sant eller falskt

Detta kommer knappast som någon överraskning för någon av er som brukar läsa min blogg, men valet i söndags lämnade mig med en jävligt obra känsla. Till exempel då för att sannfinländare som blev invalda i riksdagen blev till antalet trettioåtta. Trettioåtta. Många av dem har tidigare blivit uppmärksammade i medierna. Ett urval:

Juho Eerola gav ett tips efter knivhuggningen vid statsbiblioteket i Jyväskylä som tog plats då en presentation av en bok om extremhögern i Finland hölls. Eerolas tips riktade sig till gärningsmännen och lydde ungefär så att nästa gång de ska försöka slippa in på ett evenemang så ska de inte klä sig som ‘patrioter’, utan istället försöka smälta in bland alla andra besökare. [källa]

Teuvo Hakkarainen har föreslagit att bögar, lesbiska och somalier skulle omplaceras på Åland och så får vi ”se vilken typ av modellsamhälle det då byggs”. [källa] En annan idé var att mörkhyade (även om han inte uttryckte sig i sådana ord) borde sättas på jobb i skogar. [källa] Han tycker att äktenskap är mellan man och kvinna, ”Aatami ja Eeva, ei Aatami ja Eero” [källa], och angående samkönade adoptioner har han gett kommentaren att om två homosexuella personer skaffar barn så blir barnet ”dubbelhomo”. [källa]

Olli Immonen vill tillåta hets mot folkgrupp och anser att islam är intolerant och väldigt primitivt, samt hävdar att muslimer hänger homosexuella, förtrycker och gängvåldtar kvinnor, förföljer judar och älskar Adolf Hitlers Mein Kampf. Inför 2011-års riksdagsval blev han förresten personligt rekommenderad av Jussi Halla-Aho. [källa]

Mika Niikko skrev ett blogginlägg i vilket han låtsades skriva ett brev från immigranten ”Ibrahim” till någon som inte bor i Finland, i vilket hans alter ego skryter om hur han som invandrare utnyttjar finländarna och deras system. [källa + bekräftelse]

Jussi Niinistö citerade med en parafrasering 30-talets nazister i parlamentet. Ni har kanske hört uttrycket ”När jag hör ordet kultur, osäkrar jag min revolver”? Det härstammar från en pro-nazi-pjäs med namnet Schlageter (vilken f.ö. uppfördes för första gången som en födelsedagspresent till Hitler), men vad Niinistö istället uppgav att får honom att göra sig redo att avfyra sitt vapen var ordet ”parlamentarism”. [källa]

Pentti Oinonen bojkottade presidentbalen för att homosexuella personer också var inbjudna, och sa att om han blir president så ska inga homon dansa på hans fest. [källa]

Maria Tolppanen gjorde nyligen en riksdagskandidatintervju för Vaasan Ikkuna där den sista frågan undrade vad som skulle få henne att jubla på Vasa torg. ”Om där fanns färre invandrare”, är hur hon svarar på den. [källa]

Dessa personer plus 31 andra i samma parti — ett parti som uppenbarligen tillåter gott om plats för den typen av förkastliga åsikter och uttalanden — samlade så många röster att partiet för stunden klassas som Finlands näst största.

Vi nämner ofta nolltolerans då vi pratar om rasism, homofobi, sexism, islamofobi och andra former av förtryck, och jag tänker mer och mer att ”nolltolerans” är inte en påhittad gräns vi har lagt upp för oss själva, utan att det bara är så att det finns en gräns och den går precis vid noll. Endera säger en emot och tar ställning ifrån, eller så gör en ingenting och det är att tolerera. Att tolerera förtrycket är att, om än passivt, ställa sig på dess sida. Nolltoleransgräns överskriden. Eller så gör en något mycket värre: stöttar, berikar och främjar förtrycket, t.ex. genom ens röst i ett val. Det är att aktivt ställa sig på dess sida.

Nolltoleransgräns överskriden.

Det spelar ingen roll om det finns åsikter och ageranden inom den sannfinländska skaran som även jag eventuellt skulle kunna tänkas hålla med om eller rent av uppskatta (som då sannfinländska riksdagsledamoten Arja Juvonen röstade för en könsneutral äktenskapslag), inte när allt tas i beaktande och det bör det väl göras. Min personliga övertygelse är att det går inte att stöda ett parti som Sannfinländarna utan att per automatik sympatisera med hat, fördom och förtryck. Hur skulle någon som är intresserad av att vara en godhjärtad medmänniska ens kunna överväga att understödja ett parti som inkluderar så mycket ondska? Hur mycket säger inte redan det att någon väljer att affiliera sig med dem? Förklara gärna och berätta hur det inte överskrider nolltoleransgränsen också.

Med tanke på att så många av Sannfinländarna tycks hänvisa till yttrandefriheten som argument för att få tala nedvärderande om den ena eller den andra gruppen människor, så måste jag förmoda att de bistår mig samma rätt att tala om dem på liknande sätt, i icke-positiva ordalag. Om inte, så kan jag väl avklara det följande steget på förhand: Kanske det bara är på skoj!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

28 reaktioner till “sant eller falskt”

 1. Så otroligt bra skrivet! Tror minsann jag måste lägga till din blogg i min läslista för dina välskrivna inlägg.

 2. Word! Finns för övrigt rätt färsk forskning som visar att hatretorik BEGRÄNSAR yttrandefriheten (Pöyhtäri m.fl. 2013: Vihapuhe sananvapautta kaventamassa. Tammerfors universitet). Yttrandefrihet är inte samma sak som att få säga precis vad som helst offentligt. Fast det vet ju du. Bra inlägg – och bra med länkar direkt till källorna ifall något troll råkar vara i farten.

 3. Orsaken till varför Sannf går framåt med stormsteg är enkel: politiken som förts har varit vidrig. Folket har tappat tilltron till politiker oväch då kommer folket att rösta på ”ultrafolkliga” personer. De som gör misstag, men inte försöker gömma undan dem utan står för dem! Synen många har på politiker är ”någon som ljuger och slingrar sig”. Ifall man röstar på en person som man VET kommer bete sig på ett visst vis så är det bättre Än att rösta på ovissheten i en ”normal” kandidat!

  Folk ifrågasätter gärna hur Hakkarainen et Co. slipper in… men ingen verkar bry sig att Jutta Urpilainen, som skjutit Finlands ekonomi i sank blivit invald ännu en gång! Mycket vidrigt med detta val och jag skulle vilja se MÅNGA fler blanka röster nästa gång istället för att man gång efter annan röstar in samma vanliga lögnare. En annan sak som skulle underlätta att politiken sköts bättre är att förbjuda ALLA partier! Endast fristående, då undviker man problemet med att en ”vettig” politiker blir överkörd för att partiet har en annan linje! En annan sak som skall tas bort är alla opinionsundersökningar, det är ett direkt styrande av valresultatet som spelar på människors psykologi! Alla tror man väljer fritt, men sanningen är nog en annan tyvärr!

  1. Det är så mycket krångel i allt. Det där att politiker som alla andra människor begår misstag blir liksom sekundärt för mig — att de ändå VILL folket väl (oberoende av ursprung, då…) väger tusen gånger mer för mig. Sist och slutligen så förundras jag bara över att människor är så oerhört jäkla egennyttiga.

 4. Man får nog fundera var landet är påväg då de tydligen finns allt för många som håller med dessa personer och väljer dem att leda landet :/

 5. Bra skrivet! Bor inte längre i Finland, men har alltid varit stolt att vara finländare – nu är jag inte längre så säker. Finland, mitt Finland, vart är du på väg?

 6. Det är för svart/vitt. Det finns många olika dimensioner i detta problem.

  Jag gillar alltid att ta fram Hitler-kortet och hänvisa till tiden efter WW11918 fram till 1933 då Hitler blev rikspresident samt perioden 1933 till krigsutbrottet 1939.

  Det finns många paraleller mellan NSDAP:s framgång och Sannf. framgång, detta är ett faktum oberoende om man stöder dem eller inte, ser man inte likheterna i framgången så förstår man sig inte på fakta alternativt historia, dock gör det ju ingen till rasist att blunda för dessa likheter.

  Det mest intressanta är dock det att NSDAP och framförallt då Hitler inte kom till makten i ett huj, det var en mångårig process, och det var omständigheterna som gjorde det möjligt, likaså är det omständigheterna som gör det möjligt för Sannf. att stå i maktens centrum idag.

  Dessa exempel som du gav är förkastliga, det som är mest skrämmande är hur snabbt normaliseringsprocessen har framskridit, jag skrev någon annanstans tidigare att det var endast radikala skinnskallar och Pekka Siitoin som hade liknande åsikter som exemplen ovan, iaf. öppet före 2007 då Sannf. fick 4,05%, och nästa val 2011 19,1%, så vad hände egentligen mellan 2007 och 2011? Inte kan det vara så att alla dessa medborgare mitt i allt kom på att ”jag har också liknande åsikter, jag tycker också att det är ok med rasism mm.”, detta är åsikter som har funnits bland folket men nu fick det en kanal varigenom man kan kanalisera öppet dessa åsikter.

  Likadant som i Tyskland efter WW1, folket VAR antisemitiska, det var inget som Hitler hittade på, han gav vad folket ville ha, dock med effektiv propaganda men ändå, skulle inte Hitler ha kommit så skulle antisemitiska lagar antagligen slagits fast ändå av någon annan, (sen att det gick till folkmord det är en helt annan fråga/orsak) precis på samma sätt ger Sannf. vad folket vill ha, vad kan man göra om en halv miljon Finländare är av den åsikten att det är ok att skicka alla invandrare, homosexuella och finlandssvenskar till åland? Vi lever i ett land som har parlamentarisk demokrati, majoriteten har alltid rätt, man kan tänka sig att den enkla lösningen vore den att totalt blockera dem, om 19% av röstarna tycker det är ok så tycker 81% att det INTE är ok? Men vad skall vi göra om dom går i opposition och stödet växer till 51%? Vem skall då säga ifrån, folket bestämmer, majoriteten bestämmer, är vi inte FÖR demokrati?

  Jag vet inte riktigt vad jag skall ha för åsikt mer om Sannf. och deras politik, borde man ge dem regeringsansvar och hoppas på att allt skiter sig, att partiet kan ej hålla ihop eftersom halva partiet inte vill ha kompromisser och fältet sviker, precis som det gick med föregångarna till Sannf. SMP eller skall man hålla dem ut i kylan tills dom blir en så stor maktfaktor så det helt enkelt inte går att hålla dem ute i kylan, blir lite som att välja mellan pest eller kolera.

  Jag ser inget annat alternativ än att vi alla måste engagera oss politiskt, det är genom politik som besluten tas, det är där vi måste vara.

  1. Menar du att nolltoleransen är för svartvit? Min poäng var just den att en del saker inte borde tillåta gråzoner. Visst kan sådana existera för det men jag tycker inte att vi ska servera ursäkter på förhand, s.a.s. Och sen är det kanske skillnad på att vara rasist och agera rasistiskt, men i stort sett bara för en själv.

   Kusligt att jämföra. I synnerhet om en tar i beaktande att Hitler valdes också av folket en gång i tiden. Inte var det ju heller Soini som uppfann främlingsfientligheten och invandringsmotsättningen, förstås, men han tog liksom tag i det och jag undrar om utvecklingen du nämnde (om vi nu kan kalla den ”utveckling” då den känns som det motsatta) hänger ihop med att det normaliserats. Vet inte om jag tycker det ÄR demokrati då det förespråkar att vissa andelar invånare/människor är mindre värda och har färre rättigheter — ett folkstyre som förtrycker folket, vart har de demokratiska rättigheterna och friheterna hamnat då? Äsch, jag vet inte.

   Hoppas innerligt att vi ser ett större uppsving i politiken! Särskilt då i form av motstånd mot den här vi-och-de-mentaliteten.

 7. Det största problemet just nu är att övriga partier inte meddelar att de vägrar regeringssamarbete med Sannf pga rasistfalangen, utan att de föredrar makt framom människovärde. Och att de inte lyckas gräva fram hård fakta mot vanföreställningarna om invandring.

  1. Så roligt, tack! Är själv lite för gammal för att joina gänget men hoppas att andra i rätt åldersgrupp tar tillfället i akt. 🙂

 8. Jaa hörni. Nog känner man sig väldigt osäker i dagens samhälle, speciellt när man kollar nyheterna och tittar hur rösterna trillar in för sannfinländarna. Kommer ihåg hur jag bara ville gråta. Är ju fan först och främst lesbisk själv, och till råga på allt är jag absolut inte kristen och har svenska som modersmål.

  Sen dethär med barn då. Hur kan det finnas ”såna som jag” ifall alla barn växte upp med en mamma och en pappa? HALLOOOO??? Liksom logiken folk.

  Men jao. Sätt mig på Åland då för fan. Blir jävla paradiset, det kan dom satan lita på. Och woops alla föräldralösa barn var plötsligt adopterade!!!! *lite överdrivet men aa ni fattar väl pointen*

  1. Jag kommer i så fall hemskt gärna och hälsar på er på ön om jag får. Känner starkt att jag kunde behöva lite semester från förtrycksförespråkarna som bor här på fastlandet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s