dybdahls zoologiske plancher — en granskning

20150426_dybdahlorm_001

Den här söndriga planschen köpte jag en gång i tiden för 1€, och jag gillar den mycket trots att den definitivt har sett sina bättre dagar. Ändock ska det erkännas att vid noggrannare inspektion förundras jag över att den faktiskt har producerats med avsikten att agera skolplansch, alltså med syftet att användas i undervisning om hur ormar ser ut.

Men vem är jag att ifrågasätta vetenskapliga illustrationer? Ingen! Så jag antar att jag bara varit obildad innan. Låt oss ta en närmare titt på den.

20150426_dybdahlorm_002

Här ovanför har vi en glasögonorm. Så här ser en sådan ut. Exakt så här. Glöm alla andra idéer ni tidigare haft.

20150426_dybdahlorm_003

En boa ser emellertid ut så här. Till först ställde jag mig undrande till huruvida illustratören någonsin faktiskt sett en orm, men jag ska inte ge upp mitt förtroende än. I ärlighetens namn har jag ju inte själv sett särskilt många ormar och det är förstås helt möjligt att jag hittills bara missat att råka på en just då den självgottar sig, så som den tecknade boan vill exemplifiera. Och eftersom vi litar på läromedel vet vi numera att djurarten gör så emellanåt. (Säkert ba fö att di lura i Eva edee epli.)

20150426_dybdahlorm_004

Såhär ser en orm ut då den gapar, enligt konstnären som jag dessvärre anar opålitlighet hos. Det är som att tecknaren verkligen har försökt göra det tydligt men illustrerat utgående ifrån en skriftlig punktlista över vad en orms munhåla innehåller utan att titta längre än en halv sekund på en riktig modell. Här börjar därmed mitt förtroende tryta på allvar.

20150426_dybdahlorm_005

Jag förstår inte. Kanske det var praodag på Dybdahls planschfabrik.

20150426_dybdahlorm_006

Och här når vi den sista delen av planschen. Änden på ormen saknas, men jag tror att detta porträtt föreställer en skallerorm med skolios. Vid en hastig anblick på håll ser väl detta relativt okej ut, men låt oss gå ännu litet närmare.

20150426_dybdahlorm_007

Flexibla ryggrader i all ära, men jag är ganska säker på att en orms kropp inte kan se ut så här. Den är som en Eschersynvilla där inget borde hänga ihop men tycks av outgrundlig anledning göra det ändå. Sådant torde väl inte påträffas i naturen?

Jag förstår mindre hur en orm ser ut efter att ha sett den här planschen än jag gjorde innan, och kan inte undgå att förundras över hur en sådan kan godkännas för att gå till tryck med pedagogiska ändamål.

Men, så är också producenten av planschen en firma som valt att inkludera namnet Kristiania i sitt företagsnamn.

20150426_dybdahlorm_008

Är någon förvånad?

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

4 reaktioner till “dybdahls zoologiske plancher — en granskning”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s