it’s all made up

Det har bloggats en del om att vara sminkfri på sistone, särskilt under sommaren verkar många passa på. Jag tror egentligen inte att det är någon slump att det är just den årstiden då kvinnor verkar känna sig mer bekväma med sina nakna ansikten — fortsättningsvis är en solbränna något våra ögon uppfattar som fräscht, en liten utseendeboost på mer eller mindre naturlig väg. Såklart är det inget fel på att tillbringa sommaren osminkad för det, eller att sminka sig ändå, eller att tycka om hur en ser ut i solbränna, eller hur som helst och vad som helst. Det är bara något jag spekulerat i, i och med att jag märkt att jag själv tycks fungera lite så.

Fast jag blir sällan solbränd, dels p.g.a. att jag vantrivs i solen och solbadar därmed så gott som aldrig. Det är många år sedan jag sist lade mig ner i solskenet med något snarlikt att ”catcha brunan” som mål. Likväl har jag fått lite färg i år men det är nog inget som någon förutom jag själv märker. Sminkar mig varken mer eller mindre till vardags än vad jag gjorde för ett halvår sen, men tycker bara att jag ser lite mindre glåmig ut nu än vad jag gör under vinterhalvåret, och likt de flesta människor så gillar jag ett sådant ombyte.

Förutom att skugga ögonbrynen så bär jag generellt inte smink till vardags. Ungefär varannan dag pudrar jag mig, men det sker oftast först efter halva dagen och bara ifall jag ska iväg nånstans som inte är jobb eller affär. Mina ögon är känsliga för kyla, blåst och solljus och de reagerar genom att tåras, så för några månader sen gav jag upp med att sätta maskara på mig ens till helgerna och fast jag skulle ut på nånting festligt. Jag bautagillar smink och förut brukade jag använda maskara varje dag eftersom jag tyckte jag såg tråkig ut utan det, men jag orkar bara inte alltid tänka på att jag kanske är klottig under ögonen eller i en rand nerför kinden. Och nu, efter att jag använt maskara kanske två gånger under de senaste tre månaderna, har jag börjat gilla hur min blick ser ut även utan den inramningen.

Så här ser jag ut de flesta dagar, fast brynen brukar vara fixade med varierande framgång. Nu är det ju ett ganska smickrande filter på bilden som döljer alla porer och flammiga områden, men sen känner jag mig inte riktigt bekväm heller med att visa upp hur risig jag faktiskt fortfarande tycker att jag ser ut, trots att jag ser mig själv se ut som jag gör så gott som konstant — ändå tycks jag aldrig bli okej med det. Jag hade suverän hy när jag var mycket yngre och den tiden brukar jag blicka sentimentalt och ångerfullt tillbaka på och önska att jag bara fattat då hur ”bra” jag hade det. Då på tiden bar jag trots hyns näst intill porlösa släthet (okej, jag kanske överromantiserar det en aaaning, ähum) nästan alltid concealer och foundation för under hyn bar jag också på komplexrelaterade ängsligheter för att jag skulle hamna i nån situation i vilken jag skulle rodna, och ville förstås dölja denna eventualitet så gott det gick. Nu stör inte den grejen mig lika ofta längre, nu är det istället flammighet kring näsvingarna, början till rynkor och tydliga porer som ger mig dåligt självförtroende vad det gäller mitt ansikte, bland annat. Där emellan hade jag många ojämnheter och massor av små nästan-finnar under början-mitten av tjugoårsåldern som jag ville sminka över. Alltid är det nåt? Det är svårt att fly undan den där skarpa pressen på konventionell skönhet och omöjligt att blunda för ens egna kritiska blick.

Detta till trots så har jag vant mig en aning med mitt semisminkfria fejs. Jag känner egentligen aldrig längre ”Men kan jag visa mig så här?” om jag ska gå ut, därmed inte sagt att jag inte kan tycka att jag ser lite uslig ut men jag störs helt enkelt inte lika mycket av det som jag brukade. Jag funderar mer och mer sällan på om jag ser ful ut när jag möter folk jag känner. För mig har smink alltid haft en roll i självuttryck samtidigt som det förstås handlat om att försöka försköna mig själv, helt naturliga aspekter bägge tu, men först efter att jag skurit ner på mitt sminkande och hållit det så en längre tid märker jag att mycket av det som jag tyckte att handlade om lek och mig och min skull, egentligen handlade om omvärldens syn på mig.

Ni är förstås alla bekanta med ”stjärnor utan smink”-gallerierna i veckotidningar och andra skvallerblaskor. De är ofta presenterade med en elak ton, det gottas i att kvinnliga kändisar ser risiga och slitna ut utan sin mejk.

Varför tycker vi aldrig att män ser risiga eller slitna ut p.g.a. deras sminkfrihet? Jo, för att vi inte är vana med att se män med underlagskräm och maskara och skulpterade ögonbryn. Vår uppfattning av mäns skönhet är annorlunda än den vi har av kvinnor och vi använder helt olika bedömningsskalor för respektive kön.

Vad skönhet är är inte universellt, det är inte så att vi har fulhet på ena sidan och skönhet på den andra och vi alla är ense om vilket som är vilket. Individer emellan finns det olika preferenser och tittar vi längre än individuella meningsskillnader så är vi i synnerhet inte ense om vad som är fult/snyggt om vi separerar på oss i kultur eller tidsepok. I västvärlden ansågs det exempelvis vara supervackert att vara en total blekfis ända tills 1923 då Coco Chanel kom hem ordentligt solbränd från en semester på franska rivieran. Då började vi att se på solbrännan med andra ögon.

Vad jag menar med det är att mycket av vår uppfattning om vad vi tycker är ”vackert” är inlärt. Det betyder inte att det är falskt, men att det är formbart. Så:

Orsaken till varför vi tycker män ser bra ut utan smink är att ingen har lärt oss att de ser dåliga ut utan det.

Så därför hoppas jag att de kvinnor som vill det, fortsätter köra på sminklösa dagar ibland, även i höst och i vinter när solbrännan bleknat. Jag hoppas att de låter den inre latmasken styra när de kravlar ur sängen, tittar sig i spegeln och tänker ”Det här kunde vara bättre”, men inte känner sig helt förtjusta i tanken på att orka göra något åt det. Låt det va. Det är nämligen okej. Du är okej. Vad jag vill säga är inte att du är fin som du är, det går djupare än så och jag är trött på allt vad det uttalandet antyder. Vi säger aldrig åt osminkade män att de är fina som de är och där har vi ett klart tecken på en könsmässig obalans i samhället där män är tillräckliga i.o.m. deras befintlighet och kvinnor p.g.a. deras skönhet, och jag vill inte stötta den genom att säga att alla kvinnor är vackra, för det signalerar att det är därför de alla räcker till, de med. Det är omöjligt för mig att inte påverkas av den sociala konstruktionen, men jag bara vägrar gå med på det just nu för allt det här tjafset om ”skönhet” är precis vad jag inte vill att det ska handla om.

Vad jag vill säga är att din existens inte måste berättigas genom din skönhet.

Eller genom nånting alls, förstås.

(Och vad är skönhet ens? Det är ju bara påhittat. Så att du sen är fin som du är, sminkad eller ej, det är faktiskt bara en bonus.)

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

11 reaktioner till “it’s all made up”

 1. Jag satt faktiskt och försökte formulera ett inlägg på samma tema i går och blev så glad att se det här nu! Det är verkligen ett intressant ämne det här med smink som form av självuttryck eller döljande/framhävande. Har också varit sminkfri de flesta dagar de senaste månaderna och börjar nu känna en längtan efter att få pensla på lite färg. Av någon anledning suktar jag efter lila ögonskugga just nu. Har också shoppat lite nytt smink, alltså inte bara den sedvanliga nya mascaran var fjärde månad utan faktiskt nya ögonskuggor (fler än de du redan såg på Insta) och penslar som snart levereras med posten. Men jäklar vad skönt det är att kunna gnugga sig i ögonen utan att smeta ut smink i halva ansiktet.

  1. Va kul, skriv skriv! Och jamenvisst eller hur, det fanns så mycket jag kunde ha sagt om smink och det runtomkring men fick sätta band på mig själv så det inte skulle bli alltför spretigt! Har ett annat inlägg i bakhuvudet så det blir kanske följetong, hehe.

   Vill också handla nytt smink, blev exempelvis ganska sugen på dina ögonskuggor! En trevlig bonus i att jag nu för tiden sminkar mig jämförelsevis sällan (med vad jag gjorde innan) är att jag känner mig mer manad att unna mig lite mer kvalitativa produkter. Har eventuellt lekt färdigt nu med de billiga varianterna och börjar ha ett ganska bra hum om vad jag tycker att passar mig och inte passar mig. Har hittills alltså oftast handlat smink ur den billigare änden så jag ser fram emot att gå upp nån prisklass och se vad som händer! 😉

   1. Det låter lovande! Jag följer gärna med på din… tong… Ehe.

    Kan absolut rekommendera ögonskuggor från MUS om du vill gå upp en prisklass, de kostar 17 euro styck på Kicks. Finns i mängder av färger och de brukar hålla vad de lovar i burken. Plus att de förnyat sina förpackningar nu och blivit sådär snygga med reptilprägling och allt. Mascara köper jag oftast på tax-free då det finns något bra paketerbjudande på t.ex. Diorshow Blackout. Annars känns ju 30 euro lite väl saftigt för en mascara sådär i vanlig butik. Å andra sidan är det ju en produkt en använder dagligen i flera månader och det känns lite vardagslyxigt med tjusig mascara. 😉

    Ska se om jag lyckas få till mitt sminkinlägg jag också. Fast just nu är jag så sjukt äcklad över sannfinländare och andra rastister att jag inte riktigt vet om det lyckas.

    1. Jag gick till Kicks men där fanns knappt några Make Up Store-produkter kvar, buu! Alla som fanns kvar var på 50% så jag köpte istället ett nagellack jag inte behövde men kärade ner mig i, ups. Mer behövliga inköp var en foundation och ett par ordentliga penslar, kände mig som frikkin’ Rembrandt då jag testade dem på lördagskvällen.

 2. bra inlägg! Själv skuggar jag också mina ögonbryn eftersom jag tycker redan det framhäver ögonen och ansiktet på ett sätt som gör att jag inte behöver något annat smink till vardags.. 🙂 Ok, använder concealer på/kring näsan eftersom jag har nåt ”fel” som gör att jag väldigt lätt blir röd om nosen (ytliga blodkärl eller nåt), vilket jag inte känner mig så bekväm i.. Fast det är inte sånt smink som syns för andra heller. I övrigt tycker jag att min hud är så bra att jag definitivt inte skulle kladda med foundation etc i hela ansiktet, täcker enbart nån enstaka finne med concealer. Min hud är nog tacksam för att jag åtminstone låter bli att spackla hela ansiktet 🙂

  1. Tack! Jag blir också röd kring näsan, brukade aaavskyyyyy detta och just tänka att det är nåt jäkla fel på mig, ända tills jag läste att det är mycket vanligt hos kaukasier och framför allt nordbor. Men trots det är det sällan som jag reagerar på att jag skulle se det hos andra människor, så det är ju i alla fall nåt. 🙂

 3. Jag har funderat lite på samma i sommar, men det är så många ”om”. Om jag inte var fisblek (jag får Snövit att se ut som en solarieknarkare), om jag inte hade blonda fransar och bryn, om undertonen inte var så röd. Om om om. Använder hur som helst allt mindre smink, främst för att jag är urled på jakten efter den perfekta ljusa foundationen, men just min (bortfärgade) blondhet är något som stör mig så otroligt. Om det är något som vi inte är vana att se kvinnor som, så är det så som mitt ansikte ser ut utan smink och färgmedel. Kuunaama, som någon damtidning uttryckte det lite lustigt en gång.

  Vilken tur att jag gillar smink. Eller åtminstone har lärt mig att göra det. Hur som helst, det var fräscht att läsa tankar om smink från den här synvinkeln. 🙂

  1. Jag har samma dilemma som du! Min hy är blek och mina fransar och bryn naturligt blonda. Med andra ord finns det ingen som skapar definition i mitt ansikte och jag upplever själv att jag inte ”har några ögon” om jag inte har färgat eller sminkat fransar och bryn. För att inte tala om alla JÄVLA människor som ska kommentera att jag ser blek, trött och sjuk ut i naturligt tillstånd. Har också fått höra det där uttrycket om mitt ansikte, månansikte. Därför har jag svårt att känna mig bekväm utan färgade fransar och bryn. Tur att smink kan vara roligt också. 🙂

  2. Känner likadant, det är många ”om” som dyker upp. Då jag ska iväg nånstans och ska sminka mig brukar jag säga att jag ska ”bara sätta på ett ansikte först”, och det är ju fjantigt menat men nog finns det lite sanning i det. För så känns det verkligen ibland — utan smink är mitt fejs på nåt vis så beiget bara. Inget som urskiljer sig, eller vad jag ska säga.

   Gillar också smink! Det är ju ~empowering~ på många sätt, utöver att det också är helt enkelt ROLIGT.

  1. Jovisst, detta inlägg är ingen avhandling om skönhet men ett perspektiv på en del inom ämnet. Som du verkar ha märkt! 🙂 Fast kan erkänna att jag inte helt förstår vad du vill antyda på med det du nämnde, ex. varför normer för män bör poängteras — förutom ifall att du fått intrycket av att jag skulle tycka att sådana inte existerade. Det har jag aldrig menat, men däremot nog att smink inte hör till dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s