sånt jussi halla-aho tycker

jussihalla-aho
Jussi Halla-aho. Denna bild hatar han så mycket att han valde att bojkotta tidningen Aamulehti som publicerat den. Själv tänkte jag förstås att om Halla-aho hatar den, så måste den vara bra. För han verkar generellt sett gilla det som jag tycker är den totala motsatsen till gillbart, och vice versa. Så ursäkta nu Halla-aho, men jag är inte enig. Jag tror bestämt att det här är en jättebra bild!

I skrivande stund är 99,2% av rösterna i EU-valet räknade här i Finland och även här blåser högervindarna friska, liksom i många andra länder i Europa. Hur oroväckande och illamåendeframkallande det är har jag inte ord för, klarar knappt av att tänka på det. Här i landet har t.ex. en person vid namn Jussi Halla-aho (Sannf.) plockat hem äckligt många röster, faktiskt nästflest. Han blev för ett par år tillbaka dömd för brott mot trosfriden och hets mot folkgrupp efter hätska uttalanden i sin blogg, men det tycker tydligen inte en stor drös av det finska folket att är något hinder för att ge honom deras röster. Men så, mer specifikt då, vad står denna sannfinländare för? Vad tycker han om olika saker? Vi kollar!

Om invandrare:

  “Robbing bystanders and living parasitically on tax money is a national, perhaps even genetical special trait of the Somalis.”
  “An Afro who gets dragged into Helsinki from an African savannah pollutes no less with his conspicuous consumption than an ethnic Finn. He will probably pollute more because moving from the stone age directly into the modern world deprives him of ecological conscience typical of a western human being.”

Om kvinnor, vänster- och gröna förbundet och invandring/invandrare igen:

  “Thus, when rapes will in any case increase in number, I wholeheartedly wish that these predators who pick their victims at random will target these Green-Leftist politicians rather than actual female humans. They will only learn a lesson when multiculturalism bites them in the ass. I will say honest and direct, if an immigrant rapes Rosa Meriläinen, it will only make me happy. I’m willing to say this anytime, anywhere. I think it is morally right, because people like Rosa Meriläinen are the reason for rapists coming into Finland.”

Om andra sexualiteter utöver heterosexualitet och om våld:

  “Regarding the faggot at Tehtaanpuisto park I briefly considered getting my gun from the upstairs and shooting him in the head. Would the gratification from it exceed the annoyance of serving time in jail? Violence is these days a very undervalued method of solving problems.”

Om socialdemokrater:

  “It is hard for me to think about a lower reptile in the universe than a Scandinavian social democrat. The most slimy subspecies of this reptile is the Swedish social democrat.”

Om vänstern och om våld:

  “I am of the same opinion exactly. What does a fish do? It swims. How is a fish prevented from swimming? By killing it. What does a left-wing hooligan do? Throws stones. How is a left-wing hooligan prevented from throwing stones?”

Om t.ex. handikappade människor, sjukpensionerade människor, utslagna människor:

  “The only measurable and therefore undebatably existing human value is the instrumental value of an individual. There can be a justified hierarchy of individuals based on how much the removal of their talents or skills would weaken the community.”

Men jo jo. Ge era röster åt honom bara.

Alla citat hämtade från truefinns.tumblr.com.

Tillägg: Om du inte anger en giltig epostadress så kommer jag inte släppa igenom din kommentar. Detta är inte heller rätt plats att uttrycka fientliga/kritiska åsikter angående utsatta minoritetsgrupper — de som hittas i själva inlägget räcker definitivt till.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

35 reaktioner till “sånt jussi halla-aho tycker”

 1. Åh herregud, det är ju till och med värre än i Sverige. Här vågar inga etablerade partier säga sådana saker. Förmodligen inte för att de inte har sådana åsikter utan för att det än så länge inte anses okej.

  1. Det är för jävligt! Förstår mig inte på folk som sätter sina röster på såna där inhumana åsikter. Jag har ofta känslan av att vi har lite lägre politisk medvetenhet här i Finland jämfört med i Sverige och/eller så är vi kanske urdåliga på att ta itu med saker, jag vet inte, men NÅGOT måste vi fan vara underutvecklade i för fy helvete så mycket skit som slinker igenom. Inget av det som står ovanför är acceptabelt. Knappt för en privatperson och definitivt inte för en, eh, ”politiker”.

   Hörde att SD jublade då franska Front National kammade hem 25%. Oops your true colors are showing. 😐

 2. Alltså jag förstår inte 😦 Har läst den där tumblr-bloggen nån gång tidigare, men det blir nog 10 gånger äckligare av att veta att folk faktiskt röstar på honom, hur kan man ens säga såna där saker offentligt?

  1. Jamen visst, jag visste ju att det fanns en del hemska personer här i landet men att de skulle vara SÅ många hade jag inte en blekaste aning om. Groteskt. Och hur resonerar de egentligen då de läser såna där uttalanden Halla-aho kommer med och ändå röstar på honom — känns det tryggt, va? Liksom vänta tills de själva hamnar i nån situation så att de/någon nära till dem förlorar sitt privilegium så får vi se hur kul de skulle tycka att det var om H-a och hans gelikar besatt makten.

  1. Förståeligt! Sakerna han sagt är så vedervärdiga att det känns helt overkligt att nån säger sånt. OCH BLIR SEN INRÖSTAD I EU-PARLAMENTET VAD I HELVETE.

 3. Jag såg samma tumblr-hemsida igår och man tror ju inte att man läser rätt! Jag kan inte förstå att det finns folk (och uppenbarligen så MÅNGA!) som faktiskt röstar på honom och hans parti. Det är förjävla hemskt.

  Tittar man på hela Europa blir man ännu räddare. Gyllene gryning, Front National, Dansk Folkeparti, Sverigedemokraterna, och så Sannfinnländarna… Alla dessa partier (med flera!) har ökat i popularitet. Vad händer, är folk helt från vettet?! Kan Europa inte sin historia?

  1. Ja säg det, det verkar inte så! Och jag trodde verkligen inte mina ögon då jag såg hur många röster Halla-aho plockade in, det är hutlöst och förkastligt och fan bedrövligt. Äckligt också att tänka att i EU-parlamentet kommer han sen möta en hop med likasinnade. Hoppas den här högertendensen vänder snarast möjligast, i hela Europa. Nyheter24 sammanställde en lista på ”16 vidriga åsikter som Europa röstade på och du borde känna till” – http://nyheter24.se/maktkamp24/769527-16-vidriga-asikter-som-europa-rostade-pa-och-du-borde-kanna-till , fy helvete.

 4. I do not agree with him. But i will fight for hes freedom to say it!

  Det är detta med yttrandefrihet. Han säger och skriver det han tycker. Kanske inte rätt eller fel. Men en åsikt.
  Den måste även vi respektera. Vi behöver inte lyssna om vi ej vill. Så länge han inte gör en fluga förnär så ser jag inga problem med att han skriver detta. Så länge han inte tar till våld.

  Sedan om folk vill rösta på honom så skall de få göra det för vi lever i ett demokratiskt land.
  Istället för att hacka på honom. Så borde vi kanske vända oss till människorna som lyssnar på honom.
  Varför vänder de sig till honom? Rädsla? en känsla av att inte kanske ingen lyssnar till dem?

  Genom historien när det går ekonomiskt dåligt så har folk letat efter någon att demonisera. Han går rakt ut och säger att här är Demonerna! Lyssna på mig och jag skall laga det som är sönder.
  el? Ja. Men han har rätten att så säga det.

  Och historen har en tendens att upprepas. Hopeligen har vi kommit så långt i utveckligen av samhället att vi ej upprepar historien allt för mycket.

  1. Jag är för demokratisk frihet och allt det men jag har inget intresse av att blunda för rasism, nazism, misogyni, homofobi, ableism et.c.

   Har tänkt på den där tendensen att hitta syndbockar då det går sämre jag med. Beklagligt.

  2. Jag håller med dig om att han har rätt att uttrycka sin åsikt och jag kan acceptera att han har en åsikt, så där i princip, men jag kan inte acceptera hatprat och rasism, att han vill trycka ner och förgöra vissa människor. Jag tycker det är väldigt tudelat det där med att försvara yttrandefriheten med tänder och klor. Varför är det värdefullare att någon att säga sina tankar högt än att respektera sin medmänniskor? Det är förstås svårt att definiera en gräns eller regler och så ska det säkert vara. Men i vilket fall som helst, så tycker jag att det finns mänskliga rättigheter såsom en persons integritet som går före rättigheten att få säga vad som helst (ofta kränkande) om vem som helst.

   Du har en poäng med att man kanske hellre borde vända sig till de som lyssnar på honom.

   1. Tack Maggie för den här kommentaren! Själv hade jag lite problem med orken att leta reda på orden.

    Tycker också att mer upprörande än att han har dessa åsikter är att han tycks få stöd for dem, och därför var ju också detta inlägg främst riktat åt de cirka 80000 väljarna som lade sin röst på honom. Trodde det framgick ganska klart och tydligt men nu då jag läste Myrons kommentar igen så inser jag att så kanske inte är fallet. Så jag passar nu bara på att inflika den saken här istället då jag missade det i chansen jag hade innan.

 5. Det är helt ofattbart att en människa kan stå för så här vidriga åsikter, och gå ut med dem helt offentligt. Men det är ännu mer ofattbart att det faktiskt finns så otroligt många i vårt land som understöder honom. Huuuu.

  1. Det är just det som förfärar mig mest. Jag hade läst de här citaten m.fl. innan valet och kunde inte föreställa mig att sån hatpropaganda skulle locka så många röster. Knäckande.

 6. Var finns hans medkänsla? Tyckte jag t.o.m. hörde att Timo Soini (Sannf.) funderat på att utesluta honom ur partiet? Vart håller det finska folket på att ta vägen? Man vill ju vara stolt över att kalla sig finländare :/

 7. I desperation vänder sig folk till den som erbjuder en lösning, hur galen den än må vara. Det har ju hänt förr. Men jo, det är hemskt hur hat blivit så populärt.

 8. Håller med i mycket, men är mycket osäker huruvida man kan beskriva Sannf. som ett högerparti?
  Klart är att de är främlingsfientliga och konservativa, men tyckte när jag försökte läsa deras partibeskrivning att de närmast har en mitten-vänterorientering (så länge man är finskspråkig). Skulle dessutom tro att de plockat stor del av sina röster från framgångstörstande socialdemokrater.
  Tror (hoppas) sedan att de flesta som röstat på Halla-aho gjort det utan desto noggrannare undersökningar i hans uttalanden utan endast känner igen namnet samt ser partitillhörigheten. Förutom som inspirationskälla till enstaka hatbrott ser jag heller inte honom som ett större hot. Värre är det då med Terho, Soini m.fl. som gör en Marine Le Pen och just och just håller tillbaks extremisterna tillräckligt för att svänga opinionen och på sikt legitimisera partiets linje.

 9. Syyllistyt johdannossa asiavirheeseen, jota voitaisiin pitää jopa kunnianluokkauksena. Jussi Halla-ahoa *EI* ole *TUOMITTU* rikosnimikkeestä ”kiihotus kansanryhmää kohtaan”, ainoastaan rikosnimikkeestä ”uskonrauhan rikkominen”. On totta että Halla-aho oli *SYYTETTYNÄ* molemmista rikosnimikkeistä, mutta ensimmäisen osalta syyte hylättiin. Asiasta enemmän täällä:

  http://www.halla-aho.com/scripta/tuomiosta_ja_reaktioista.html

  Syytteiden perusteluina toiminut blogikirjoitus löytyy täältä:

  http://www.halla-aho.com/scripta/muutama_taky_illmanin_mikalle.html

  Lähdeviittauksista puheenollen…jos kerran siteeraat Halla-ahoa, miksi et käytä lähteenä (linkkien kera) alkuperäisiä Halla-ahon kirjoituksia? Oletko vain laiska, vai sopivatko asiayhteydestä irrotetut ja ontuvasti käännetyt sitaatit paremmin agendaasi?

  Demokraattisessa Suomessa saa jokainen olla Jussi Halla-ahosta mitä mieltä tahansa. Eri mieltä oleminen kuitenkaan ei ole perustelu journalistiselle laiskuudelle ja älyllisesti epärehelliselle panettelulle.

  1. Jasså ja, tack för klargörandet.

   Det är sant att jag gärna kunde ha länkat direkt till källan, men nu vill jag poängtera att jag är en privatperson som gjort ett inlägg i min personliga blogg och den har förstås inga skyldigheter till att uppfylla journalistiska kriterier så som exakta källhänvisningar och inte heller hör det till min uppgift att leta reda på dem — den engelskspråkiga truefinns.tumblr.com-sidan räckte gott och väl för mig för detta forum. Annat vore det förstås om citaten skulle visa sig vara falska. Utöver det så låter jag spekulationen i varför jag gjort si och inte så fortsätta om den så behagar, jag ser inget behov av att varken försvara eller förklara mig. Eller kanske jag bara är lat, vem vet.

   1. On totta, yksityishenkilönä/bloggaajana et ole velvollinen noudattamaan hyvän journalismin ohjeita esim. lähdeviittausten suhteen. Sen sijaan vastuuvelvollisuus kunnianluokkauksen suhteen koskee sinua – olit sitten bloggaaja, jouralisti tai mikä hyvänsä. Jos väität, että ihminen on tuomittu rikoksesta, josta häntä ei todellisuudessa ole tuomittu, syyllistyt valehteluun ja herjaukseen, joka on rikoslaissa määritelty.

     1. HBL:n uutinen on virheellinen. Kuten sanottua, Halla-aho tuomittiin vain uskonrauhan rikkomisesta, ei kiihotuksesta kansanryhmää vastaan.

      Olkoon tämä oppitunti siitä miksi medialukutaito ja lähdekritiikki on tarpeellista – erityisesti kun kyseessä on vihervasemmistolainen media. Jos joku haluaa tietää mitä Jussi Halla-aho todella sanoi, missä asiayhteydessä ja mitä hän tarkoitti, suosittelen hakeutumaan ns. lähteelle, eli ko. henkilön blogiin, johon ylempänä linkitin.

     2. ”Korrigering: Har senare, här i kommentarerna, blivit upplyst om att denna del av domen har förkastats längre fram. Han blev sist och slutligen alltså endast dömd för brott mot trosfriden.”

      Korjauksesi ei ihan pidä paikkansa. Tekstisi antaa ymmärtää, että Halla-aho on tuomittu kiihotuksesta kansanryhmää vastaa, mutta tuomio myöhemmin kumottiin. Näin asia ei ole, Halla-ahoa ei ole missään vaiheessa tuomittu ko. rikosnimikkeestä. Ainostaan syytä nostettiin, mutta se ei johtanut tuomioon. Asioilla on selvä juridinen ja faktuaalinen ero.

      1. Niinpäniin, paitsi että KHO vissiin sittenkin tuomitsi Halla-ahon sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta *JA* kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vuonna 2012. Eli Halla-aho *ON TUOMITTU* myös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Eli, olet väärässä. Om du är så viktig med fakta och beskyller Linnea för dålig källkritik och till och med hotar med ärekränkning, så kanske du själv borde kolla upp den ursprungliga källan, dvs KHO:s beslut (vår högsta rättsinstans, ehemm, högre än Hfors tingrätts beslut från 2008/2009 som du hänvisade till…), inte Halla-ahos högst subjektiva blogg. Vidare kan jag tycka att det är något naivt att börja tjafsa om exakt vilken dom ha har fått. Räcker inte hans uttalanden för att konstatera att han är rasist och en extremt trångsynt och hatisk person? Men visst, rätt fakta ska vara rätt, det kan jag väl hålla med dig om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s