kikärt- & batatgryta

20151007_kikaertbatatgryta

En kväll var jag sugen på batat och mitt sällskap på kikärtor. Som den konfliktlösare jag egentligen inte alls är så föreslog jag att blanda båda till någon slags gryta och se hur den blir. Den blev bra! Tillsammans med nygräddad semla som tilltugg räckte den tillredda mängden dessutom till middag även följande kväll (alltså fyra portioner allt som allt), men jag tänker mig att den också skulle passa bra till exempelvis ris, om en vill dryga ut den ytterligare.

Ja, jag vet vad ni undrar. Tilldelas en höstpoäng av att tillreda denna maträtt och i så fall hur många då? Svar: O ja, de klirrar in! Och angående mängden, så på poängskalan mellan ett och tio så skulle jag säga att antalet är uppskattningsvis pumpa. Känns nästan fånigt.

Som vanligt hade jag inget recept och inga exakta mått, men här är en ungefärlig uppskattning av hur rätten åstadkoms —

Koka en gryta
 • Hacka en gullök och fräs den i 2-3 matskedar olja i en kastrull.
 • Skär tre tomater i bitar och häll ner dem i kastrullen, se till att tomatsaften också kommer med och inte lämnar på skärbrädan. Tillsätt 1 dl vatten på samma gång.
 • Grönsaksbuljong är din vän. Smula ner två tärningar grönsaksbuljong. Låt koka så länge du håller på med följande steg, kom ihåg att röra om ibland. Ju längre tomaterna kokar, desto mer kommer de lösas upp. Det gör absolut ingenting, men se till att inte för mycket vätska avdunstar. Tillsätt mer vatten om du tycker den verkar tjockt grötig och trög att röra om.
 • Skär en batat (på runt 700 g) i bitar ungefär i storlek 1-2 cm³. Skopa ner dem i kastrullen.
 • Häll i cirka 2 dl vatten. Beroende på hur blöt du vill att grytan ska vara så kan du variera värmen, vill du bevara vätskan och äta rätten mer som en soppa än gryta kan du sätta på ett lock.
 • Låt koka i tio minuter och kolla sen hur mjuka batatbitarna är med en gaffel. (Själv ville jag ha dem ordentligt mjuka, rent av sönderkokta, så jag lät allt koka i 15-20 minuter.)
 • Häll av två burkar förkokta kikärtor. När batatbitarna börjar kännas lagom mjuka rör du ner kikärtorna i kastrullen. Eftersom de är förkokta behöver de bara värmas, ett par minuter räcker därmed gott och väl till.
 • Pressa strax därpå i 1-2 vitlöksklyftor.
 • Skiva också några plommontomater och rör ner skivorna, de värms på nolltid och passar bra som s.g.s. råa.
Rosta en garnering
 • Flytta kastrullen åt sidan och sätt en torr stekpanna på plattan istället. I den, utan att sätta i fett, rostar du nötter och frön efter behag. Cashewnötter, pinjenötter, solrosfrön, pumpafrön och saltade jordnötter är vad jag hade i skåpet och därmed vad jag använde. Skaka stekpannan ibland. När fröna fått färg är de klara.

Det var allt. Så med detta önskar jag er en lövlig höstmiddag! HEH HEH.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “kikärt- & batatgryta”

 1. expertkocken kommenterar: ni har inte tillräckligt skarpa knivar om det lämnar tomatsaft på skärbrädan 🙂
  min kommentar till det: LOL.
  Tack för tips & recept. Det här är just min typ av mat!

  1. Helt sant, vi har nog inte de vassaste knivarna i lådorna! 😀 Nä men det där med slöa knivar är nog faktiskt ett så gott som evigt problem, borde köpa en vässare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s