risotto + sallad

Har försökt dokumentera vad jag ätit på sistone för att hålla igång det jag tänkt om att dela med mig av fler vegemattips, men ibland känns det bara inte så spännande och/eller är inte hemlagat ens. (Som igår: Zorbas från Kotipizza.) Testade göra chana masala för första gången förra veckan och medan tillredningen var kul och annorlunda för mig — kardemumma! ingefära! — så gillade jag inte det slutliga resultatet alltför mycket, så jag får nog ta och experimentera med receptet en aning och sen förhoppningsvis återkomma.

Något som däremot är lätt att lyckas med är risotto. Jag gör alltid variationer på ungefär samma i vilken jag på en höft blandar ihop fullkornsris, nån påse frysta grönsaker och nån typ av crème fraîche. För några dagar sen gjorde jag en hel kastrull och har således ätit ganska mycket risotto på sistone, men det har jag inget emot.

20150823_risotto

T.ex. så här kan du göra en risotto:
 • Häll upp en kastrull vatten och häll samtidigt i ungefär 500 g frysta grönsaker, som du kokar upp. Själv gillar jag ungefär allt i grönsaksväg i risotto (broccoli och blomkål är exempelvis återkommande ingredienser) och senast köpte jag två olika 250 grams-påsar med blandade grönsaker i, t.ex. majs, ärter, paprika, bönor och morötter.
 • Under tiden du väntar på att det ska börja koka tinar du några tärningar fryst spenat i mikron. Jag örtsaltade & svartpepprade sen den upptinade spenaten en aning för att ta fram smaken, tänkte jag, men vet i ärlighetens namn inte hur stor skillnad det gör.
 • När vattnet med grönsakerna i kokar häller du i 5 dl snabbfullkornsris som blir klart på runt 10 minuter. Föredrar fullkornssmaken och tycker det ger en behagligare mättnadskänsla (inte klumpig), och den snabba koktiden är lämplig för grönsakerna också. (Använder du långsammare ris ska du börja med att koka upp det och sen hälla i grönsakerna när cirka tio minuter återstår av koktiden.) Smula också ner en tärning grönsaksbuljong.
 • Under tiden det kokar kan du passa på att hälla av och skölja en burk/kartong förkokta röda linser. De brukar vara mellan 250-300 gram, vill du ha proteinrikare mat kan du ta två burkar.
 • Då riset är klart är det dags att hälla av. Det går ju att dosera vattnet enligt rismängden så att allt vatten sugs upp men jag tycker det verkar krångligt att pricka rätt i.o.m. att grönsakerna också ska koka i vattnet. Brukar således välja att hälla av överloppsvattnet istället — då behöver en alltså ett kastrullock med hål i, eller förmågan att hålla locket lite på glänt, en sil eller ett smart durkslag som har hål som är för små för risgrynen att slinka igenom i.
 • När risotton är torrare rör du ner linserna, den tinade spenaten och 2 dl Oatlys iMat Fraiche som alltså är gjord på havre, men vanlig crème fraîche funkar förstås också. (Det gör också turkisk yoghurt, eller Crème Bonjour Cuisine som dessutom tillför extra smak.) Du kan naturligtvis också röra ner mer än två deciliter om du så behagar, ju mer kräm desto krämigare (och blötare) blir förstås risotton. Dessa ingredienser behöver alltså inte kokas utan värms tillräckligt utav den redan befintliga värmen i risotton.
 • Slutligen kan du garnera din portion med fetaost. Den osten är också så salt att jag sällan tycker att rätten behöver saltas i efterhand, men utifall att den gör det så använder jag alltid örtsalt som jag tycker är godare än vanligt salt. Klyftade körsbärstomater och några blad basilika lyfter smaken ännu mer.

Nånting annat jag ätit till middag är sallad. Utav resterna från pitabröden som åts nån dag innan gjorde jag en, och tillade ett fåtal fler ingredienser för att göra den mer salladig (kinakål) och matig (proteiner, d.v.s. bönor, nötter och frön). Igen är detta inte så mycket recept som det är lista på ingrediensförslag, men låt gå —

20150818_sallad

T.ex. det här kan du sätta i en sallad:
 • avokado
 • körsbärstomater
 • sötpaprika
 • ärtskott
 • granatäpplekärnor
 • rödlök
 • kinakål
 • stora vita bönor
 • saltade jordnötter
 • pumpafrön

Så enkelt and yet så gott. Båda två!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

6 reaktioner till “risotto + sallad”

 1. Härligt med enkla och goda recept! Måste testa de här. Jag gick förresten genast och köpte halloumi efter att ha läst ditt tidigare receptinlägg.

 2. Tack för recepten, låta koma bara! Försöker gå mot mera vegetarisk kost och fick en kick vidare tack vare din kommentar på ”djurvän och köttätare”-inlägget, tycker det var konstruktivt och klokt! Heja Linnea!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s