mf-2

20150722_yashicamf_005

20150722_yashicamf_004

20150722_yashicamf_001

20150722_yashicamf_002

20150722_yashicamf_003

Hämtade ut negativ igår och jag tror att lilla simpla Yashica MF-2 daterad 1980 kan vara min nya favoritkamera. Den är behändig på flertalet sätt — väger knappt någonting, följde i en snygg läderväska med rem, brukar vanliga AA-batterier, har inbyggd blixt och absolut inga inställningar förutom att ange ISOn som 100 eller 400 samt huruvida blixten ska vara av eller på, vilket såklart även kan vara begränsande men också så himla skönt att inte ha något att bry sig i utöver att positionera motivet nånstans i bild, typ. Sen är det bara att skjuta från höften och se vad det blir. Den har en liten varningslampa som tänds i sökaren om en trycker in avbrytaren halvvägs och ljuset inte riktigt räcker till och blixt borde användas, men jag brukar vara slarvig med att kolla sånt. Nåt att sätta bakom örat dock. Fokusavståndet ligger på en meter (- ∞) men som ni ser på bilden av pionerna så ger ett kortare avstånd en ljuv oskärpa.

Önskar verkligen att fler fotade analogt. Dels för deras egen skull, det är ju sjukt spännande att lämna in en filmrulle på framkallning istället för att titta på bilderna direkt, meeeen ändå främst för min egen skull förstås. För nu då jag sist skulle köpa filmrullar hade de försvunnit från två affärer som tidigare haft dem i sitt sortiment, och visst finns det nischade fotoaffärer att gå till men jag ogillar verkligen att det är det som det analoga fotografiet förvandlas till — något nischat och nästan obskyrt. Men jaja, tidens gång.

Ifall någon känner att med en Yashica MF-2 över axeln så skulle hen gladeligen fota några bilder med den istället för med mobilen nu som då, så har jag tre finländska tips på var ni tycks kunna köpa en just nu: tori.fi (10€), kameratori.fi (15€) och huuto.net (19€)! Själv köpte jag min för 2€ på loppis och jag brukar vara ganska snåljåpig då det kommer till prylar och sånt så jag hade nog knappast köpt den ifall att prisklassen hade varit det tiodubbla. Men, å andra sidan, så tänker jag också att vad är nu 20€ egentligen? Är kameran värd fyra ölstop? Två luncher? En ny blus? O ja, utan tvekan.

Samtliga bilder här ovanför tagna av Alfred, i Jakobstads Skolpark. Tillsammans med Karin och Karolina tossade vi omkring där under förra veckans onsdag och tittade på blommor, hittade exempelvis stränga tistlar jag blev mycket förtjust i. Sista bilden är förresten inte spegelvänd men texten på min väska är det, kijk zelf, ”se själv” eller t.o.m. ”se på dig själv” och därav spegelvänd text (knepigt, älskar sånt!), fick den på studiebesök på Willem de Kooning Academie i Rotterdam för nio år sen. Mycket bra tygkasse. Den har fraktat många drycker den.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s