feministkalender: gloria steinem

gloriesteinemkollage

Gloria Steinem är ett namn som ofta brukar dyka upp i diskussioner kring feminism och titt som tätt beskrivs hon som en ikon för rörelsen, men trots detta så har jag vetat väldigt litet om henne. Detta ska det bli ändring på, tänkte jag, och därför är Steinem, född i Ohio den 25:e mars år 1934, lucka nummer tre i feministkalendern.

“A feminist is anyone who recognizes the equality and full humanity of women and men.”

En kvick titt på artikeln om henne på Wikipedia gör det tydligt varför hon klassas som ikonmaterial — hennes åstadkommanden och engagemang är många och listan på priser från jämställdhetsorienterade föreningar är lång. Det här är en kvinna som helt klart tar itu med saker och får dem gjorda. När jag slår upp citat av henne blir det desto mer tydligt varför hon har haft ett sådant dynamiskt inflytande. Hon har förmågan att uttrycka sig i djärvt självsäkra, rent av kaxiga, ordalag som bildar meningar som mer liknar slagord, sådana som liksom tigger om att tryckas på otaliga t-shirts, som:

“The truth will set you free, but first it will piss you off.”

Där emellan framstår hon bara som en sån vis, insiktsfull varelse som omedelbart nästlar sig in i mitt underdogromantiska hjärta. Hon har sagt sådana saker som direkt jag läser dem känns så självklara att… ja, vad ska jag säga ens? Typ som att de i sin tur tycks tigga om att sprayas på diverse betongväggar, som:

“I believe that change comes from the bottom, not the top.”

Jag spolar förbi hennes barndom och skolgång och hoppar direkt till år 1962 då hon, då 28 år, skrev en artikel för Esquire om hur kvinnor tvingas välja mellan karriär och äktenskap. Den publicerades året innan boken The Feminine Mystique av Betty Friedan, som jag tog upp i förra feministkalenderinlägget. 1963 jobbade Steinem som en s.k. ”Playboy Bunny” på the New York Playboy Club, samtidigt som hon arbetade på en artikel i vilken hon berättade hur kvinnorna behandlades på de klubbarna. En dag år 1969 besökte hon ett öppet samtal om abort som hölls i en kyrkokällare, för att rapportera om det för New York Magazine där hon jobbade som kolumnist. Steinem, numera känd för sitt stöd för aborträtten, hade själv gjort en abort vid 22-års-ålder, något hon berättat att hon aldrig kunde känna skuld för, inte ens trots att hon ibland försökte. Hon har beskrivit det som att hon kände ett ”stort klick” då, där i källaren, och har sagt att det var den dagen hon blev en aktiv feminist. Samma år publicerades hennes artikel ”After Black Power, Women’s Liberation”, den text som gjorde henne känd i USA som en feministisk ledare. År 1971 var hon en av grundarna till det feministiska magasinet Ms., vilket till att börja med utkom som en bilaga av New York Magazine men har från och med 1972 varit en självständig tidskrift.

“I think if women are visible in the media, truly visible, in an empowered role, it empowers us to be more visible in any area of our lives.”

Det stör mig något enormt att jag satte igång med denna del i feministkalendern så sent, jag har hela månaden väntat på att en dag ska öppna sig för att tillåta den ordentliga djupdykning som jag känt att Gloria Steinem krävt och framför allt förtjänat. Jag har på känn att det är helt tvärtom från vad Steinem själv skulle göra, hon skulle nog snarare bara ta sig tid. Själv sitter jag här i sista minuten och våndas över hur spretiga mina tankar är utav all information jag försöker ta in men som jag inte riktigt lyckas med. Jag antar att det får vara min självutmaning för marsluckan, att läsa på betydligt bättre om Steinem. Det finns en dokumentär om henne som jag är särskilt nyfiken på men inte ännu lyckats få tag på, Gloria: In Her Own Words från år 2011. Hon togs även upp i dokumentärserien Makers: Women Who Make America (2013), har skrivit ett flertal böcker och figurerat som motiv i ett par biografier… så nog lär jag kunna lära känna henne. Och tur det, för det är något jag är övertygad om att jag hemskt gärna vill! Mitt intresse väcktes definitivt, inte bara utav hur smart hon verkar utan även hur kul.

“If women are supposed to be less rational and more emotional at the beginning of our menstrual cycle when the female hormone is at its lowest level, then why isn’t it logical to say that, in those few days, women behave the most like the way men behave all month long?”

Spännande! Hon fyllde 71 år i år, 2015 (i skrivande stund för bara några dagar sen), och fortsätter att vara aktiv, feminist och inspirerande. Länge leve Gloria Steinem!

“If you are not a feminist in love, you fail to recognise someone who does not love you. Feminism makes love easier. Otherwise, there is the danger of feeling romantically drawn to someone who does not see you as an equal.”

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s