tillsvidare om vegetarianism

Häromdagen tittade jag in på Marias blogg där hon skrivit om att vara en köttätande djurvän. Har ganska många tankar om detta som bubblade upp och onekligen en del skarpa åsikter angående sådant runtomkring det, kanske för att det gör mig bedrövad att tänka på dagens köttkonsumtion. Samtidigt som jag förstås förstår att människor äter kött i.o.m. att jag själv gjorde det de första cirka tjugofem åren i mitt liv, så kommer jag inte ifrån att den industriella köttproduktionen och allt vad den innebär verkligen är vedervärdig idag och det är ett stort hinder för att jag ska vara okej med att människor äter kött på det sätt och i den mängd de gör idag — jag har lite respekt för vissa avseenden av köttätandet, att det för många sker så samvetslöst, till och med blir hajpat som ”tufft” eller ”manligt”, eller att frossandet i döda djurstycken räknas som något som markerar att ”nu är det fest”, som ett par exempel.

Men jag tror definitivt att det är fullt möjligt att vara både djurvän och köttätare, men helt okomplicerat är det inte ur min synvinkel. Skrev en kommentar idag som jag tänkte att jag skulle förvandla till ett mindre jäktat inlägg, eller ta tag i de här tankarna om djurproduktionen överlag som följde med, men än så länge vet jag inte var jag ska börja i den saken. Så jag tänkte att istället för att (enbart) gnälla om ämnet så kunde jag också försöka göra nånting mera konstruktivt, mer specifikt, bli lite bättre på att dela med mig av vegetariska mattips.

Jag är långt ifrån avancerad vad det gäller matlagning, vad jag gillar mest är att efter behag slänga ihop smaker som jag gillar, och det får gärna vara enkelt. Mer eller mindre kretsar min matlagning kring att hitta möjliga svar på frågan ”Vad kan jag sätta i denna maträtt?”. Och det råkar sig så att igår lyckades smakkombinationerna alldeles utmärkt, nämligen i dessa godbitar:

20150816_pita

Detta är kanske inte så mycket recept som det är tips på vad du kan sätta i ett pitabröd, men det var faktiskt så gott att det likväl är värt att dela med sig av.

Vad kan du sätta i ett pitabröd?
 • stekt halloumi i bitar
 • ugnsgräddade libanesiska falafelbullar (halvfabrikat, sa ju att jag ville ha det enkelt)
 • örtsaltade avokadoskivor
 • jorgubbskörsbärstomater i skivor
 • sötpaprika i skivor
 • rödlöksringar
 • ärtskott
 • granatäpplekärnor
 • grekisk dressing

Serveras med fördel i kaffefilter, naturligtvis.

Blev påmind om detta relativt nyligen, hade nästan glömt bort det men mindes att jag tänkte samma sak då jag själv nyligen skippat köttet: Något som är jätteroligt med att äta vegetariskt är att det finns så många olika smaker. Allt bär inte en smak av kött (no duh), eller vilka kryddor en än brukar krydda kött med. Det är sällan något som tar över hela smaken så som kött ofta gör utan alla smaker kommer fram mycket bättre och ibland är det lite som att äta en fyrverkeriföreställning. Det är inte bara brunsås och potatismos, liksom. Vilket jag antar att kan vara helt gott det med men jag menar, fattar ni att det finns granatäpplen?

Nu är jag hungrig som en varg. Kunde sluka ett helt morotsland, minst.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

6 reaktioner till “tillsvidare om vegetarianism”

 1. Jag har också med tiden fått ett mer komplicerat förhållande till mitt köttätande. Är supernöjd att ha kunnat på in mer vege i matvanorna (och att jag sällskapar med en man som inte ser köttätande som något speciellt manligt). Just nu testar vi allt möjligt, och ska göra våra första falafelbullar imorgon. Det är ju helt enkelt inte hållbart att äta så mycket kött som det äts idag, och det känns jätteskönt att ha skurit ner ordentligt, och dessutom, ätit så mycket mångsidigare än någonsin. Och super med pitatipset, väckte genast hungerkänslor hos båda här hemma. 😀

  1. Va kul! 🙂 Blev faktiskt mer förtjust i matlagning då jag blev vegetarian, har alltid haft lite obehag för att handskas med rått kött och varit osäker på när/om det blivit ordentligt tillrett, men med grönsaker o.dyl. slipper jag ju allt sådant. Fast jag är ändå urusel på att göra rätter från scratch så att säga, har t.ex. inte ännu testat att göra egna falafelbullar men känner mig inspirerad sen jag fick din kommentar. Så tack! 🙂

 2. Oj nää, det där inlägget gjorde mig nu så upprörd att jag bara kan sitta här och darra av oförmåga. Det är så otroligt blåögt, jag orkar knappt börja orda om det. Om köttproduktionen hade sett likadan ut överallt som på den där bloggarens gård, ja men då hade det ju inte varit nån fara på färdet. Har det helt gått bloggaren förbi vad t.ex. Oikeutta Eläimille har hållit på med under de fem senaste åren? Eller tror hon bara att de hittar på sina fakta om grisarnas trånga utrymmen eller kalvar som tas bort från sina mammor vid födseln? Åh, jag orkar inte ens kommentera på såna där faktalösa och oeftertänkta inlägg.

  1. Blev darrig jag med. Gillar Maria och att hon tog upp saken i.o.m. att det förhoppningsvis blir någon typ diskussion av saken, men nog hade jag förstås helst sett ett bredare perspektiv. Önskar innerligt att köttproduktionen var lika human (hah, världens falskaste ord, ”human”) som hon beskriver den, men… majoriteten av de kor och grisar som hamnar på våra tallrikar har ju nog inte blivit uppfödda av personer med djurens egna välmående som prioritering.

 3. ”Det finns faktiskt äldre som har det sämre ställt än djur här i vårt land” ja men daaaaaa, gurgel-gurgel-gurgel blubb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s