söndagsgnäll

20150110_snoe20150111_snoe

Det är såhär igen att utkasten samlas på hög och i varje ett finns det bara ett ynka par fraser som aldrig bildar en mening, och då menar jag både bokstavligt och bildligt. Varje gång jag försöker skriva lägger sig en stress över mig, som att jag måste prestera både innehålls- och tidsmässigt, måste både tänka något knepigt eller åtminstone någotsånär nytt och hinna få ihop det medan jag kan, vilket definitivt inte är något som fungerar för mig. Det är inte avslappnande som det brukar (brukade?) vara. Så detta inlägg är här främst för att klart illustrera att förväntningar och annat relaterat, pah, de kan då lätt kika sig i aktern. Kunde gnälla mer om detta men jag ska inte blogga om bloggande, det är inte bara långt ifrån nytt utan dessutom så sabla tråkigt det med.

Begriper fortfarande inte hur fasiken det är tänkt att en ska nästan för alltid orka jobba åtta timmar om dagen. Jag tror på något vis ibland att detta bara är en mardröm — och då menar jag inte jobbet i sig utan bara det att hälften av min vakna tid varje veckodag går åt till att ha råd att leva med resultatet att sen har jag inte ork att leva — det känns emellanåt som att det är något temporärt som jag kommer komma ur nån gång i framtiden, men sen inser jag att nope, detta är livet, detta är mitt liv nu om jag har tur. Såhär är det för de flesta människor. Hur de heltidsarbetar och ändå resterande tid lever kommer jag kanske aldrig att begripa. Det känns orimligt. Men, nåja. Sätter det åt sidan. Även detta onya gnäll var förstås tråkigt.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

9 reaktioner till “söndagsgnäll”

 1. I feel ya! Sex timmars arbetsdag är en väldigt viktig politisk fråga för mig.

  http://www.etc.se/ekonomi/sex-timmars-arbetstid-visst-gar-det

  I takt med att t.ex. robotar och teknik ersätter massor med jobb kommer det bara bli ännu svårare att hitta jobb åt alla. Och ska det vara så? Är det den värld vi vill leva i? Fokus borde ju inte ligga på att minska arbetslösheten, utan att öka den! (Okej, då menar jag ofrivillig arbetslöshet)

  Självkörande bilar är ju inte långt bort, och då är det svinmycket jobb i transportindustrin som försvinner. Samma sak med robotar, de kommer ersätta väldigt mycket. Att tvinga folk till att jobba 8h per dag är ju bara befängt.

  1. Hoppas på såna arbetsdagar jag med! Är mycket oinsatt själv men jag menar redan bara själva idén som en helt abstrakt fägring känns ju utopisk. Har inte läst artikeln du länkade till ännu men ska, har tänkt på att jag gärna skulle fatta lite mer om det där än jag gör och den där källan känns som en bra start. Tack!

   1. Inser nu att artikeln jag länkat till inte var den jag trodde. Du kan läsa fram tills rubriken ”Falskt argument”, sen är det bara massa räkneexempel. TL;DR det är inte särskillt dyrt jämfört med andra skattesänkningar vi har haft i Sverige.

    Det finns massor med intressant läsning, men kortfattat så hjälper det till att få ett mer jämnställt samhälle och ger ökad livskvalitet för alla. Samt att i stort sett alla får lika mycket gjort på 6 timmar som på 8 timmar.

    1. Ah, okej! 🙂 Ibland tänker jag att jag rent av kunde få MER gjort på sex timmar — kanske inte helt sant, men säkerligen lika mycket i alla fall utan att slita ihjäl mig — emellanåt brukar det bara vara lättare för mig att vara effektiv om jag ser ett tydligt slut på det, att intensivjobba i några timmar, och det tror jag att är vad sex timmar kunde kännas som. Åtta, å andra sidan, det känns inte alls som ”några timmar”, utan snarare som hela. jävla. dan.

     1. Absolut! Ett av de stora argumenten för är ju att man faktiskt får mer gjort. Det är bättre att hålla effektiviteten uppe medans man känner att man kan fokusera, istället för att ”sitta av” åtta timmar. När du inte är fokuserad så sitter man oftast med annat, och då är det väldigt stor risk att du fortsätter med det där ”andra” även när fokusen kommer tillbaks.

      Ett annat argument är att vända på bevisbördan och fråga sig, varför just 8h? Varför inte 7 eller 9? Vad är det som säger att man presterar bäst i just 8h? Och arbetar människor på samma sätt nu som för 95 år sen då man valde just 8?

      Jag skulle nog argumentera att majoriteten av jobben för 95 år sen var kroppsarbete, där man gjorde något med händerna. Nu har vi en absolut större del som är just informationsyrken. Dvs ju mer du vet desto bättre är du på ditt jobb. Saker som utbildning och socioekonimisk bakgrund spelar allt större roll.

      En serie som cirkulerat väldigt mycket bland programmerare är den här, och jag tycker den är bra beskrivande, och går att applicera på många fler yrkeskategorier än just programering. Ett avbrott på 5 sekunder kanske gör att du tappar 2 minuter i ”tanketid”.
      http://heeris.id.au/2013/this-is-why-you-shouldnt-interrupt-a-programmer/

 2. I hear ya! Jag fattar inte; har nånting hänt med vår generation eller? Varför verkar det som att det är först nu som vissa börjar räcka händerna upp och säga att ”hallå, arbetslivet som det ser ut nu är inte speciellt sunt..”. Hur har någon från första början kunnat gå med på en sån tankegång att största delen av vår vakna tid går åt till att vara på arbetsplatsen? Nejsedetförstårjaginte. Alltid när jag jobbar (i perioder) känns det som att jag hetsäter, samlar på mej pengar, skyndar, fejkskrattar och stressar för att sen snubbla in över mållinjen och dra en lång djup suck & gå hem och leva på det jag har förtjänat, dvs LEVA PÅ RIKTIGT. Jobbet, det är aldrig på riktigt.
  Och nej, det är inte tråkigt (det du skriver)!

  1. Det är verkligen så konstigt, och ännu konstigare är att det finns också SÅ MÅNGA som bara GÖR en massa saker hela jäkla tiden. De heltidsarbetar OCH går på gym, kurser och träffar av diverse slag. Därtill kokar de mat från scratch nästan varje dag och sen städar de sina hem och läser böckerna de har orkat gå till biblioteket för att låna, de har oförståeligt energi att göra något så tidskrävande som att storhandla och en del av dem har också barn som de orkar ta hand om och eller fan ens bara UMGÅS MED och en del har hundar som ska promeneras med eller större djur som ska skötas om och nånstans där emellan lyckas de klämma in både fritidsintressen och att slappa framför teven och och jag känner bara en sån total oförstående utmattning. Jag orkar i princip bara arbeta, där är min kvot oftast fylld. HUR GÖR DE? HUR? Skulle jag inspekteras som en produkt i en människofabrik, är jag ganska säker på att jag skulle slängas i sekundalådan. Gah & yyyyyynk. Anyhoo, tack!

 3. Nej se det förstår jag heller inte. Hur de orkar med nåt annat. De två år jag hade heltidsjobb var jag hooked på Big Kahuna Reef 2. Spelade Big Kahuna Reef 2 när jag kom hem tills jag gick och sova. Varje dag. Det var allt vad min hjärnverksamhet stod ut med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s