ceci n’est pas une pipe

20150614_unepipe

”Detta är inte en pipa” skrev Magritte på en målning av en pipa, syftande på att det blott var en avbildning av en pipa. Min pipa är dessutom bara en lakritspipa, vilket förhoppningsvis förmildrar pretentionen. En gnutta. Eller tugga.

Vad mer är på bilden, irrade tankarna vidare, och eftersom jag själv uppenbarligen är där så tänkte jag ”Vad är jag?” i väldigt simpla termer. I huvudet tillade jag ”ou une femme” till citatet, detta är inte en pipa eller en kvinna. Det är fortfarande bara en avbildning och då tänkte jag på de Beauvoir-citatet ”On ne naît pas femme: on le devient”, och att Magritte kanske skulle ha påstått, utifall att han delade de Beauvoirs synpunkter, att ”man föds inte till kvinna, man blir till det” inte berättar hela sanningen för i själva verket blir kvinnor till avbildningar av en kvinnobild.

Ceci n’est pas une pipe, une femme, ou moi.

Ou moi, eller jag. Det är inte jag på bilden, det är bara en avbildning av mig. En vän till mig pratade nyligen om hur vi porträtterar oss på sociala medier, att det är så ensidigt och bidrar till skeva självbilder på grund av hur vi uppfattar andra och bedömer oss själva i jämförelse. Jag parafraserade väldigt fritt där, men tror det var ungefär så han menade. Och jag förstår och håller till viss mån med, det är ofta ganska endimensionellt eller har åtminstone tendenser att inte vara särskilt mångfacetterat. Men ändå, kontrade jag, försöker vi inte göra samma sak ansikte-mot-ansikte också, borta från tangentborden? Försöker vi inte framstå på ett visst sätt så gott det går eller önskar vi åtminstone inte att vi gärna kunde? Säger inte också hur vi väljer att gestalta oss själva på nätet något om oss och våra väsen, lika som våra självuttryck gör utanför nätet? För det tror jag att det gör. Jag vet inte hur mycket, och jag tror inte att det alltid säger det en försöker säga, men jag tror att det oavsett säger något om en själv.

En avbildning är inte intetsägande bara för att den är en avbildning. Exempelvis sa ju Magritte en hel del i och genom sin. Det finns inget ”bara” i en avbildning, börjar jag bestämma mig för. Den på bilden är inte jag men också jag. Den berättar en en beståndsdel, t.ex. att jag ibland blir fjantpretto, men inte helheten. Men en pipa, det är det ändå knappt, men nog en avbildning av en avbildning av en pipa.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s