ain’t love grand?

aintlovegrand

JA. SVARET ÄR JA. LOVE IS GRAND. DET ÄR DET. Denna dag gick till historien i.o.m. att majoriteten av den finländska riksdagen äntligen röstade för att godkänna könsneutrala äktenskap. Det är en sådan liten sak, egentligen, men fasiken så oerhörd den är. Det är generellt sällan jag tycker att Finland lever upp till sitt namn, men idag känner jag starkt att vårt land faktiskt gör det.

(Har f.ö. hängt en del på sociala medier idag och detta inlägg kommer att mer eller mindre vara en repriserande sammanfattning av allt jag babblat om där, ursäkta.)

Har blivit så upplyft av hur många som jublande delat glädjenyheten om den könsneutrala äktenskapslagen. Tänker på en kommentar på Hufvudstadsbladet då medborgarinitiativet för en jämlik äktenskapslagstiftning nyss dragit igång, någon skärpt (”skärpt”) person som inflikade att ”Majoriteten av de 50 000 skulle aldrig själva kunna tänka sig att ‘gifta’ sig med någon av samma biologiska kön” — och det är väl just det som är grejen, att det handlar inte om hur många som kan personligen ”dra nytta” av möjligheten, det handlar om att möjligheten måste få finnas även om det bara fanns en endaste homosexuell person i vårt land. För de flesta av oss handlar det om solidaritet och empati. Det handlar också om att inse att vårt samhälle inte är rättvist när människor diskrimineras; att ojämlika rättigheter berövar inte bara de utsatta på frihet utan är även destruktiva för oss i vår kollektiva helhet om vi inte alla är värda samma behandling och bemötande, ens i något så fundamentalt för oss som en civilisation som vår lag; att jämställdhet inte är jämställdhet om inte alla inkluderas i den. I det stora hela drar vi därmed alla nytta av detta, på så vis. Eller så tänker jag i alla fall. De flesta som jag sett dela nyheten är såvitt jag vet hetero liksom jag själv är, och här är poängen: Det spelar ingen roll. Sexualitet borde inte spela någon roll och det gör mig glad att så många uttrycker precis den tanken och att majoriteten i riksdagen instämmer. Det var ett bra steg och det tycker jag nog att är väl värt att uppmärksammas ordentligt. Godheten är det som räknas här och all medmänskliga välvilja gör mig riktigt sabla peppad. Heja alla!

Tänkte tidigare idag på det där argumentet med vad som är ”naturligt” och vad som inte är. Det enda som egentligen är naturligt är väl ändå framåtskridande. Natur är förändring, så som Herakleitos begrep redan cirka femhundra år före vår tideräkning. Naturen är progressiv. Det som är onaturligt är att stå still. Så det känns på alla sätt och vis mycket fint att vi finländare får haka på där i avancemanget, äntligen. Vi utvecklades idag.

En ganska jävla superb start på fredagen!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

5 reaktioner till “ain’t love grand?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s