knäckepizza med djävulssylt, getost & pumpakärnor m.m.

Ganska nyligen berättade sambon att han hört att det är gott att göra pizza på knäckebröd, och jag tyckte direkt att det lät som en strålande idé. Vi testade, och sen dess har vi ätit denna maträtt många gånger. Den är både snabb- och lättlagad (har två dagar t.o.m. slängt ihop en halva under lunchrasten), plus att den har hittills alltid varit supergod. Knäckebrödspizza smakar ju inte pizza så som vi är vana förstås, den är precis som en skulle gissa knaprigare och skarpare, även om knäckebrödet mjuknar lite i ugnen. Antar att den saken beror på att brödet suger i sig av vätskan i tomatsåsen. Liksom med vanlig pizza så går det förstås att göra ändlösa varianter, men här är gårdagens —

20140822_00120140822_002

En börjar såklart med att breda ut tomatpuré på knäckebröd. Om ni gör ett tjockare täcke med tomatsås blir pizzorna blötare och mjukare, men jag är inne på det här med knaprighet för stunden så jag håller täcket tunt och använder dubbelkoncentrerad tomatpuré för att ändå få tillräckligt med tomatsmak.

20140822_00320140822_004

Jag inspekterade kylskåpet och fann änglavita ostar, himla goda.

20140822_005

Chèvre och feta, den förstnämnda i skivor och den andra i smulor. Hade bara en liten bit getost som vi delade på, vilken tyvärr bara räckte till tre skivor per pizza. Helst vill jag ha massor massor massor men lite chèvre är bättre än ingen alls.

20140822_006

Min mor har gjort djävulssylt och vi slukar den i rasande fart. Butiksvarianter finns också, i Vasa har jag hittat en på centrum-Citymarket i hyllan där de asiatiska såserna står.

20140822_007

Här har jag klickat rejäla syltklickar på getostskivorna, samt mindre klickar runtomkring. Sen har jag också klickat ungefär en halv tesked honung ovanpå sylten, det är absolut inte nödvändigt på något vis men om ni gillar sött så kan ni gärna testa, funkar finfint med getosten och djävulssylten. Rikligt med pumpakärnor har jag också strött över hela pizzan.

20140822_008

Här har jag pressat vitlök, strött på riven mozzarella, samt ringlat lite olivolja över pizzan. Sen var det bara att sätta in den i ugnen, har inga exakta siffror på detta men cirka 200°C i 8-10 minuter borde funka, eller helt enkelt tills osten har smält.

20140822_009

Klar att serveras, eller hur det brukar stå i kokböckerna. Råkar det sig så att ni har tillgång till färsk basilika eller ruccola så lämpar det sig ypperligt att strö över några sådana blad i detta skede. Men även utan så har smaklökarna en fest att se fram emot, jag lovar!

Nu har jag nästan lust att göra en idag igen. Känner mig något dreglig.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “knäckepizza med djävulssylt, getost & pumpakärnor m.m.”

  1. herregud vad snål jag blev. älskar sånt här – snabbt o gott! (hörde också att man lär kunna välta en burk creme fraiche i en burk inlagda rödbetor och så attackerar man rödbetsburken med en ilsken kniv och så, tadaa – har man rödbetssallad.)

    1. Testa testa! Så snabbfixat, hade tagit tio minuter att tillreda om jag inte fotat där emellan. Ibland tycker jag om att stå och kocka en lång stund och leva mig in i rollen som nån slags köksvarelse men sen äts ju oftast maten väldigt snabbt framför tv:n och det känns liksom alltid nån något snopen eftersmak där, även om maten blivit riktigt lyckad och god. För att inte tala om hur snopet det känns om den sen inte alls blir bra förstås, heh heh.

      Åh, har tyvärr en aversion mot rödbetor men jag vore nästan beredd på att ge dem/rödbetssallad en chans till för det där låter ju nog alldeles för skönt och lättlagat för att kunna motstå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s