feministkalender: betty friedan

bettyfriedankollage

Den fjärde februari år 1921 föddes Betty Friedan i Illinois och tidigt intresserade hon sig för det skrivna ordet, samt att ta kontroll över det. Då elevtidningen på hennes high school avvisade hennes kolumn så startade hon med sina vänner istället ett eget magasin. I college blev hon chefredaktör för dess tidning år 1941, hennes ledare var överlag mer politiska än tidigare och skapade ibland kontrovers, ofta genom hennes starka ställningstagande mot krig. Hon fick ett stipendium för psykologistudier på universitet och blev samtidigt mer politiskt aktiv och umgicks med marxister varav många t.o.m. undersöktes av FBI. Efter att hon lämnat universitetet jobbade hon som journalist för bl.a. vänster- och facktidsskrifter, en av dem fick hon sparken från eftersom hon var gravid med sitt andra barn. När jag läser om hennes bakgrund, hennes intressen, erfarenheter och fixarattityd, så känns det självklart att hon är den som ligger bakom feministlitteraturklassikern The Feminine Mystique, publicerad år 1963. Vem annars?

“In almost every professional field, in business and in the arts and sciences, women are still treated as second-class citizens. It would be a great service to tell girls who plan to work in society to expect this subtle, uncomfortable discrimination–tell them not to be quiet, and hope it will go away, but fight it. A girl should not expect special privileges because of her sex, but neither should she ”adjust” to prejudice and discrimination.”

Den feminina mystiken anses av många vara vad som satte den andra vågens feminism i rörelse i USA. I den presenterar Friedan sig själv som en deprimerad hemmafru som hoppade av skolan som nittonåring för att gifta sig och uppfostra barn. Hon menar att det starka hemmafruidealet lurade kvinnor till att tro att de endast kan finna lyckan i hemmafruandet, samt att dessa föreställningar tvingade dem att upptäcka sin identitet enbart i förhållande till sin familj. Grunden till boken dök egentligen upp när Friedan gjorde en undersökning bland sina forna klasskamrater från college och hon märkte att många av hemmafruarna var olyckliga i sina situationer. Hon kallade detta för ”problemet utan namn”, men nu refererar vi ofta till det som hemmafrusjukan.

“Who knows what women can be when they are finally free to become themselves? Who knows what women’s intelligence will contribute when it can be nourished without denying love?”

Friedan skrev också fem andra böcker, samt flertalet artiklar förstås, men min självutmaning för denna februarilucka i feministkalendern är naturligtvis att läsa den bok jag pratat mest om här, Den feminina mystiken. Det finns mycket annat värt att noteras, t.ex. att år 1966 var Friedan en av grundarna till National Organization for Women, numera världens största feministiska organisation. Hon var en aktivist i dess sanna aktiva innebörd och på engelskspråkiga Wikipedia finns gott om information om många åstadkommanden och engagemang. Hon beskrivs ofta som påstridig och ohyfsad och jag tänker att dessa porträtteringar verkar gå så väl hand i hand med nedanstående citat och kvinnorollen i det. År 2006, på sin 85-årsdag, avled Friedan av hjärtsvikt i sitt hem.

“The feminists had destroyed the old image of woman, but they could not erase the hostility, the prejudice, the discrimination that still remained.”

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

4 reaktioner till “feministkalender: betty friedan”

  1. helt jättejättebra idé med feministkalender! hade aldrig hört talats om Betty Friedan förut (h. outbildad) men hon verkar ju absolut som någon värd att lyfta fram! så snygga bilder också (gillar speciellt de kroppslösa armarna på plakatet 😉 )

    1. Tack! Nä men vet du inte egentligen jag heller, har hört talas om boken The Feminine Mystique på ett ganska ytligt i-förbifarten-plan men ändå många gånger, men jag hade nog verkligen aldrig kunnat svara på frågan vad författarens namn var.

      Haha ja, kunde inte motstå den bilden där hon stod så lämpligt under ett plakat med den där texten, men det innebar att övriga kvinns fick bli oförsynt bortklippta! (Fast det är vi ju vana med, ha ha haaa…) ^^’

      1. Ja eller hur, hon ser så finurligt nöjd ut, värt lite bortklippta armar helt klart 🙂 Åh, finns så många intressanta böcker att läsa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s