hokus pokus tipsiokus

tarotcards

  • Season of the witch: why young women are flocking to the ancient craft, artikel av Sady Doyle i The Guardian om häxkonst som ökande trend i populärkulturen, och låter inte det redan tillräckligt fantastiskt så kan jag tillägga att det dessutom knyts samman med feminism. Ja, ni hör ju, läs! Innehåller även en intervju med Starhawk (författare, ekofeminist och spiritist) som säger såhär om begreppet witch/häxa: “Even though not all witches are women, and a lot of men are witches, it seems to connote women’s power in particular. And that’s very scary in a patriarchal world – the kind of power that’s not just coming from the hierarchical structure, but some kind of inner power. And to use it to serve the ends that women have always stood for, like nurturing and caring for the next generation – that, I think, is a wonderfully dangerous prospect.
  • När Satan blev en feministisk förebild, om hur Hin Håle hjälpte de som ville revoltera mot patriarkala strukturer och kristna dygder under 1800-talet, av Hans-Roland Johnsson för Svenska Dagbladet. Bibelns Första Mosebok berättar om Adam och Eva i lustgården med kunskapens träd och ormen, d.v.s. djävulen, som övertalade Eva att äta en frukt från trädet, efteråt tyckte Eva att även Adam borde smaka; detta gav resultatet att Eva fuckade upp saker för all framtid. Såhär förklarar Johnsson: “Om Satan var en rebell mot den av Gud uppgjorda ordningen kunde han och hans handlingar emellertid ges en positiv innebörd av dem som inte accepterade den traditionella samhälls- och moralsynen. En sådan omvärdering av händelserna i Första Mosebok gör Eva till hjältinna och Satan till hennes medhjälpare på vägen till kunskap och befrielse. För kvinnor som genom historien har opponerat sig mot den patriarkaliska ordningen har Satan – såsom han gestaltats i olika religiösa, litterära och konstnärliga sammanhang – kunnat tolkas som en mer eller mindre inspirerande symbol.
  • Var inte så utvecklingsstörd, Alfred Backas dagsfärska sevendays.fi-krönika om… ja, det kan jag inte avslöja här, ni får helt enkelt pallra er in och läsa själva!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s