fars dag

Image0314

Tycker det har varit så fint att scrolla igenom Facebook- samt Instagramflödet idag och se alla gamla bilder på alla fäder. Min mamma brukar ibland mejla negativ och positiv hon skannat åt mig och jag visste att jag måste ha något foto där lämpligt dagen till ära. Hittade detta under rubriken ”pappa och flickorna”.

Igår pratade jag ganska länge med mitt faderskap i telefon och efteråt tänkte jag igen på hur mycket jag ärvt av honom. Jag har inte bara ungefär exakt hans ansikte, utan till stor del också samma kritiska sinne där vi sällan håller tillbaka när saker diskuteras, samma temperament och överlag samma sinnelag skulle jag tro, samma intresse för analys, samma värdesättande av att kunna uttrycka sig tydligt och samma vilja att alliera sig med den som befinner sig i underläge. Därtill har jag också ärvt en viss datanördighet, även om den i mitt fall är betydligt mindre avancerad, ett tycke för kameror och foto, med mera. Min pappa blandar lättsamma halvt-på-skoj-halvt-på-allvar-uttryck som ”Om int man vill så måst man int!”, med att t.ex. cyniskt och fränt kalla någon en ”en hänsynslös utsugare”. (Gårdagens favorit, så jag fnittrade!) Och min pappa säger sällan bara ”hej” när vi hörs eller ses, istället sätts ett a till där på slutet av hälsningen.

Under den där dingdonghärvan engagerade min pappa sig och var osvikligt på min sida, det var aldrig fråga om att jag skulle ha gjort bort mig eller ens något ditåt. Han var ofta mitt bollplank och vi har tillbringat timtal med att analysera och ventilera situationen. Det var en tid där som jag blev hånad från höger och vänster av varierande grad, och då mejlade han mig ett citat av Gandhi.

”First they ignore you. Then they laugh at you. Then they fight you. Then you win.”

Såklart det är heja han säger.

Jag grattade honom i förskott igår och han tackade och tillade att han nog inte var så brydd i dagen i all dess kommersialism. Men grattis ändå pappa, vet ju att du läser. Och grattis alla pappor överlag.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

6 reaktioner till “fars dag”

 1. Jag blev så glad då jag läste att du uppmärksammat mig i din blogg på farsdagen. Citatet av Gandhi, som jag genom ditt inlägg blir påmind om, är så underbart träffande om vad som händer då någon upplevs som ett hot mot den rådande maktstrukturen. Den som bestämmer vad man får tycka och inte tycka, vad som är rätt och vad som är fel. Ibland känns ankdammen ganska liten och trång i detta avseende.

  Men låt oss nu efteråt med facit i handen se hur väl Gandhis ord passar in på debatten om Ding Dong och ditt blogginlägg.

  ”First they ignore you”

  Denna metod fungerade inte länge i detta fall då besöken till din blogg och ditt inlägg ökade explosionsartat. Nu blev det uppenbart för vissa att andra åtgärder måste tillgripas.

  ”Then they laugh at you”

  Nu försökte man förlöjliga dig och alla andra som tyckte som du. Ni beskrevs som tråkiga feminister som inte förstår sig på varken humor eller ironi. För att ge kraft åt förlöjligandet spelade public service företaget, Yle, in en video som man kallade Feministvisan och publicerades på Yles hemsida. I videon medverkade anställda på Yle (!), som gjorde sitt bästa för att förlöjliga och håna er. Om man lyckas framställa någon som en löjlig figur så är risken inte så stor att någon skall lyssna. Taktiken här var helt enligt Gandhis beskrivning.

  ”Then they fight you”

  Invektiv och förolämpningar mot dig började hagla allt tätare. I Radio Xtrems direktsändning var reportern så vulgär så att jag drar mig för att återge hans ord i detalj men det handlade om kaktusar och ditt underliv. Någon dag efter händelsen meddelade ledningen för kanalen offentligt att man inte kunde finna något personligt kränkande i inslaget! Mycket anmärkningsvärt och vi var nog många som häpnade och undrade vad som är personligen kränkande om inte detta.

  ”Then you win”

  Till slut blev trycket för stort och allt fler började fråga sig vilket budskap som Ding Dong i realiteten förmedlade? Också i Sverige började debatten uppmärksammas allt mer. En reträtt blev nödvändig och då hittade någon på att införa en lesbisk kyss i slutscenen. Man ville därmed vända bort fokus från kritiken om en unken kvinnosyn och fokusera på HBQT-frågor i stället. Framför allt tyckte sig de ansvariga ha funnit en väg att retirera i sak utan att förlora ansiktet, vilket är viktigt i ankdammen.

  Vår public service radio fick se sig föranledd att anlita en jämställdhetskonsult när stormen bedarrat. Något resultat av konsultens arbete har inte rapporterats. Inte heller har du fått någon offentlig ursäkt från svenska Yle även om radiolyssnarna fått en kollektiv ursäkt för inslaget i Xtrem.

  Till slut, Linnea, så stämmer Gandhis ord mycket väl även här. Och även om man kanske kan säga att du vann så vet jag att du är mest glad över att jämställdhetsfrågorna nog trots allt tog ett litet steg framåt.

  Är det egentligen inte rätt fantastiskt efter allt som du tvingats gå igenom? Så därför vill jag bara, som jag brukar, säga: Heja Linnea! 🙂

  Pappa Peter

  1. Heja pappa! Har för en gångs skull inget att tillägga angående dinddongeriet. Kan bara skriva under din sammanfattning, den överensstämmer med min! Måste väl försöka tänka på den som en liten seger. Går lättare med påminnelser. Tack! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s