jånä

Tycke & tanke

20150522

Hej hej från jobbet! Detta är vad en bildredigerare ibland passar på att göra då hen tar lunch — redigera egna bilder. Idag är krönikefredagen min tur och denna gång skrev jag om dialekter, d.v.s. tungomål, vilket förstås är orsaken till min grimas: Naaleis mangleis.

I krönikan nämnde jag ett fåtal exempel på mina favoritord som råkar vara dialektala och jag hade gärna efterlyst andras om det bara fanns något slags kommentarssystem på sajten. Så jag frågar här istället utifall att nån hittar in hit också — vilka ord och uttryck (dialektala eller ej) gillar ni?

7 reaktioner på ”jånä

 1. Jag gillar ”langt bakom takana” (långt bort, gudsförgäten plats, motsatsen till centrum) och när nån är ”taso” (galen, idiot, kan också vara skämtsamt sagt).
  Dialekter är skoj!

  Gilla

 2. Jag har nog en svag punkt för ”bisi”, borgåbo som jag ursprungligen är. Minns en gång när nån hade beställt en sotare till stugan och bara lillbrorsan var hemma, och hur han sen förklarade när sotaren hade kommit och gått, att ”hit kom nu en bisi”.

  (P.S. Snart blir jag aningen osäker om kommentarfrågan handlade om vilken fjäril som inte är en orm, eller vilket djur som minst påminner om en fjäril, eller hur det nu var frågan löd – skriver hur som helst in ”orm” där ovan kommentarsfältet innan jag ens läst frågan.)

  Gilla

  1. Jag är så dålig på sydfinländska dialekter att jag var länge osäker, men det är typ en man va, bara? En KAAR som det skulle heta här. ^^’

   Haha nångång i framtiden ska frågan bara va ”Vad brukar svaret vara här?”, exclusively för mina vänner!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s