igår på kvällsäppelkvisten

20140531_apel_00420140531_apel_005

Äppelträden står i blom och de bakom mammas och pappas hus var magnifika i år igen. Jag var där igår och kunde inte heller detta år motstå att ta massor med bilder på dem, och passade också på att ta ett par smygbilder på syster Charlotta.

20140531_apel_00120140531_apel_00220140531_apel_003

Nytt för årets äppelblomsterfotografier är att min systemkamera kan ta kvadratiska bilder på momangen så jag testade denna funktion, men jag är något ovan och jag märker att kompositionerna lätt hamnar lite för långt åt ena sidan eller den andra, oftast aningen för långt åt höger. 1:1-formatet kräver också att jag fotograferar via skärmens live view, även det något jag inte är van med då det gäller DSLR och knappt har använt alls förut. Kvadrater tycks vara kinkigare än rektanglar. Jag beskär sällan mina bilder i efterhand, men det borde jag kanske ha gjort här. Börjar bli mer och mer förtjust i mitt relativt nya 40mm pancake-objektiv med maxbländare på 2.8, det har förstås alltid haft uppenbara fördelar så som att det är praktiskt platt till storleken samt inte kräver att jag backar fullt lika mycket för att ta en bild som 50mm-objektivet gjorde, men utöver det så jag varit lite tveksam till skärpedjupet vilket har känts tämligen ytligt i jämförelse med gamla objektivets maxbländare på 1.8. Nu har jag blivit mer förtjust i den, den känns mer retro, mer analog — antagligen bara för att jag har ett par gamla kameror med bländare på ungefär samma mått, men likväl är det något jag gillar och gillar att påminnas om. Ja, det skulle måhända inte vara helt oskäligt att variera inställningarna på bländaren nu som då och inte alltid bara öppna den maximalt, ähum.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s