en liten fågelunge

20150607_faagelunge_001

Då jag var hemma i Katternö sist så var det en liten fågelunge, antagligen en svartvit flugsnapparhona, som hade oturen att flyga in i vardagsrumsfönstret. Då jag gick ut på terrassen utanför fönstret så satt hon där och stirrade in i väggen. Lyckligtvis var båda katterna våra inomhus då just, annars hade det nog kunnat gå betydligt olyckligare för det lilla livet.

20150607_faagelunge_00220150607_faagelunge_003

Hon satt länge helt blickstilla utan att verka registrera någonting men när jag gjorde ett fågelläte vred hon kvickt på huvudet. Jag tog endast stillbilder men mitt sällskap fångade det på film (vilket jag sen stal och Instagrammade).

Och sen hände världens sötaste grej som även det råkade bli dokumenterat, igen inte av mig, men som jag stal. Att jag själv fångades på film gjorde mig något töntfnittrigt obekväm då jag kände mig hemskt risig efter utelivet kvällen innan och min ”frisyr” är en knut som håller på att falla ner men framåt och får mig att se ut som nåt slags mentalt derangerat Leningrad Cowboys-fan, men i alla fall, jag gick alltså iväg med fågeln till under ett träd där jag försökte få den att lyfta och flyga över till någon trädgren istället. Detta ska en göra genom att hålla fågeln i lätt kupad hand och röra den upp och ner så att fågeln känner vinddrag under vingarna. Det gick sisådär, istället hoppade bara fågeln från min hand till min arm och därifrån var det inte så lätt att få den att söka sig vidare. Inte förrän den fick syn på en annan lockande plats, i alla fall.

Den platsen var alltså Alfreds axel! HUR SÖTT?

20150607_faagelunge_00420150607_faagelunge_005

Fågelungen satt där och viskade små hemligheter i hans öra en stund.

Jag höll sedan koll på den medan den hoppade och flög från en trädgren till en annan en stund. Var lite orolig för jag tyckte den verkade ganska klumpig med flygandet, men den var ju också så liten att den hade knappast hunnit flyga riktigt många gånger innan den krockade i fönstret. Hade knappast fått särskilt mycket övning, alltså, och var säkerligen yr efter kollisionen. Mamma tog sen över övervakningen och menade att fågelungen flög duktigt då. Lyckligt slut!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

8 reaktioner till “en liten fågelunge”

 1. Herregud vilken historia. Härligt! Den där lilla fågeln kände sig nog trygga hos er.
  Och jag gillar frisyren din.
  När en liten uggla flög in i vårt fönster för några höstar sen tillbaks så var alla katterna ute, och jag tänkte den skulle bli uppäten innan vi kunde rädda dem. Dock var det oväntat 8-kilos Mohicana som räddade den och vaktade den både utom- och inomhus tills ugglan coolat ner sig och kunde flyga vidare i natten. 🙂

  1. EN UGGLA! Jisses så spännande. Och så fint att kattens omhändertagarinstinkt segrade över jaktinstinkten. :’)

   Den här händelsen var en sån stämningshöjare! (För mig då kanske mer än fågeln, heh heh.) Efter en ganska slö och trög dag (bakfull) var jag på fjantigt sanslöst gott humör efteråt. Djur! ♥

 2. åh vilken fantastisk upplevelse, gissa om jag är avis..! Och förstås tack och lov att fågeln verkade ha klarat sig fint trots allt ❤ Fick en gång avliva en liten fågel själv med en sten storlek större, eftersom den först krockat i vårt fönster och sedan blev attackerad av vår katt två gånger.. Blödde kring halsen och kunde inte flyga heller, så fanns inget annat att göra 😦

  1. Usch nej, så hemskt! Har varit i samma situation med en näbbmus som ena katten bara plågade, förstås utan avsikt att äta den då de inte äter sådana möss. Uff. Har upplevt trevligare måsten.

   Mycket lättad över att det gick såhär bra den här gången. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s