glimt: januari tjugohundrafemton

Jag har en bra tid nu tänkt att jag borde hitta nånting i bloggandet som kunde bli en rutin. För ett par veckor sen satt jag vaken en natt där hemhemma i mitt rum i Katternö och överförde bilder från min telefon till min dator, och tanken slog mig att göra en månatlig tillbakablick. Tycker dock att det är ganska tråkigt att alltid bara gå igenom den senaste månaden, har testat det förr, så jag tänkte att det kunde det passa att hoppa ett halvår tillbaka, från årets mitt till årets begynnelse. Från sommar till vinter. Från juli till januari. Så det är vad jag ska göra nu då jag äntligen har semester (!!) och har gott om tid — får se hur pass långvarig detta försök till tradition blir, med andra ord. Något annat som jag tycker är tråkigt är att posta bilder som jag redan publicerat förut så jag ska försöka hålla mig till de som inte visats här förr, så det betyder också att kvaliteten nog inte är vad jag prioriterat. Bara att de är snapshots av nånting. Främst självisar, visar det sig, föga förvånande egentligen för det är oftast dem jag inte bloggar. Nåväl, det får gå. Hoppas såklart på att detta ska sporra mig till att ta flera ögonblicksbilder, SÄRSKILT på vänner, är verkligen usel på att komma ihåg att göra det.

Tillbaka till januari då —

201501_001

Första, eller kanske trettioförsta december beroende på hur petnoga vi ska vara. Skålade in tolvslaget på balkongen och tittade på fyrverkerier över hustaken i Vasa centrum.

201501_002

Elfte, gick till Tikanojas Konsthem en sviiiiinkall dag och tittade på ”surrealism och trolleri på fotokort från början av 1900-talet”. Tyvärr ingen riktigt talande exempelbild den till vänster, fanns massor av så mycket häftigare saker som jag var dum nog att inte föreviga, men åtminstone talar den för jämställdheten.

201501_003

Tolfte till sextonde, grävde fram mina gamla mom jeans ur garderoben, använde dem flitigt den här månaden. Katten Lenny bodde hos mig en tid, han lo-fiveade kameran. Han passade även på att dammsuga under mattan innan han flyttade hem igen.

201501_004

Sjuttonde, åkte norrut, hem till Katternö. Tittade på mors blommor och tog selfies i badrummet för att fördriva tiden.

201501_005

Sjuttonde, ghouls’ night out! Med Karolina, Tina, Agneta och Karin. Karolina delade ut julklappar och Agneta öppnade sin chokladtomte vars sällika anlete vi skrattade länge åt. Döpte den till Santa Close Enough.

201501_006

Adertonde, kom hem sent på natten efter att skjutsat tjejerna in till stan och hängt med dem ut på pub en stund, var sådär extremtrött att mina ögonlock svullnat. Träffade Esmeralda på trappan. Tossade omkring ute på gården en kort sväng efter att jag sovit, en gren hade knäckts i poppeln, och Caspian tog en siesta på min säng.

201501_007

Tjugonde och tjugoandra, bar blombrosch, fick blombukett.

201501_008

Tjugotredje, meningslöst försök på att föreviga snöflingor där till vänster men jag behövde något att ställa bredvid Juho, som kom till Vasa! Jag gick ut och träffade honom efter jobbet och på väg dit slog det mig att jag har ju fasen ingen aning om vem den här människan är, har bara pratat med honom på Twitter. Funderade om han var en galning. Det var han, men av den bra sorten! Flera människor joinade och det blev en kul kväll men jag gick hem ganska tidigt ändå.

201501_009

Tjugofjärde, Alfred, Erik, Rosanna och jag gick till Brando. Har aldrig varit där förr men hört mycket om stället, men aldrig nånting konkret. Folk bara säger ”Brando” och så fattar alla andra vad de menar fast jag är ännu inte säker på om det är bra eller dåligt eller både och. Kändes mycket kulturantropologiskt att besöka stället. Där sjöng en man som hette Iso-G karaoke (”Mä oon rekkamies” just då bilden togs) och hemfärden förevigades.

201501_010

Tjugosjätte, Jim hämtade fler saker från vår forna gemensamma, nu min, lägenhet. Det lilla spegelbordet som står i bakgrunden på bilden till höger hittade faktiskt han åt mig, han hade surfat på findit.fi i jakt på möbler åt sig själv men hittade istället en möbel åt mig. Jag hade varit på jakt efter ett sånt där bord en bra tid vilket Jim förstås visste så jag fick ett mejl en dag och ringde direkt åt mor och far som då just var i staden Jakobstad där bordet fanns, så de hämtade det på momangen. Planeterna måste ha varit uppradade alldeles till min fördel den dagen!

201501_011

Tjugosjätte, först jobb och sen städning hela kvällen, och en måndag av alla dagar. Slutkörd. Like a dog.

201501_012

Tjugosjunde till tjugoåttonde, lunchade med Alfred, hade på mig en pärlbroderad angoratröja, solen sken på huset mitt emot, någon hade gjort sig av med en spegel, jag gick på pubquiz på tisdagskvällen. Minns inte längre vad grejen var med de där hästarna, men är ganska säker på att de delar en vattenpipa. Det måste finnas ett ordskämt där nånstans men jag kommer inte på det. Jag var för övrigt den som snabbast räknade ut sammanhanget i siffersekvensen där överst, nästa siffra ska vara 157. Är fortfarande mallig. Brukar vara dålig på sånt (dum).

201501_013

Tjugonionde, ute var det isigt, blött men fint, inomhus hade ena nejlikan vissnat, jag hade fixat mysbelysning som är trevligare i verkliga livet än på bild, och jag såg ut som en luffare då jag gick iväg för att handla mat iklädd min hatt. Kom åtminstone ihåg min handlingsväska för en gångs skull. Försöker att inte nyttja så många plastpåsar.

Enda bilderna jag har från den trettionde, alltså den sista dagen av månaden, är flera självisar, och jovisst det här är min blogg och alla bloggare fyller i princip sina bloggar med bilder på sig själva och c’est la bloggande och allt sånt, men alltså det börjar bli pinsamt. Här gick gränsen, vid månadens slut.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s