flyktingar då och nu

Har sett ett antal bilder där 1940-talets finska krigsbarn jämförs med samtidens flyktingar, och i en blåögd sekund trodde jag faktiskt att de var en illustration över hur tiderna utvecklas. En kort stund kände jag mig positivt överraskad över att vi gått vidare, men sen uppfattade jag attityderna runtomkring och insåg att vi satt fast på samma skitställe.

Insinuationen ligger i den ytliga kontrasten. Det är näpna flickebarn i yngre skolålder med lappade kläder i grovt ylletyg, armodet och orättvisan klart framträdande i det svartvita bleka fotografiet. Så ser en människa ut som behöver hjälp. Inte som den på bilden bredvid, där ser vi en ung man, vältränad och iklädd trendriktiga och påkostade kläder, kanske med en smartphone i fickan och antagligen med ett gymkort och bankkonto kvar där hemma.

Att jämföra offer ur två olika tider med sjuttio tillväxande år där emellan och ställa dem emot varandra på så sätt är så absurt att jag knappt ens förstår vad det är tänkt att vi ska dra för slutsats av det. Att vi inte lever på 40-talet längre? Att stora delar av världen har utvecklats sen dess men att även nutidsländer kan drabbas av krig och elände? Ja, såklart, och jag ser inte hur det skulle innebära att dåtidens krigsbarn var mera berättigade omvärldens hjälp än vad de människor i nöd i samtiden är. Även moderna länder drabbas av krig, svält och elände. Även moderna människor tvingas fatta beslutet att fly. När dessa människor flyr, så flyr de en nutida plats, inte en forna tid.

För att göra det riktigt tydligt slog jag upp ”flykting” på ne.se och såhär lyder definitionen:

Flykting kallas en person som flyr från sitt land, det vill säga tvingas lämna det mot sin vilja.

Märker ni? Inte ett skvatt om tidsepok eller socioekonomisk bakgrund. Nej, sannerligen verkar kärnan ligga i den påtvingade flykten. Är inte den nog för att se att en person är i nödläge?

För de som likväl är missunnsamma nog för att anse att innehavandet av en smarttelefon utgör ett oöverkomligt hinder för att se dagens flyktingar som lika mycket i behov av hjälp som historiens dito, så har jag ett länktips i vilken flyktingkrisen tar sig ett uttryck som deras empatiska förmåga kanske bättre kan uppfatta: Där barnen sover, ett fotoreportage om nutidens syriska krigsbarn.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

4 reaktioner till “flyktingar då och nu”

  1. Bra skrivet. Hörde en kvinna på bussen som berättade smått irriterat om hur hon sett en flykting på stan med en 500 euros sedel i handen, och att hon själv minsann inte ens hade någonsin sett en sådan sedel. Det är så konstigt och ledsamt hur tankar om hur en flykting ska se ut och betee sig är så snedvridna för många. Som om det vore mest rättvist på något sätt att ”riktiga finländare” skulle vara av en högre samhällsklass och de flyktingar som kommer hit ska ständigt vara ödmjuka och tacksamma och helst inte synas alls. Jag förstår inte hur människor kan kategorisera människor på det sättet, vilka som är värda mer.

    1. Tack! Ja exakt, det där har jag också förundrat mig över och min kompis Lotta skrev ett bra inlägg om det på http://ponks.blogspot.com/2015/09/i-am-barmhartig-samaritatian-you.html . Det är en sån jäkla trång mall för en flykting att passa in i för att folk ska klassa hen som ”acceptabel”, ibland verkar det som att det helt glöms bort att det faktiskt är människor det handlar om och alla sådana, även flyktingar, är komplexa individer som alla andra.

  2. Bra inlägg! Tänkte tipsa om att Humans of New York på Facebook har flyktingtema just nu. Brandon fotar människor på flykt och delar med sig av deras historia, med deras egna ord. Väldigt gripande, äkta och viktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s