ekvinox + eklips

20150320_ekvinoxeklips

Vill bara uppmärksamma att dagen inte enbart förde med sig en (partiell) solförmörkelse, utan även vårdagjämning, d.v.s. den händelse då ”solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra himmelshalvan” så som Wikipedia uttrycker det. Fast, ska vi vara petnoga tar den egentliga företeelsen plats först inatt (kvart före ett finsk tid), men ändå. Tycker det är ganska coolt att båda dessa astronomiska saker råkar inträffa så samtidigt! Vårdagjämning brukar traditionellt räknas som första dagen på våren och det är också ganska tjusigt, att i år började våren med en solförmörkelse.

Jag tillbringar dagen på jobb men runt middag gick jag ut på innergården och knäppte ett par bilder med min mobil, förväntade mig inte att något annat än linsöverstrålning skulle fastna men tänkte att jag ändå ville föreviga en sån här kosmisk händelse. Sen märker jag att min lilla mobilkamera verkar ha fångat solskäran i nån slags bokeh? Tänkte efterlysa en förklaring till detta av någon som begriper sig på fysik och optik men då märker jag att min vän Anders redan berättat åt mig hur det fungerar då jag undrat om det berodde på smuts på linsen eller vad det kunde vara. Så här säger han:

”Nej, det är det som är det häftiga. Det är en riktig lensflare med månen som skymmer ljuset, och skapar en naturlig bokeh. Jämför med den här:

http://www.diyphotography.net/diy_create_your_own_bokeh/

Istället för ett papper som blockerar ljuset så har du månen! Så jävla coolt. ❤

Mega-<3!!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s