bebisodling & människokultur

Angående rubriken så nej, jag odlar inte personligen någon bebis. Men jag har däremot kultiverat fram en krönika igen — Välkommen till rollspelet, baby. Det var en ovanligare upplevelse det här författandet i.o.m. att det började från en text som jag för varje genomläsning insåg mer och mer att jag faktiskt avskydde. Har varit så förbannat missnöjd med den. Sen började jag att ansa den ordentligt och ympade flera grenar tills jag blev mer och mer okej med den och till sist nöjd. Skönt att det kan gå den vägen också, även om jag är säker på att jag även denna gång — som alla andra gånger en av mina krönikor blivit publicerad alltså — skulle hitta flera saker som jag önskar att jag hade formulerat annorlunda om jag läste igenom den igen.

Tilläggstrivia: Ordet ”kultur” kommer från latinets cultura som betyder ungefär ‘bearbetning’, ‘odling’ och ‘bildning’. Jämför t.ex. med baktieriekultur (att föröka bakterier i ett laboratorium), agrikultur (jordbruk) eller hortikultur (läran om trädgårdsodling). Sånt gör mig mycket glad, när ords ursprung och mening och innebörd passar så bra överens, även när vi oftast tänker mera abstrakt då vi talar om ”kultur” idag. Men fasiken om jag inte är övertygad om att människans kultur är precis det vad det är, människokultur.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

4 reaktioner till “bebisodling & människokultur”

  1. Den blev riktigt bra! Det är skumt hur vissa texter nästan skriver sig själva, ibland vet man nästan inte vad det ska bli förrän man skrivit klart, medan man får kämpa som fan med andra – trots att man vet vad man vill säga.

    1. Ja exakt, verkligen lustigt det där hur ibland skenar fingrarna bara iväg på nåt sätt och andra gånger är det SÅ SVÅRT och varje ord känns fel. Hade av nån orsak sipprat med nån äckligt puttenuttig ton i de tidigaste versionerna, höll på att bli galen av all avsmak jag kände gentemot mig själv, haha. Tack! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s