jag hade för flera månader sen skrivit ut ett antal mallar som jag sedermera fyllt i med preciserad noggrannhet. Jag skannade, laddade upp, och allt var åt skogen. Bokstäver var på fel ställen och de flesta hade blivit ersatta av tomrum. Jag skannade om och om igen och inget fungerade. Testade ladda upp gamla mallar som jag vet att fungerat tidigare eftersom jag ju har de typsnitten på datorn, men med samma hulliga-om-bulliga resultat. Det visade sig att sedan jag skrivit ut mallen så hade de på sajten ändrat på formgivningen, så därför fungerade inte mina gamla som de skulle. Skrev ut en ny igår och vi kan väl säga som så att inspirationen inte var helt tiptop när jag skulle fylla i den igen, så det blev ett hastverk. Men så här ser Fnurra ut i nuläget:

20151024_typsnitt

Ganska ironiskt att det var en fnurra på tråden just när jag skulle göra typsnittet Fnurra, va? Jag är i övrigt nöjd med att skippa gemenerna nästan helt och hållet och istället främst köra på varianter av versaler för att kunna variera texten en aning, men själva utförandet kunde definitivt vara bättre. Denna trådfnurra till typsnitt har dessvärre inte särskilt mycket att erbjuda så den får förbli privat, men får jag nånsin ordning på den och/eller lyckas åstadkomma en som jag är mera nöjd med så sätter jag upp den för nedladdning. Övning ska visst ge färdighet och jag är verkligen suverän på att skanna mallar vid det här laget, så det är i alla fall nåt!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

8 reaktioner till “gör ditt eget typsnitt”

  1. Coolt! Kanske jag kunde skapa ett eget typsnitt för mitt företag. Men inte just nu, för mycket på gång, men kanske senare. Jättekul idé!

  2. ÅH! Vad glad jag är att jag snubblade in på din blogg! Jag har velat göra egna typsnitt i evigheter men inte riktigt tagit mig tiden att googla upp hur en gör (bara förutsatt att det är krångligt) men detta verkar ju som en perfekt och ganska enkel start!! 😀

    1. Och dina kommentarer gör mig så glad! Har varit inne i en sån där trist bloggsvacka de senaste dagarna och varje gång jag öppnat ett utkast så har jag känt ungefär määääh what’s the point, men så damp din snälla pepp in och förvandlade min bloggmässiga sinnesstämning helt och hållet. Så tack för det. 🙂

      Och ja! Samma här, och det är ett väldigt nybörjarvänligt alternativ det här! Riktigt mycket kontroll erbjuder det ju inte men det är smidigt, effektivt och myyycket roligt, dels just därför tror jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s