scribo, ergo sum (bloggarnas skväkande motto)

20140615_hej

Hejhej! Här har det varit tyst på sistone, tycker jag mer och mer bara kommer förbi för att blogga om något specifikt, eller snarare för att tvinga mig för att blogga om något specifikt och det går liksom inte att hitta på något om jag inte har ett ”ämne” (typ: throwbackthursday, blandband, fotografier), och sällan för några riktiga dagboksskriverier utan mission. Har förstås att göra med att jag är lat och oinspirerad och känner mig mer som en amöba än människa men också för att jag på något vis tappat något, inte lusten, men kanske rutinen. Det går lättare när jag har ett naturligt mönster jag kan följa.

Har många idéer men lite tid och inte riktigt ett överflöd vad det gäller ork heller. Har försökt börjat skriva en aning mer ordentligt, och då menar jag alltså ej blogg, men fortsättningsvis är det så att det är när jag inte har möjlighet att skriva som jag får flest idéer och känner det där suget, d.v.s. under arbetstid eller nattetid. Annat sätter sig också på tvären — fick häromdagen googla hur repliker egentligen ska plitas ner, något jag tänkt på flera gånger under de senaste åren men aldrig kollat upp. Sånt som var så självklart i grundskolan då uppsatser blev skrivna har på senare år blivit extremt dimmigt. Det visade sig att jag hade gjort helt rätt, så tydligen fanns kunskapen nånstans där i hjärnan ändå men det är märkligt hur många skrivregler som blivit diffusa och hur trevande jag rör mig mellan orden då jag försöker skriva riktigt — är inte så noggrann i bloggen men försöker hålla det relativt korrekt eftersom jag själv lätt blir distraherad av interpunktionsfel, stavfel och sånt då jag läser, men blir trots det ofta frustrerat förfärad över hur många konstigheter som slinker igenom här. Är överlag inte bra på satsbyggnad, jag svänger mycket fel väg och jag tror att en del av omsvängningarna kan ha att göra med min dialekt, men främst helt vanligt slarv förstås. Jag börjar meningar med ”och” och ”men” och ”fast” så gott som hela tiden. Sätter ”och” mellan ord i listor där det egentligen borde ha varit kommatecken, ha ha. Brukar också göra en del meningar omöjligt långa men känner mig så sliten där, jag föredrar långa meningar framför korta och ofta är det också just för långa meningar som jag brukar få kritik för, det och för många parenteser. (Skyldig!) Tänker ändå inte jättemycket på de här sakerna, trots att de finns nånstans i bakhuvudet hela tiden. Vet inte om jag tycker om eller inte tycker om att de alltid lurar där. Det vore okej om det kom sig helt naturligt att jag följde reglerna och hade dem helt på klart, men så är ju inte riktigt fallet då precis. Önskar jag vore bättre på att bara skriva istället för att, ehe, skriva om att skriva t.ex…. gud, idiotin alltså.

Tittade på The Wolf of Wall Street igår och för mig som har problem att orka igenom vanliga filmer på normala längder så var denna tretimmarsbaddare en utmaning. Pausade mitt i och chockerades över att vi ännu inte kommit längre, tappade intresset mot slutet men kom igenom den utan att det blev alltför plågsamt. Inte min favorit-Scorcese hittills men likväl underhållande på ett avsiktligt ytligt sätt, fast knappast en som jag kommer ha lust att se flera gånger. På tal om långa filmer, under barndomen såg jag Schindler’s List (195 minuter) och Dances with Wolves (181 minuter) oräkneliga gånger eftersom vi hade dem på video (och jag var en slacker redan då), helt utan problem. Förstår inte vad som hände. Nu tycker jag att ett serie-avsnitt på över 45 minuter ofta är att ta i.

Samma sak gäller böcker också, det känns ofta motigt att välja en bok med alltför många sidor. Jag lyssnar (fortfarande) nästan alltid på en ljudbok på jobbet men ofta vill jag välja den kortare boken framför den längre även om den längre kanske i övrigt intresserar mig mer, men jag jobbar på att komma ifrån det. Nu just håller jag på med Lev Grossmans The Magicians som är en fyrahundrasidig del ett av en trilogi, vilken naturligtvis fångade mitt intresse för att den beskrivits som både ”Harry Potter för vuxna” samt ibland med fortsättningen ”möter The Secret History”. Förstår varifrån båda jämförelserna kommer men tänker också att det är nästan lite elakt att hajpa den så, det bäddar ju för jämförelser där topparna är svåra att leva upp till. Hade förstås förhoppningar om HPs supermagiska känsla och TSHs litterära skönhet samt bägges detaljrikedom, men med såna förväntningar skulle nog vilken bok som helst kännas tämligen futtig i jämförelse. TM känns något förhastad i många scener men jag är ändå tillräckligt intresserad för att också lyssna på den här hemma och inte bara på kontoret, något jag sällan har gjort innan med tidigare ljudböcker. Nåjo, ska försöka komma ihåg att återkomma till den då jag kommit igenom den.

Har snubblat över ett par diskussioner vad det gäller YA-litteratur på sistone och en del menar att det säger något om samhället och den allmänna bildningen att YA-litteraturen är den som säljer mest och inte bara inom den gruppen som verkligen är ”young adults”. Är förresten själv lite förbryllad över själva benämningen, tycker ofta att de böcker som klassas som YA mer känns som att målgruppen vore tonåringar och inte unga vuxna. Inget fel med det, lyssnar själv på en del YA och även om jag inte gjorde det så vore det förstås ändå inget fel med det, tycker att en del är helt sjukt bra och att en del av de sjukt bra sträcker sig över alla åldersorienterade målgrupper (Tell the Wolves I’m Home av Carol Rifka Brunt ett strålande exempel), medan en annan del inte nödvändigtvis är dåliga-dåliga men har t.ex. en viss ton eller ett visst förhållningssätt eller ett visst språk eller ett visst ämne o.s.v. som gör att de ibland kan kännas ganska pinsamma att läsa/lyssna på, men ändå gör jag det för att de levererar helt okej underhållning. (*harkel*Hex Hall-trilogin*harkel*) Och jag tänker att det är väl kanske det som är själva nyckelordet här också, underhållning. Många läser inte böcker för att varken ”bilda sig” eller för att beröras av skrivkonsten eller vilka accepterade värdiga ändamål det nu än kan tänkas finnas inom litteraturupplevandet, utan helt enkelt bara för underhållningens skull, för en dos verklighetflykt som inte suger. Det finns ju flera perspektiv att bedöma och uppskatta en bok ur. Kan bli ganska trött på såna där inställningar att ”YA-litteraturens spridning säger något om vår kollektiva utvecklingsnivå”, mest för att jag känner mig träffad från alla håll och kanter. Känner mig generat skyldig för att jag själv ofta känner mig dragen till en del ”skräplitteratur”, samtidigt som en del av mig sätter sig i försvarsposition p.g.a. denna fullträff. Känner mig också generat skyldig för att jag känner igen det där tankesättet i mig själv, tendensen att tycka att det är något mindervärdigt i att endast läsa ”skräplitteratur”, samtidigt som jag avskyr sånt kultursnobberi. Avskyr! Ändå så är en av mina mardrömmar att nångång i tiden lyckas skriva och publicera en bok som sedan blir bedömd som dålig och simpel och pinsam. Ja, som ni märker har jag har en del att jobba på. Skitfånigt att min egen störande smygsnobbighet också saboterar för mig själv, meeeeen det är väl å andra sidan helt och hållet vad jag förtjänar. Ställer mig fortfarande i djup bugning för de som skapar (vad de än skapar) och vågar visa. Tänker att det måste kräva endera jäkligt mycket mod, jäkligt mycket skitsamma-attityd eller kanske rent av en viss dos sund knäpphet eller kanske en kombination av två eller alla tre av de dragen, och fan om inte alla de beståndsdelarna ändå är att beundra.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

10 reaktioner till “scribo, ergo sum (bloggarnas skväkande motto)”

 1. Ja, kultursnobberi är så inskränkt – och fånigt! Jag är ett stort fan av YA så det är mycket som stör mig med i den där diskussionen. YA är inte en genre – det är en målgrupp. Det handlar om marknadsföring. Just Tell the Wolves har faktiskt marknadsförts som vuxenbok men det är ju alldeles tydligt att den passar i båda kategorierna. Det finns många sådana exempel. För det mesta kommer folks YA-fördomar fram sådär försiktigt som ”det här var bra för att vara en ungdomsroman” men jag läste nyligen en artikel som var direkt hatisk (typ ”vuxna borde skämmas för att läsa YA”) och det här svaret på den artikeln, av en YA-författare, är både underhållande och läsvärt: http://www.nerve.com/books/a-young-adult-authors-fantastic-crusade-to-defend-literatures-most-maligned-genre

  Förresten, dina sista rader där – håller fullständigt med! Så mycket beundran! Alldeles oavsett huruvuda slutprodukten tilltalar mig eller inte.

  1. Haha, det där svaret är ju GULD, tack för länken! Hade stött på samma YA-shaming-text jag med men inte orkat läsa igenom hela, bara skummat. Har fortfarande inte orkat, blir bara för trött varje gång jag försöker.

   Mejkar sens det där om Tell the Wolves I’m Home! Har själv aldrig fattat riktigt vad det är som gör en bok till YA ”på riktigt” — ofta känns det ju som att de böcker vars huvudpersoner befinner sig i tonåren/tidiga tjugoårsåldern automatiskt sorteras in i den högen och att det därmed blir något smått skämmigt över de alstren. (Tycker de med kultursnobbiga tendenser, då.) Ganska lätt att göra en jämförelse där mellan tjejer som läser YA och tjejer som t.ex. går på One Direction-konsert och hur de behandlas och vilken inverkan dessa tjejers uppskattning i sin tur har på allmänhetens syn på verken/artisterna/genren/etc etc…

   För ett par år sen hängde jag en del på ett forum och där hände det sig ofta att folk hackade på The Catcher in the Rye, bara för att ”den var så tonårig”. Men att de ”gillade den förut och kunde relatera till Holden när de själva var tonåringar men nu är han ju bara för omogen”, o.dyl. Som att en bok slutar vara bra bara för att ens ego-i-nuet inte längre kan relatera till huvudkaraktären? Och som att folk bara GLÖMMER hur det var att vara angstig tonåring, eller snarare: VILL så innerligt FÖRTRÄNGA att de själva varit ”typically teenagy” för att det bara är SÅ mindervärdigt nu när de fått lite ~perspektiv~ till det? Yikes. Blir fortfarande så väldigt irriterad på nånting i det där, men så har jag å andra sidan alltid haft en svag punkt för TCitR också, och har det alltså ännu fast jag idag är minst femton år äldre än jag var första gången jag läste den. Äsch. Tonårigt av mig. 😦 Heheh.

 2. Alltså jag känner mig också mest som en amöba hela tiden, månne det är smittsamt? Skönt att inte vara den enda i alla fall 😀 Ber om ursäkt för alla amöba-aktiga kommentarer!

  Har tänkt på det där när det gäller fantasy och scifi också, nästan allt som faller inom genren tycks automatiskt bli lite pinsamt och vara tänkt endast för riktiga nördar (om det inte är typ Harry Potter) fast det finns fantasy av alla sorter, medan tex. deckare anses okej för vem som helst att läsa fast de flesta säkert skulle klassa det som underhållning snarare än finlitteratur också, orättvist. (Men sen samtidigt tycker jag ju själv att tex. harlekinböcker är skräp, hjälp!)

  Men nä, huvudsaken borde väl vara att folk alls läser, var och en får väl välja böcker enligt eget tycke, fast nog vet jag samtidigt att jag inte lika gärna skyltar med att jag läser en fantasy eller YA-bok jämfört med en ”vanlig” sådan. Brukade vara livrädd för att träffa på någon bekant i bibban på högstadiet och gymnasiet så att ingen skulle se alla barn- och ungdomsböcker som jag smugglade hem, känns lite tråkigt att det skulle vara så pinsamt att inte vilja läsa bara vuxenböcker.

  1. Inte alls en amöbig kommentar ju, gillar den! Och även om den vore mera amöbaesque så tror jag det är safe to say att jag inte skulle reagera på den saken nämnvärt utan snarare bara tycka att den var fullkomligt normal och antagligen någon jag själv hade kunna skriva, ha ha.

   Ja, det är sant! Det ligger nog ett fulkulturstäcke över även fantasy och scifi, och håller också med angående deckare. Får jag med intrycket av att det inte är direkt fult men inte riktigt fint heller, men nog mer accepterat än andra genrer… ungefär som att det är Den Vanliga Människan som läser sånt — det är sådana böcker vi ser kompislistan på FB läsa mellan alla statusuppdateringar om hemrenoveringar, bullabakning, finaste ungarna, härligaste vännerna, bästaste partnern, et.c. et.c. och det är då ganska medelsvensson (eller vad än den finländska motsvarigheten heter, hehe) och inte direkt något för de ~Stora Tänkarna~… Vilket ju är ganska knäppt egentligen för deckare måste väl typ vara smarta och sluga för att de ska funka? Har t.ex. nyss lyssnat på Gillian Flynns Dark Places och den var definitivt ingen ”simpel” bok på det viset. Fick tvärtom igen intrycket att Flynn är en osedvanligt klipsk person, tänkte samma sak då jag hörslade Gone Girl också.

   Haha aw kan så relatera till den där skamnojan! Har samma känsla jag med ibland då jag väljer böcker och antecknar på Goodreads att det eehhh det här är ju nog ganska pinsamt men jag brukar bestämma att jag inte bryr mig och det konstiga är att det funkar. Det hade det nog INTE gjort under högstadietider och kring den åldern. Men så säger det ju ändå mer om folk som eventuellt dömer mig för att jag lyssnar på en fånig bok nu som då än det säger om mig, annat än att jag är helt okej med att vara fånig ibland eller rent av ofta då. 😉 Skönt att åtminstone vissa nojor går att växa ifrån.

 3. Haha, nåmen bra! Hade hemsk jetlag när jag skrev den så kände mig definitivt som en amöba i alla fall, men tur om det inte märktes. Blir eventuellt lite nojig för att dina texter brukar kännas så välformulerade också, men får väl skylla på att jag är yngre och dummare i så fall 😉 Glömde förresten bort att skriva att jag känner igen mig helt för bra på det här med att hellre välja kortare böcker nuförtiden, älskade tegelstenar förut men nu tänker jag bara att det blir jobbigt och de tar för lång tid att läsa, helt dumt egentligen. Men kanske det är nån slags fas?

  Ja just precis så! Inte pinsamt men inte heller så att det kunde uppfattas som skrytsamt att facebooka om sitt deckarläsande. Gillian Flynn finns på min läslista också, har lyssnat litegrann på Gone Girl och nog verkar hon smart alltid!

  Mm ja, som tur blir det nog bättre med åldern! Tänker också att de som följer ens blogg eller på Goodreads kanske inte är såna som direkt dömer ut en på grund av bokval, men på Facebook skulle jag nog inte ha lust att lägga ut vad jag läser alls, på nåt sätt känns det för personligt. Instagram är lite på gränsen, men har bestämt mig för att försöka vara lite mindre nojig där. Men ja absolut! Alla coola människor är de som vågar vara lite fåniga ^_^

  1. Tss haha nå inte, brukar faktiskt tänka precis samma då folk (dig inklusive) kommenterar att de lyckas fånga och förmedla så tydligt medan jag själv mest bara svamlar på och fyller i en massa ”alltså liksom” och ”typ ungefär” och tillhörande omskrivningar.

   Jag har det faktiskt inställt så att Goodreads postar till FB vad jag har läst ut, vet inte riktigt varför för jag är inte ens aktiv på fejjan i övrigt så mina GR-statusar är ganska exakt det enda som händer där, och jag slits liksom mellan nån slags ångest över 1) att folk ser vilka fjantiga böcker jag läser, och 2) att uppdateringarna i helhet ska framstå som något slags ”skryt” över hur mycket jag ”läser” (lyssnar på under arbetstid — tror förresten att sättet som jag upplever böcker måste vara bland de fulaste, haha, på tal om sånt). Äh, jag vet inte. Har funderat på att ta bort det automatiska postandet men tänker också att det är bra att härdas lite för obekvämligheter, hehe, plus att ibland kommenterar folk och det är kul att kunna prata om lite böcker ibland.

   Hoppas du tagit många minnes- och kamerabilds på din resa! Vill gärna se och läsa! 😉

   1. Nu har jag helt försummat att läsa din blogg eller svara på kommentarer igen, ajaj!

    Jag skulle aldrig våga posta alla böcker jag läser på Facebook, haha! Fast säkert bra som obekvämlighetsövning 😀

    Va roligt att höra! Fotade några rullar på resan nog men har inget framkallat ännu och har lite tappat lusten att blogga för tillfället så det får kanske vänta tills senare i höst. Men dina bilder från Dubrovnik ser helt fantastiska ut, får riktigt lust att resa dit någon gång! Kanske till våren om det är svalare där då?

    1. Nåmen jag har något att vänta på då bara, plus att analoga bilder är nog alltid speciella. Liksom mer genuina, eller vad ska jag säga? Hade bara med digitalkamera på Dubrovnikresan och det känns lite tråkigt. Förstås behändigt och förmånligt men, tja. Men tack! 🙂 Vårvädret i Dubrovnik lär vara fint, hittade lite medeltemperaturer och sånt på http://www.holiday-weather.com/dubrovnik/averages/ — ortsborna sa att vintern däremot är jobbig och hemsk, inte för att det blir särskilt låga temperaturer men för att de har massor med regn och Bora-nordanvinden som viner igenom stan och förstör alla paraplyer, hehe. Men i övrigt tror jag att det kunde vara riktigt trevligt att åka dit då det inte är turisthögsäsong, så länge det inte är för nära inpå vinterns oväder. Och Norwegian Air flyger ju billigt från Hesa. 😉 MEN OBS skit i det det står på biljetterna att check-in inte är nödvändigt. Det är det. I synnerhet på tillbakaresan. (Argh.)

     1. Hoppas det blivit några bilder bara : D Jag orkar nästan aldrig släpa med min digikamera nuförtiden om jag inte ska fota nåt speciellt, tycker den känns så stor och otymplig, men å andra sidan tenderar bilderna inte att försvinna nånstans heller…

      Tack! Kanske maj eller september kunde vara fint, blir alltid så slö och orkeslös då det är riktigt varmt så det känns som man inte orkar se allt sen ändå, speciellt med alla turister. Fast deras vinter låter för all del inte så trevlig! Va synd att ni hade otur med flyget, har åkt med Norwegian till England flera gånger och inte haft några problem :/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s