skirt & svart

Då det gäller kläder så händer det sig ofta att jag en viss tid snöar in mig på en viss typ av plagg. En gång var det t.ex. vida, vadlånga kjolar som gällde och just nu är det stickade gubbkoftor i murriga färger som jag gärna vill att ska lägga sig över mig i stora, mjuka drivor. Dessa svagheter lugnar oftast ner sig efter ett par år men en som tycks hålla i sig längre än medeltalet är den jag har för skira, svarta tantblusar. Föreställ er sådana som gråa krokiga damer har på sig på begravningar och där har ni prototypen till vad jag alltid tittar en extra gång på när jag går på loppis, vill i princip köpa alla jag ser men tvingar mig själv att sätta band på mig. Har ändå samlat på mig några blusar av den typen under de senaste åren och i.o.m. att jag igår utökade samlingen med ännu ett exemplar så tänkte jag ta och presentera mina favoriter.

20151014_skirtsvart_001

Knytkrage, runda knappar, sydda rynkor och veck från ok framtill på axlarna, spetsvåder vid båda sidor av knäppningen. Köpte den från Missionsstugan i Jakobstad för några år sen, vill minnas att den kostade runt 2€. Kan inte räkna gångerna den här har räddat min garderob. Sjukt mångsidig, funkar med i princip vad som helst och är lätt att stalja snäppet festligare med ett snävt halsband strax under knytkragen eller med en brosch som fäster rosetten istället för en knut. Har exempelvis burit den på begravning samt otaliga fester och tillställningar. Vet jag inte vad jag ska ta på mig så brukar jag ofta finna svaret hos denna trofasta tjänare.

20151014_skirtsvart_002

Ståkrage med krås, fasettslipade knappar längs med axlarna, en våd med sydda veck framtill. Märket är finländska Kati och jag hittade den för ett par år sedan i en gratiskorg i tamburen till SPR-kirppis i Vasa, den kostade således 0€. Tycker om att den är så himla konservativt proper i modellen men ändå så betydligt mer frisinnat halvtransparent i materialet, gillar den kontrasten. Har haft den på jobbet och på helger när jag gått ut, och förutom det så tycks jag ta på mig den när jag vill göra ett gott intryck, känna mig samlad och kulturell men inte för tråkig. Sådana situationer kan exempelvis vara teaterpremiärfest och poddinspelning, hah.

20151014_skirtsvart_003

Nyaste tillskottet, igår inhandlad från Vasas SPR-kirppis för 2,20€. Fasettslipade knappar, fastsydda veck framtill med spetsvåder på båda sidor av knäppningen samt en bit ovanför manchetterna på ärmarna. Dessvärre är den en gnutta för stor, tycker i övrigt inte att det gör något att den sitter rätt löst förutom att den nog ser lite för hängig ut i axlarna. Ska försöka korrigera det så fort jag orkar, och sen är jag säker på att jag kommer hitta lika mycket användning för även denna som för de två andra. Tror starkt på dennas framtid som knytblus, t.ex.

Den här genomgången fick mig att fundera på hur många blusar och skjortor jag har i garderoben som jag inte finner ens en bråkdel av lika mycket uppskattning eller användning för, som jag gör för de här. Får mig att tänka att en del av dem nog är rätt överflödiga. Antar att det betyder att det är dags att göra mig av med dem. Är det nånting jag alltid tycks kämpa med vad det gäller min garderob så är det att hitta någon vettig balans mellan kvalitet och kvantitet — jag har så många plagg som jag använder typ en gång var adertonde månad och ändå har jag på något vis lyckats fästa mig vid dem. Jag tycker det är superroligt att ha många kläder, och det är ingalunda så att jag lagt ner mycket pengar på dem heller (köper ju 90% av dem på loppis), men det är förstås ack så opraktiskt.

Gjorde en kvick googling på minimalist wardrobe och hittade bloggen Into Mind som verkar inspirerande. Här finns t.ex. en punktlista över How to build the perfect wardrobe och för en gångs skull tycker jag att de flesta punkter både tilltalar och talar till mig, har själv tänkt i samma banor som de flesta av dem men så som det brukar vara så känns det då bara ännu mer övertygande att stöta på dem i någon annans tankar. ”‘Good enough’s and ‘ok’s should not make the cut.”, t.ex. Har förbättrats avsevärt på den punkten under de senaste åren, men vill verkligen bli ännu bättre på att vara kräsen. (Säger hon som senast igår köpte en blus som egentligen är en storlek för stor, oops hehe.) Ibland önskar jag att jag kunde ha en mycket simpel, minimalistisk garderob men jag tror jag är lite för eklektisk för det. Stilrent och välgenomtänkt är nog inte min grej och tänker jag på det en stund så börjar det låta hemskt tråkigt. Men en bit längre åt det hållet skulle jag ändå gärna utvecklas, så jag ska sluta blaja och istället övergå till att plugga punkterna på den där listan. Tror det blir mer givande för oss alla!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “skirt & svart”

  1. De där råden låter ju mycket bättre än de som vanligen brukar finnas i sådana där ”fixa den perfekta klädgarderoben”. Oftast är det ju bara en massa ”ett par vita skjortor” (nevör gånna häppen lixom), en svart knälång kjol, en kavaj, ett par mörkblåa jeans etc. Som om den perfekta garderoben fullständigt bör sakna personlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s