vårt dagliga bröd giv oss idag

Förra veckan improviserades en maträtt som dessutom blev riktigt lyckad, så den ska naturligtvis spridas vidare. Den är lite som en fräsch pizza fast i smörgåsvariant, och det som gör den extra rolig är att brödet tillreds i stekpanna.

20150903_broed_001

Såhär gör du stekpannebrödet
 • Blanda 3 dl fullkornsvetemjöl2 dl fullkornskornmjöl, 1 tsk bakpulver och 1 tsk salt.
 • Tillsätt 1 dl turkisk yoghurt, 0,5 dl olja (själv använde jag rapsolja) och 2 tsk honung. Rör ihop så bra som möjligt.
 • Sen får du uppskatta hur mycket vätska som behövs till för att göra degen bearbetbar, börja med att hälla i ungefär 0,5 dl vatten och knåda ordentligt. Är degen för torr häller du i mera vatten, är den för blöt så får du sätta i mera mjöl istället. Det är bara att kompensera sig fram till en behaglig konsistens som går att kavla. (Det var så jag gjorde, så jag har tyvärr inga exakta måttangivelser.)
 • När degen är lagom torr och lagom blöt delar du den i bitar som du kavlar ut till tunna plättar. Av den mängd mjöl jag använde så blev det sex stycken tallriksstora bröd.
 • Stek bröden i stekpanna med smör. Kika på undersidan med jämna mellanrum och när de är gyllenbruna med lite mörkare fläckar kan du vända sida.

20150903_broed_002

Sen gör du så som du gör med en smörgås, d.v.s., sätter på sånt som du tycker är gott. Själv tänkte jag att vad det gäller smörgåsar så är uttrycket ‘less is more’ ej giltigt så jag valde att garnera med smör, gräslöks-crème bonjour, hårdkokt ägg (med örtsalt), rökt ost (Valios Kippari), paprika, plommontomat, fetaost, spenat, rucola och mangold. The more pålägg the merrier smaklöks, som det gamla talesättet lyder.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

4 reaktioner till “vårt dagliga bröd giv oss idag”

 1. Nu vet jag inte om du är bekanta med det indiska köket men där finns det en hel del enkla brödvarianter i stil med det du skrivit om här, dom vanligaste och enklaste är kanske ojästa Chapati med vetemjöl, Roti på fullkornssmjöl och det som mest liknar det du här har recept på, Naan-brödet (lär vara bättre att göra dem i stekpanna än i ugn, vill minnas att mina naan blev ganska torra i ugn)

  Man borde baka mera sådant, det är en trevlig variation då man slipper använda kniv och gaffel! då man äter.

  Baserat på dina inlägg så verkar du ju helt klart vara intresserad av matlagning och jag vill påpeka att det Indiska vegetariska köket är outömligt på goda saker man kan tillreda!

  1. Bara ytligt bekant men inspirationen kom nog från de bröden (samt nånting mamma ofta gjorde då jag var liten, ”stompa”, http://www.recept.nu/leila_lindholm/smaratter_och_tillbehor/mjol/stompa__stekpannebrod_/ — rekommenderas!). De kan nog verkligen det där med vegemat i det indiska köket! Går ganska ofta till Kaavya på lunch, där finns alltid ett vegealternativ och särskilt torsdagarna tycker jag att är lyckade då det är chana masala på menyn.

   Haha, too true det om besticken, att slippa dem ibland är en klar pluspoäng. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s