moab is my washpot, 1997

stephenfry_moabismywashpot

”At the time my nose was a cute little button – if any part of me has ever been cute – and the accident, although bloody and loud, was unremarkable in the life of a small child. Over the years however, my nose grew and grew and it became apparent by the time I was fourteen that, like its owner, it was not growing straight.”

I måndags var det dags att påbörja hörslandet av en ny ljudbok och eftersom jag kände för nånting mysigt, fyndigt och personligt så valde jag Stephen Frys memoarer, Moab Is My Washpot som utkom 1997 och tretton år senare som ljudbok, och jag kan med glädje meddela att jag har hittills fått exakt vad jag hoppats på och därtill har jag blivit ganska rörd några gånger. Har inte hört på hela ännu men tror att jag redan kan rekommendera denna som ter sig nästan kaxigt perfekt för höstrugget. Särskilt trevligt är det att lyssna på den som ljudbok i.o.m. att det naturligtvis är Fry själv som är berättare, hans distinkta röst och accent blir en trygg filt som sveper in en och hans underfundiga formuleringar och tankar uppiggande slurkar Earl Grey. Och hans minnen? Jag antar att i den här metaforen måste de bli de nybakta brittiska sconesen, som du sätter dina tänder i efter en kylslagen dag tillbringad utomhus under grå regntyngd himmel och iklädd tweed. Ja, ursäkta, men det är svårt att inte romantisera sådana stereotyper när en är mitt i den här boken. Jag skyller på allt prat om prep schools fyllda med ”Yes, sir”-ande engelspojkar i skoluniform och dylika saker som för mig som en total utomsidare känns ”typiskt brittiskt” på ett sånt där alldeles förtjusande sätt som är halvt exotiskt men samtidigt mycket bekant ändå.

“It was a Tuesday in February. Many my life’s most awful moments have taken place on Tuesdays. And what is February if not the Tuesday of the year?”

Har ni läst denna och önskar att det fanns fler? Det finns det! Det finns hela två memoarer till, The Fry Chronicles (2010) och More Fool Me (2014). Det verkar med andra ord sannolikt att hösten är räddad. Jolly good!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

6 reaktioner till “moab is my washpot, 1997”

    1. Om du gillar Fry tror jag att du gillar boken, den berättar mycket om vem han är och hur han varit. Många verkar tycka att han är pompös, överlägsen och saknar självinsikt (själv tycker jag om hans pompösa överlägsenhet för jag tycker tvärtom att den ofta verkar vara fullständigt självmedveten och ibland t.o.m. självironisk!) och för dem har väl den här boken inte varit nån riktig höjdare, heh heh. Men öppen, det är den, och det ska han nog ha creds för. Det är inte alla som t.ex. kan tala om sina pubertala sexerfarenheter på samma lättsamma, nonchalanta sätt, hah.

    1. Den finns t.ex. på audible.com och där kan du få den gratis i din 30-day trial om du startar ett nytt konto där. Amazon och Itunes har den också i sin katalog, och sen är theaudiobookbay.com ett mindre hederligt alternativ.

      1. Audible var det första stället jag kollade, men hittade den inte där. Måste leta bättre. Jag älskar Frys inläsning av Harry Potter-serien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s