subota u dubrovniku ¹

Som tidigare nämnt så har jag massor (och åter massor) av bilder att gå igenom och för att inte överanstränga mig så tänkte jag att jag tar en dag i taget, och för att inte åstadkomma evighetslånga inlägg så får jag visst nog också så lov att dela upp varje dag i kortare delar. Kan finnas risk för att det blir en del upprepningar av liknande bilder nu som då på det här sättet, men det får väl helt enkelt bara vara så då. ¯_(ツ)_/¯

20140712_001 20140712_002

Vi börjar alltså med lördagen (subota) i Dubrovnik, också känd som dag ett, och då gick planet ner för landning ungefär kring middag. Tyckte det var ganska mysigt att kika ner på bergsryggar och stundom små samhällen med krokiga vägar och snirkliga bäckar trasslade igenom dem. Flög nästan över gamla stan, och det är alltså vad som syns på den andra bilden. Hade tur med fönsterplats på flyget dit… och kallar det ”tur” eftersom vi hade otur med flyget överlag, även tillbakaresan, och har varit jävligt sur på pissdåliga Norwegian Air som vi nu flög med för första och (förmodligen) sista gången, men det känns idag väldigt dumt att klaga på saker som betalda men försvunna platsbokningar och felaktig information när det händer så ofantligt många gånger hemskare saker med andra plan här i världen. Kände själv som att magen föll ner i en lång, låg luftgrop då jag hörde om det nedskjutna Malaysian Airlines-planet. (Menar det inte på ett ordvitsigt sätt alls, utan bara ett bedrövligt. Det var den där fallande känslan som infann sig där.) Så ofattbart hemskt och skrämmande och tragiskt.

20140712_003 20140712_004

Efter att vi åkt buss in till stan och klivit av strax utanför portarna till den gamla stan och tillbringat viss tid med att stå där och se förbryllade ut, så fattade vi att vi fortfarande befann oss utanför muren som omringar den gamla delen, och då vi väl tog oss innanför denna så gick det ganska lätt att hitta rätt. Vi skulle upp för många trappor som flera gånger höll på att ta kål på oss, men ahh så trevligt det var då en väl kommit dit upp. Folk har fattat det här med grönska i den staden, huvudgatan består mest bara av sten och himmel men i de smala gatorna är det lummigt tack vare stora krukor på trappstegen och balkongerna.

20140712_005 20140712_006

Då vi checkat in i vår lilla enrumslägenhet tog vi en powernap eftersom vi stigit upp mitt i natten för att hinna till flyget, och som en lagom lätt start på turistandet bestämde vi oss för att åka i linbanan upp till berget Srđ, beläget bakom gamla stan och utrustat med bl.a. utkiksplats och cafée och, som vi sedan fick veta, ett krigsmuseum. På bilden ovanför är ön Lokrum, den åkte vi också ut till en annan dag, och nere till höger skymtas den gamla stadens hamn.

20140712_007

Ett stycke Jim (som roade sig med att ta bilder på mig med ett stort kors på huvudet/i bakgrunden, samt då jag fotade tistlar, spanade utsikt, et cetera).

20140712_008 20140712_009

Uppe på berget fanns stora insekter. Den första, som var en högljudd sak, var ungefär lika lång som en tändsticksask. (Antagligen en Ephippiger discoidalis, en slags vårtbitare.) Gräshoppan ett par centimetrar längre.

20140712_010

Där fanns också fina tistlar samt mängder av lavendel men jag glömde helt att ta bild på dem. Hela bergstoppen doftade av dem.

20140712_011

Från bergstoppen på 415 meter över havet var det förstås bra utsikt över den gamla stan.

20140712_012 20140712_013

Vi hittade gamla gamla trappor uppe på berget.

20140712_014

Samt nyare, eller åtminstone med nyare räcken.

20140712_015

Är blek och rosa. Blir extra mycket grisrosa då jag har varmt, tror det är mitt finskaste drag.

20140712_016

Solen höll så småningom på att gå ner, klockan var här halv nio.

20140712_017 20140712_018

Vi gick till restaurangen på berget och beställde varsin BBC, d.v.s. en milkshakeartad drink med smak av Bailey’s, banan, kokos, ananas och grädde. (Recept på Bailey’s Banana Colada hittas t.ex. här.) Det är antagligen därför jag ser så maniskt nöjd ut.

20140712_019 20140712_020

Sen åkte vi ner igen och det var alltså i en sån där orange låda vi åkte. Priset för linbanan tur och retur låg på 100 Kuna (cirka 13€), men det är också möjligt att köra bil eller vandra. Såg förresten en del getter halvvägs upp på berget. Kunde ha varit trevligt att vandra vägen ner i alla fall och få se dem på lite närmare håll, men vi var för trötta för att ens överväga den saken då vi köpte biljetter.

20140712_021

Här hade vi klivit av linbanan och promenerat ett kvarter ner till muren som vi skulle innanför. Fortsätter på insidan av den i nästa inlägg!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “subota u dubrovniku ¹”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s