adriatiska havets pärla

dubrovnikvykort

Om en vecka får jag semester och då åker vi till Dubrovnik i Kroatien och stannar där en handfull dagar, så jag har därför ägnat mig åt att researcha staden en aning och har lärt mig att historiska delar av den har legat på UNESCOs världsarvslista sen 1979, att den antika staden grundades redan på 300-talet f.Kr. och har nu för tiden ett invånarantal på ungefär 43 000, en siffra som var betydligt lägre än jag trodde den skulle vara men är ganska lättad över. Tänker att det är bara desto skönare för fötterna om stan är på den mindre sidan, rent av kan det bli en regelrätt semesterresa av det här. Dubrovnik är kanske mest känd för de upptill sex meter tjocka murarna som har omgett staden sedan 1400-talet och nu för tiden för att — förstås — ha agerat inspelningsort för en del scener i Game of Thrones, närmaste bestämt för det fiktiva King’s Landing. Är inte själv alltför intresserad av serien men har sett första säsongen och merparten av den fjärde så jag har m.a.o. följt med serien lagom lite för att vara tillräckligt distanserad till karaktärerna för att det inte ska störa mig speciellt mycket att de tycks dö kors och tvärs. Min sambo, å andra sidan, har följt med serien i sin helhet och även om det kan hända att detta är något han själv skulle förneka, så tror jag att serien kan ha haft viss inverkan på semesterortsmedgörligheten hos denna annars så värmeskygga person. I vanliga fall då jag har lagt fram idéer om att åka till subtropiska medelhavsklimat brukar han gå i strejk och baklås, så att vi nu dessutom åker till sådana breddgrader under den hetaste månaden kan liknas vid någon typ av mirakel.

Lord Byron kallade staden ”the pearl of the Adriatic” och ungefär hundra år senare sa George Bernard Shaw ”Those who seek paradise on Earth should come to Dubrovnik and find it” — känns som helt okej betyg. (Försöker förbereda mig på ett jämntjockt stim av medturister dock, kan bli ganska obekväm med sånt ibland, vi blir ju rätt jobbiga då vi är många på en plats.) Varken jag eller Jim har varit där förut och jag har hittills hittat två exkursioner som jag är mycket intresserad av (linbana upp till ett berg, båt ut till en ö), har någon tips på (andra) saker vi inte borde missa så mottages såna med tacksamhet!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

4 reaktioner till “adriatiska havets pärla”

  1. Åh så roligt med lite semester utomlands! Hört att Kroatien är ett jättevackert land, så ta med ordentligt med kamerarullar 😉

    1. Hehe jadå, det ska jag! Kanske bara elektroniska sådana den här gången men med myki plats på minneskortet. 🙂 Ser mycket fram emot lite miljöombyte! Och sen då vi kommer hem så kommer vi ju upp till Kakizasasas festn nån dag senare = blir bra det här!

  2. Inga specifika tips. Ganska många bra restauranger hittade vi. Ostarna, vinerna och oliverna är goda. Bäst bara att hänga innanför murarna och njuta av stämningen, speciellt senare på kvällen. Hoppas det inte blir för hett!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s